26.10.2016

Още

Ципрас призова европейските си партньори да вземат мерки за уреждане на гръцкия дълг

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските си партньори да се заемат с незабавно уреждане на държавния дълг на Гърция. Според него това трябва да стане въз основа на ангажиментите, поети от тях, тъй като по думите му това е единственият начин да успее реализацията на гръцката спасителна програма и да няма нови сътресения в ЕС, предаде БНТ. Призивът е бил отправен на започналата днес в гръцкия курорт Враврона двудневна евросредиземноморска среща.  Във връзка с дълга на Гърция Ципрас поиска от европейските партньори на страната да вземат конкретни мерки до края на тази година. Мерките за дълга трябва да са такива, че да отправят силно послание до международната общност и да бъдат в съответствие с условията, поставени от президента на ЕЦБ Марио Драги за присъединяването на Гърция към програма за количествени облекчения, каза Ципрас и добави, че само така Гърция ще може да изпълни програмата си и да излезе на международните пазари, а икономиката й да постигне целите за растеж през 2017 г. По данни, огласени днес от Европейската статистическа служба (ЕВРОСТАТ), Гърция продължава да е страната с най-висок дълг в ЕС, като за второто тримесечие на годината размерът му е възлязъл на 179, 2 на сто от БВП на страната. Според ЕВРОСТАТ гръцкият дълг е скочил до 315,290 млрд. евро от 301,266 млрд. евро, колкото е бил в края на второто тримесечие на миналата година.

Ципрас призова европейските си партньори за уреждане на гръцкия дълг

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските си партньори да се заемат с незабавно уреждане на държавния дълг на Гърция. Според него това трябва да стане въз основа на ангажиментите, поети от тях, тъй като по думите му това е единственият начин да успее реализацията на гръцката спасителна програма и да няма нови сътресения в ЕС.

Ципрас: Заслужаваме да ни включат в програмата на ЕЦБ

Гърция заслужава да бъде включена в програмата по количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас. Това трябва да стане колкото е възможно по-скоро, във връзка с което дългът на страната трябва да бъде обсъден, каз

В кабинета на Алексис Ципрас ще има промени

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в кабинета си на фона на спад в популярността му. Причина за промените е отстраняване на министри, които според него биха били пречка пред получаване на облекчаване по гръцкия дълг от международните кредитори, пише БГНЕС. Министърът на енергетиката Панос Скурлетис, който е против някои ключови приватизации, за които кредиторите настояват, е в списъка с евентуалните смени, посочва източник на „Ройтерс“. По-рано беше съобщено също, че се очаква назначаването на отделен министър, който да отговаря за въпросите на миграцията. За сега се очаква финансовият министър Евклидис Цакалотос да запази поста си. На въпрос как ще коментира възможната промяна, говорителката на правителството Олга Геровасили заяви, че цел на властите е да направят управлението на страната „гъвкаво, бързо, ефективно“. Промените ще бъдат заявка за деликатния баланс, който Ципрас се опитва да постигне между прилагането на реформите и стимулирането на популярността на неговата лява партия СИРИЗА, която отбелязва спад през последните месеци, посочва още агенцията. „Ако той (Ципрас – бел. ред.) се нуждае от кабинет, който може да завърши преразглеждането на дълга колкото се може по-бързо, тогава промените наистина биха облекчили точките на конфликт“, посочва още източникът. Според други запознати лица Ципрас е обмислял този ход от известно време, но все още не е взел конкретно решение. Трети източник посочва, че промените няма да са големи, но ще засегнат министерските постове. 

Ципрас подготвя промени в кабинета

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в кабинета си на фона на спад в популярността му. Причина за промените е отстраняване на министри, които според него биха били пречка пред получаване на облекчаване по гръцкия дълг от международните кредитори.

Алексис Ципрас подготвя промени в гръцкото правителство

Алексис Ципрас подготвя промени в правителството на Гърция. Очаква се да се включат и независими експерти. Бежанската криза принуждава Атина да промени цялата структура на Министерството по миграция, съобщи за местните медии говорителя на правителството Олга Геровасили. Очаква се в следващите дни гръцкият премиер да извърши основни промени в състава на правителството, като се допуска в кабинета да се включат експерти извън партията СИРИЗА. По всяка вероятност ще останат на поста си министрите на финансите и икономиката, които водят преговорите с кредиторите. В предварителните коментари в медиите се посочва за очаквана смяна на ръководството на Министерството на социалната политика, за по-добър диалог със синдикатите. Ще се промени цялата структура на Министерството по миграция, за да отговори на изискванията на растящата бежанска криза. Според говорителят на правителството Олга Геровасили, промяната се налага от растящите пред страната предизвикателства: Промените в правителството не са свързани с промени на лицата в кабинета, а да се създаде правителство, което реагира бързо на предизвикателствата пред страната. Например при тази бежанска криза ще променим структурата на Министерството по миграция. Новият състав на гръцкото правителство ще се обсъди утре на заседание на централното ръководство на СИРИЗА и след това с коалиционния партньор – партията „Независими гърци“.