28.10.2016

На конференция ще дискутират адаптирането на НАТО към предизвикателствата пред сигурността

  Министърът на външните работи Даниел Митов и министърът на отбраната Николай Ненчев ще открият международна конференция на тема "Адаптирането на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността" , която ще се проведе на 4 октомври в зала София на хотел Маринела, предаде БГНЕС. Участници в конференцията са български и чужди дипломати, експерти по сигурността, представители на неправителствения сектор и на академичните среди. Темите за дискусия ще включват актуални въпроси на международните отношения, изграждането на бъдеща система на сигурност в черноморския регион, отношенията НАТО – Русия, ролята на НАТО за справяне с новите рискове и заплахи, и други. Организатори на събитието са Софийски форум за сигурност, отделът за публична дипломация на НАТО, фондация "Конрад Аденауер", Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик" и Полският институт за международни отношения. 

Още

НАТО засилва присъствието си в Егейско море!

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се съгласиха в четвъртък да засилят сътрудничеството с ЕС при спирането на трафикантите на хора през Егейско море, макар и Анкара да е посочила опозиция срещу въпросната мисия, предаде Ekathimerini, цитиран от "Фокус".

НАТО подсилва военните в Ирак

От януари 2017 г. НАТО ще започне да подсилва иракските въоръжени сили и службите за сигурност в страната, съобщи РИА Новости. Това бе заявено от командващия силите на НАТО в Европа Къртис Скапароти. „Планираме от януари 2017 г. да започнем укрепване на иракските сили и отбранителната способност на местните структури за сигурност“, заяви Скапароти. През тази година бе даден старта на първата обучителна програма на представители на иракските сили за сигурност по програми на НАТО в Йордания. На срещата на НАТО във Варшава бе решено такова обучение да бъде извършено и на територията на Ирак.  ...

НАТО строи „линията Столтенберг“

НАТО продължава да укрепва своя източен фланг и създава инфраструктура за „отвръщане на възможната руска агресия“, пише руското издание „Коммерсант“.

В Средиземно море става напечено! НАТО реши: Започваме военна операция „Морски страж”

НАТО е ангажиран да помогне на ЕС в борбата срещу нелегалната имиграция, така че ще подкрепи ЕС в Егейско море и ще изпрати кораби, самолети в централната част на Средиземно море, които ще пристигнат на място през следващите две седмици, предаде news.bg.

6 страни от НАТО пращат свои части в Румъния

Военните министри на НАТО решиха да се засили присъствието на алианса в Черно море. Страната, в която ще се засили това присъствие, е Румъния, където ще бъде създадена тренировъчна бригада на НАТО за засилване на позициите й в Черноморския регион. Решението за тази бригада

Фрегатата "Верни" се включва в операция на НАТО

От днес до 5 декември фрегата "Верни" ще вземе участие в операцията на НАТО "Sea Guardian 2016". В състава на международната военна флотилия нашият боен кораб ще изпълнява задачи по патрулиране в Средиземно море на зони застрашени от мигрантски потоци.