23.10.2016

Изборите в Палестина няма да се провеждат в Ивицата Газа

  Палестинският Върховен съд нареди общинските избори да бъдат проведени само на територията на Западния бряг, но не и в контролираната от „Хамас“ Ивица Газа. Решението на съда премахна надеждите, че местните избори ще са първите от 2006 г., на които и ХАМАС и партията на президента Махмуд Абас - „Фатах“, ще участват, пише БГНЕС. „Съдът нарежда прилагането на правителственото решение за провеждането на местни избори“, заяви председателят на съда Хишам ал Хато. Той посочи обаче, че съдебната система в Газа не е дала необходимите гаранции за провеждането на изборите. Първоначално изборите трябваше да се състоят на 8 октомври. Месец по-рано обаче, на 8 септември, съдът блокира провеждането на вота заради спорове между „Фатах“ и ХАМАС за изборните листи. След съобщението на съда от ХАМАС определиха решението като политическо. „Решението на Върховния съд за изборите е дискриминационно и потвърждава разделението“ между Газа и Западния бряг, се казва в изявление на групата. 

Още

Властите в Палестина обвиниха Израел за смъртта на 10-годишно палестинче в Ивицата Газа

  10-годишно палестинско дете е било убито на Ивицата Газа. Към момента палестинските власти и свидетел на престъплението обвиняват Израел, но армията отрича да е имало каквато и да било размяна на огън, предаде БГНЕС. Ашраф Ал Кудра, говорител на Министерството на здравеопазването в Ивицата Газа, под управлението на радикалната палестинска групировка ХАМАС, твърди, че момчето е умряло близо до дома си на изток от Хан Юнес в резултат на изстрел от израелски войници. Свидетел на инцидента също заяви, че отговорен за убийството е израелската армия, която е открила огън от военната си база до Кисуфим. От израелските отбранителни сили обаче отричат истинността на твърденията.

„Четири лапи“ спасява последните оцелели животните от най-лошия зоопарк в света

  След няколкомесечни усилия вчера екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“, воден от известния ветеринарен лекар д-р Амир Кхалил, успя да изведе от Ивицата Газа последните оцелели животни от зоопарка в Хан Юнис, обявен от световните медии преди време за най-лошия на света, съобщава БГНЕС. Сред останалите живи след бомбардировките и лошите условия на живот 15 обитатели на зоопарка са един тигър, 5 маймуни от различни видове, един пеликан, едно ему, женски елен лопатар, две зъбчати костенурки, два мишелова и две бодливи свинчета. Екипът на „Четири лапи“ трябваше да се пребори с множество трудности, за да доведе до пълен успех мисията за спасяването на животните от Хан Юнис. Първо собственикът трябваше да бъде убеден да се съгласи да предаде животните и да затвори зоопарка си, след това - да се намери подходящо място за настаняване за всяко едно от тях и накрая – властите в Израел да разрешат транспорта. Заради продължаващия военен конфликт, влизането и напускането на Ивицата Газа е изключително затруднено. „Четири лапи“ е единствената организация за защита на животните, на която е разрешено да работи в региона. Самото упояване на животните, натоварването им в клетки и изнасянето им извън Газа започна в понеделник следобед и се осъществи в рамките на по-малко от 36 часа. След напускането на Ивицата Газа, животните ще поемат в различни посоки – петте маймуни ще бъдат настанени в спасителен център в Израел, тигърът Лазиз ще отпътува за убежището Лайънсрок, което „Четири лапи“ стопанисва в Южна Африка, а грижите за всички останали животни ще поеме центърът Ал Маава в Йордания. Зоопаркът Хан Юнис е открит през 2007 г. от местен бизнесмен, като в началото е бил дом на около 100 бозайници, птици и влечуги. Макар вносът на екзотични животни в Ивицата Газа да е забранен, нелегалният трафик на защитени видове през подземни тунели свързващи Палестина с Египет процъфтява до миналата година, когато повечето такива проходи са разрушени или наводнени. В началото на 2015 г. зоопаркът придоби печална слава, след като в медиите изтече информация, че собственикът му не само, че не може да осигури адекватни грижи за животните, а е и мумифицирал починалите обитатели и ги е изложил на показ