28.10.2016

Политолог: Заканата на Борисов е тактически ход

Като "съвършено нормална реакция" определи казаното от премиера Бойко Борисов - че ще подаде оставка, ако кандидатът за президент на ГЕРБ загуби първия тур, политологът Димитър Ганев. "Ако не си пръв на избори, това е ясен вот на недоверие от страна на избирателя. Оттук нататък всяка минута стоене в управлението и начело на държавата трупа негативи. Това би докарало до много тежка загуба ГЕРБ на евентуални редовни избори, ако държи на всяка цена да остане в изпълнителната власт", обясни той пред националното радио.

Още

Миленко, поругал паметника на Каймак-Чалан, отговори на заканата на Бойко Борисов

Целта ми беше да махна нещо нелегално и криминално. Аз не направих нищо незаконно. Това нямаше право да бъде там. Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Миленко Неделковски, който поруга родния паметник на Каймак-Чалан.

Цитат на деня: Душите им ще извадим на контрабандистите

"Душите им ще извадим на контрабандистите" Така се закани днес премиерът Бойко Борисов в изказването си пред Годишната среща на местните власти. Тя беше организирана в Албена от Националното сдружение на общините в Република България. Министър-председателят отправи заканата към контрабандистите на цигари, тъй като по думите му на правителството му трябвали допълнителни пари в тежката обстановка, в която му се налагало да работи.

Проф. Михаил Константинов прогнозира ще подаде ли Борисов оставка

Няма да се стигне до оставката на премиера Бойко Борисов, въпреки заканата, че ще се оттегли, ако ГЕРБ загуби изборите на първи тур. Това каза изборният експерт проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус. По думите му никой от кандидатите няма да постигне безапелационна победа на първи тур, като вероятно до балотаж ще се стигнат кандидатите за поста от ГЕРБ и БСП.

Корнелия Нинова: Г-н Борисов, давам ви 48 часа да се кандидатирате! Иначе само дуете перки!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прие хвърлената ръкавица от премиера Бойко Борисов за лидерска битка на президентския вот и му отвърна с ултиматум. "Господин Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България!", отвърна на Борисов Нинова. Тя уточни, че ако лидерът на ГЕРБ приеме условието в срока, посочен от нея, ще свика веднага заседание Националния съвет на столетницата за издигане на номинацията й. "Ако го направите, веднага свиквам Национален съвет на БСП, искам номинацията на партията за моето име. Ще Ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите кой кой е", обеща още соцлидерката. Иначе щяла да счита, че премиер се страхува от нея. "Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх!" Заканата й предизвика бурна реакция в кулоарите и направо засенчи казаното по-рано, което всъщност беше водеща тема на брифинга. А именно - социалистите са внесли проекторешение за демилитаризирането на Черно море. От коментара на Нинова и Ангел Найденов се разбра, че те са наясно с термина демилитаризация, означаващ и закриване на военноморския флот. Соцлидерка обаче иронизира премиера, че след като той го е употребил, би трябвало да е най-добре осведомен и да знае. От БСП са категорични, че разнобоят в приказките и ангажиментите на министрите на отбраната и външните работи заедно с президента пред НАТО, които драстично се разминават с изказаната теза на министър-председателя, могат да се тълкуват по два начина. Или министрите поемат ангажимент, за който шефът им не знае, което е лошо, защото би означавало, че Борисов не ги владее, или пък просто играят на доброто и лошото ченге, стана ясно от думите на Корнелия Нинова. Тя предрече, че депутатите на ГЕРБ ще гласуват против и за проекторешението за отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене", и за демилитаризацията на Черно море. По думите й, изказванията на премиера в полза на обратните тези просто показвали, че "Бойко Борисов си играе на популизъм" малко преди избори.    

Корнелия Нинова предизвика Бойко Борисов на дуел за президентските избори

"Господин Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България," заяви лидерът на БСП пред журналисти в парламента днес, цитирана от пресофиса на партията. Нинова е заявила, че ако това се случи, тя веднага ще свика Националния съвет на БСП, за да поиска номинацията на партията. "Ще Ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите кой кой е. Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх", каза още Нинова. Заканата на лидера на левицата...