24.10.2016

КАТ слага край на неплатените глоби

Всяка патрулка ще има принтер, а актовете ще се издават и връчват на нарушителите на място. В момента всеки четвърти шофьор, заснет с нарушение, се измъква от глобата, съобщи Нова телевизия. Според данните на КАТ от 40 000 нарушители, хванати за...

Още

Павлова посочи най-голямото предизвикателство за пътуващите през зимата

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи на пресконференция, че най-голямото предизвикателството през тази зима ще е за пътуващите по магистрала "Хемус" заради ремонтите, които ще продължават до края на идната пролет. До 1 ноември всички фирми, ангажирани със зимното поддържане на пътищата, трябва да са привели техниката в готовност и да са осигурили необходимите химикали за обработката на пътищата. Министър Павлова информира, че са сключени договори за поддържане на път...

Юлиана Методиева: Журналистиката за различните има стратегическо значение

Европа е свръхвазпалена и преговаря своите уроци за толерантност, като че ли вече позабравени покрай ръста на крайнодесните партии. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ журналистът Юлиана Методиева, която беше номинирана от ЕК за Европейската награда за журналистика в подкрепа на различноста и достигна до финала в Дъблин. Според нея, в този момент „награждаването се явява необходимо, за да може някак си диалогът да има своите очевидни персонажи“ – в случая – журналистът. Когато представители на ЕК и половината от иранските министерства са там, за да могат да изговорят огромната си признателност и уважение към журналистите, се вижда, че сега повече от всякога, тази журналистика – за различните - има стратегическо значение. Методиева изтъкна, че дори бизнесът, който гледа отвъд стереотипа за другите, разширява кръгозора и портфолиото си, а оттам и извлича печалби. Тя коментира и няколко казуса за различията като амнистията във Великобритания за хомосексуални по т. нар. "закон на Алън Тюринг": Гей общността не искат да бъдат простени, защото не са извършили грях. Нарастването на толерантността към сексуално различните не означава, че обществата са свикнали и са приели нормата да заживееш с хора, които практикуват друг начин на човешки взаимоотношения. Дебатът не спира. Тя припомни, че и в България полицията пази парадите на хората с различна сексуална идентичност. Запитана дали има елемент на "дискриминация" в стипендиите, които ромски ученици получават, за да завършат образованието си, тя коментира, че фиксацията върху стипендии е „предизборен подход“, тъй като децата, които ще получат средствата, обикновено нямат пари дори да се качат на автобуса до училището си. Колкото повече говорим за ромските деца в ключа „образование“, толкова повече по някакъв начин даваме изход за тази огромна безпътица, в която се намира ромското общество.  Колкото повече расистки предавания се случват в национален ефир, толкова по-зле за всички нас. Защото без тези деца не си представям бъдещето ни.

26 азиатски моряци, държани като заложници от сомалийски пирати почти пет години, бяха освободени (СНИМКИ)

26 азиатски моряци, държани като заложници от сомалийски пирати почти пет години, бяха освободени. След като преминат медицински преглед, моряците ще се завърнат по родните си места.

Петима загинаха при самолетна катастрофа в Малта

Малък двумоторен самолет, в който се предполага, че са пътували служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана се е разбил малко след като е излетял от летище в Малта. Според свидетели и източници от летището загиналите са петима. Самолетът е трябвало да отпътува за Либия. Спасители издирват оцелели. Местен вестник съобщава, че самолетът е бил предоставен от Люксембург на служители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Засега няма данни за националността на жертвите.По-късно говорител на агенцията заяви, че самолетът не е наеман от Фронтекс и на борда не е имало служители на агенцията. Петимата загинали са французи, но не се знае дали са военни или цивилни. Няма оцелели от катастрофата.

Самолет на „Фронтекс“ катастрофира в Малта. Петима служители загинаха

Петима души са загинали тази сутрин след като самолетът им е катастрофирал на пистата скоро след излитане от малтийския град Лука. Свидетели сочат, че никой на борда не е оцелял, пише Times of Malta, предаде Фокус. В момента на място са пристигнали спасителни екипи и пожарникари, а полетите на летището са отменени.  Двумоторният самолет е бил нает от Люксембург, за да бъде използван от служители на „Фронтекс“ и се посочва, че е трябвало да отпътува за град Мисурата в Либия. 

Пик на криптовируси: Хакери искат откуп да оправят PC-то ви

Не плащайте, а спрете интернет връзката, съветват от БАН