25.10.2016

Московчани изживяха кошмар заради убийството на Немцов

Петима души, обвинени за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, се изправят пред военен съд в Москва. Бившият вицепремиер, който стана яростен критик на президента Владимир Путин, беше застрелян миналата година близо до Кремъл.

Още

В Москва започна съдебният процес за убийството на лидера на опозицията Немцов

Петима мъже се явиха днес пред военен съд в Москва, обвинени във връзка с убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл миналата година, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс, предаде БНТ. Предполагаемият стрелец Заур Дадаев е бил войник в Чечения по това време. Обвиненията срещу останалите обвиняеми, братята Анзор и Шадид Губашеви, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, варират от нелегално набавяне на огнестрелно оръжие до участие в поръчково убийство, извършено от организирана група. Както се твърди, в началната фаза на разследването Дадаев е признал, че е убил Немцов заради обида срещу исляма и чеченския лидер Рамзан Кадиров, но по-късно е оттеглил самопризнанията си. Убийството на Немцов през февруари 2015 г. беше извършено няколко дни, преди, както се очакваше, той да поведе голямо опозиционно шествие и да огласи спорна информация за участието на руската армия в конфликта в Украйна, отбелязва ДПА. Немцов е бил убит с четири изстрела, каза днес в съда прокурор Мария Семьоненко, предаде ТАСС. "Дадаев е произвел три изстрела, видял е, че той (Немцов) започва да се изправя, и е произвел още три изстрела. Немцов е починал от четири рани", каза прокурорката.  Оръжието, с което е убит Немцов, до момента не е намерено. Никой от обвиняемите по делото не се признава за виновен.

Започна съдебният процес за убийството на руския опозиционен лидер Немцов

Петима мъже се явиха днес пред военен съд в Москва, обвинени във връзка с убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл миналата година, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс.

В Москва започна процесът за убийството на Немцов

Петима мъже се явиха днес пред военен съд в Москва, обвинени във връзка с убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл миналата година, предаде ДПА, като се позова на Интерфакс. Предполагаемият стрелец Заур Дадаев е бил войник в

Съдебната зала не побра журналистите по делото за убийството на Немцов

московския военно окръжен съд започва делото за убийството на политика Борис Немцов, извършено пред февруари 2015 година.

Започна делото срещу убийците на руския опозиционен политик Борис Немцов

В Москва започна делото по убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Той бе убит на 28 февруари 2015 г. в центъра на руската столица. Семейството на Немцов обяви чрез своя адвокат, че няма да иска компенсация за неговата смърт.В хода на предварителните изслушвания по делото за убийството на опозиционния руски политик Борис Немцов прокурорът поиска от съдебните заседатели да бъде удължен срокът на задържането под стража на участниците в него. В следствения арест се намират пет лица от кавказки произход, които са смятани за физическите извършители на убийството на Немцов. Според  разследващите Заур Дадаев е прекият извършител. Хамзат Бахаев е снабдявал с информация извършители на убийството, а след това е трябвало да им осигури укритие. Сред задържаните е и Темирлан Ескерханов, както и двамата братя Анзор и Шадид Губашеви, които физически са наблюдавали и проверявали маршрута на предвижване на опозиционния политик. Разследването спрямо тях е завършено, но все още обаче то продължава около предполагаемия поръчител и организатор на убийството Руслан Мухудинов, за които в публичното пространство се знае, че се намира в неназована арабска държава далеч от руското разследване. Мухмудинов е приятел и бивш шофьор на заместник командира на батальона "Север" - Руслан Геремеев. А самият Гаремеев е в най-близкия кръг на и.д. президент на Чечения Рамзан Кадиров. Лично Кадиров отрече преди няколко месеца съпричастността на Геремеев в насилствената смърт на Борис Немцов.