26.10.2016

Тръмп: Киберсигурността е направление, в което Обама се провали

  Властите на Русия, Китай, КНДР изпълняват кибератаки срещу националните интереси на САЩ, затова Вашингтон трябва да е водещ в кибертехнологиите за отбрана и нападение, заяви пред американски ветерани в щата Вирджиния републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. „Кибератаките на властите на чужди държави, особено Китай, Русия и КНДР, както и от терористи и организирани престъпни групи, са най-основателните причини за загриженост за нашата национална сигурност”, посочи Тръмп. Той подчерта „огромния мащаб на проблема (на САЩ) в областта на киберсигурността”. Според Тръмп, киберсигурността е „още едно направление, в което администрацията на президента Барак Обама се е провали”. Тръмп предупреди, че киберзаплахите са не по-малко опасни от мафията, „на която беше позволено да се превърне в организация от национален мащаб, да проникне и корумпира много сфери на живота в течение на дълъг период”. „Като средство за сдържане на атаките (на хакери) срещу ключови ресурси трябва да разполагаме с безспорен потенциал да извършваме кибернетични контраатаки. Това ще е плацдарм на бойните действия в бъдещето. Водещата роля на Америка в тази сфера трябва да е безспорна”, заяви Тръмп. 

Още

В САЩ се проведоха първите дебати между кандидатите за президент Хилари Клинтън и Доналд Тръмп

По време на 90-те минути, без прекъсвания за реклами, пред потенциална аудитория от 100 милиона кандидатите излязоха за първи път лице в лице в тази президентска кампания. Те обсъждаха теми, свързани с икономиката, междурасовите отношения и националната сигурност. Доналд Тръмп заложи на опита си като бизнесмен, но Хилари Клинтън се опита да го опише като неплащащ данъци и заплати работодател, който живее в свой собствен свят. Беше засегната и темата с личния и-мейл сървър на Клинтън, като тя каза: „Беше грешка и поемам отговорност за това”, а Тръмп отвърна: „Това не е грешка, а умишлено действие.“ Двамата говориха и за междурасовите отношения, като бившият държавен секретар обяви, че това остава значително предизвикателство за нацията и говори за възстановяване на доверието между общностите и полицията. За Тръмп проблемът би се решил с „възстановяването на закона и реда.“ Клинтън и Тръмп се обединиха, че киберсигурността ще бъде едно от най-големите предизвикателства за следващия президент. Вниманието на зрителите бе насочено и в търсене на подобрение на канидатите – промяната към по-президентско поведение от Тръмп и по-голяма автентичност от Хилари Клинтън. За БНР студенти от университета Уейк Форест, които гледаха дебата, споделиха:Доналд Тръмп приличаше малко повече на президент. Заедно с Хилари, според мен, бяха на едно ниво. На едно по-цивилизовано ниво, отколкото повечето хора очакваха. Хилари се справи прекрасно. Доналд Тръмп се опита, но не му се получи. Държеше се по-възпитано от обикновено. В началото, по време на първите два - три отговора, изглеждаше като различен човек, но този му образ пропадна много бързо.Междувременно, в интервю за швейцарската обществена телевизия, американският режисьор Оливър Стоун заяви, че американските гласоподаватели трябва да направят неприятен избор между „подстрекател към война" в лицето на Хилари Клинтън и „луд човек" в лицето на Доналд Тръмп. Интервюто бе излъчено часове преди първия президентски телевизионен дебат между кандидатите на републиканците и на демократите. Стоун прогнозира, че Тръмп е опасен и че Клинтън ще спечели. Той отбеляза обаче, че „хората не я харесват, защото усещат, че тя лъже и играе роля". Стоун предупреди, че веднъж избрана, Хилари ще бъде далеч по-агресивна от настоящия президент Обама по отношение на войната в Сирия и спрямо Русия. За Тръмп Стоун каза, че той е добър в правенето на неща, които са гледаеми по телевизията, като предупреди, че той е луд.

Обама и президентът на Китай проведоха много откровен разговор

Американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Цзинпин проведоха  в Ханчжоу откровен разговор по най-щекотливите въпроси в отношенията между двете най-големи икономики на планетата, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Двамата обсъдили различията между САЩ и Китай във връзка с териториалните спорове на Пекин в Източнокитайско море, киберсигурността и положението с човешките права в азиатската страна. Китай трябва да се съобрази с неотдавнашното решение на международен арбитражен съд срещу териториалните му п...