25.10.2016

6-метрово момче е най-голямата забележителност в Пловдив тези дни

  Две вишки, една седмица време, бои и наеми за съоръженията за около 9 000 лева и трима ентусиасти- това стои зад най- новия жител на блок 42 в квартал "Тракия" в Пловдив, пише БГНЕС. Малкото момче с къщичка и цвете в ръка, сподирено от куче, се превърнаха в най-голямата забележителност в района тези дни. Димитър Механджийски, Васил Лалов и Георги Ташкин са стрийт арт художниците, които превръщат калкана на панелния блок в картина. Събитието е част от стрийт арт фестивал и от културния календар на Пловдив, а изборът на мястото не е бил много лесен. Подобни панелни " платна" кварталът предлага в изобилие, този тук е близо до детска площадка, улица и вход към голям аквапарк. Проектът не е лесен, трите момчета не са използвали шаблони, всичко е на ръка. Смисълът на картината е посланието на младите- семейството, обърнато с любов към обществото, приятелството, младостта. Понякога това трябва да се обясни на по- възрастните обитатели на квартала, но и без обяснение те харесват новия изглед на блока. Подобен голям проект художниците от "Пиротехникс- Озон" наскоро осъществиха в Смядово. Интересът към тяхната работа расте, а според организаторите от "Обединени младежи" смисълът е както да се подобри околната среда, така и да се възпитат децата в добър вкус. Трудно се драскат обичайните глупости, когато имаш за пример нещо толкова въздействащо. Боите, с които е изработен проектът, са трайни, в този вид той ще издържи поне десет години.

Още

Избраха шеф на съда в Свиленград от Пловдив

Живка Петрова от Районен съд Пловдив бе избрана за председател на Районен съд Свиленград днес от членовете на Висшия съдебен съвет. Опонент в надпреварата бе съдия Христо Георчев от Свиленград. Точката бе първа в дневния ред, дебатите по нея продължиха 4 часа.   Живка Петрова беше подкрепена явно в дискусията от Галя Георгиева, Димитър Узунов и Светла Петкова.  Тя бе избрана, въпреки че Общото събрание на съдиите от Свиленград са дали подкрепа за Христо Георчев, стана ясно още от заседанието. ...

Автомобил прегази възрастна жена в Пловдив

Близо километрова отсечка от възловия пловдивски булевард „Александър Стамболийски“ остана затворена за часове заради тежък пътен инцидент, при който загина възрастна жена, предаде бТВ. Заради тежкото пътнотранспортно произшествие бяха променени маршрутите на част от автобусните линии. Малко преди 8 часа тази сутрин възрастна жена направи опит да пресече булевард „Александър Стамблолийски“, недалеч от близката автобусна спирка, и е блъсната от лек автомобил, управляван от 29-годишен водач. Ударената жена е починала на място.  По първоначални данни, пешеходката е извършила нарушение и е пресякла пътното платно на немаркиран с пешеходна пътека участък от булеварда. С дрегер е проверен водачът на автомобила – не е установено наличието на алкохол в кръвта. Според хора от квартала, това е четвърти тежък пътен инцидент с пешеходци в този участък на булеварда. Те обвиняват местната власт, че не е поставила пешеходни пътеки и легнали полицаи. Освен автобусната спирка, отсреща има магазин за хранителни стоки и аптека.

Първа присъда за купуване на изборни гласове в Пловдив

Пловдивчанинът Иван Д. е осъден за търговия с изборни гласове на 1 година условно с 3 години изпитателен срок, , съобщиха от прокуратурата. 34-годишният мъж е признат за виновен за това, че в периода 19-20 октомври 2015 г.  предложил  на С. С. и Т. К. сумата от по 30 лв., на всеки един от тях, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на кандидат за общински съветник от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски” в ОИК Пловдив.

Отново: автомобил уби жена на булевард в Пловдив

Жертвата тръгнала да пресича пътното платно на метри от пешеходна пътека

1 година условно и 10 000 лева глоба за купуване на гласове в Пловдив

Пловдивският Районен съд осъди на една година условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева 34 - годишният Иван Димитров, обвинен за купуване на гласове на проведените местни избори през 2015 година. Това съобщиха от Прократурата в града под тепатата. Прип