26.10.2016

Никола Стърджън: Мей нехае за позицията на Шотландия по Брекзит

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей не се съобразява с позицията на шотландците по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, предаде агенция Ройтерс. Стърджън смята, че Шотландия може да остане в ЕС, без да напуска Обединеното кралство „Министър-председателката се отклонява от посоката си, за да каже, че гласът на Шотландия и нейните интереси н...

Още

Никола Стърджън нападна Мей: Не се съобразява с Шотландия за Брекзит

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей не се съобразява с позицията на шотландците по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Тереза Мей със сериозно предупреждение към Шотландия заради Брекзит

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей в понеделник предупреди първия министър на Шотландия Никола Стърджън да не възпрепятства преговорите за Брекзит, предава Anadoly Agency, цитиран от "Фокус".

В Шотландия може да се състои втори референдум за независимост преди 2020-а

Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е много вероятно Шотландия да произведе втори референдум за независимост до края на 2020 г., след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, предаде Ройтерс. "Мисля, че е силно вероятно, предвид ситуацията, в която се намираме. Това, което се случи оттогава, ме кара да съм дори по-уверена, отколкото бях сутринта след референдума", добави тя в интервю по Ай Ти Ви. Никола Стърджън: Мей нехае за позицията на Шотландия по Брекзит

Обвиниха Мей, че не зачита мнението на Шотландия за Бкерзит

  Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей не се съобразява с позицията на шотландците по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън, пише БГНЕС. „Министър-председателката се отклонява от посоката си, за да каже, че гласът на Шотландия и нейните интереси не значат нищо. Странен подход от страна на човек, който иска да запази целостта на Великобритания”, каза Стърджън по повод неделното изказване на Мей на конгрес на Консервативната партия в Бирмингам. В речта си Мей заяви, че Великобритания е гласувала на референдума като единна държава и пак така ще излезе от ЕС. Мей подчерта, че диалогът с Брюксел по условията на Брекзит е прерогатив на правителството на Великобритания. „Ще водим преговорите като единно Обединено кралство и ще напуснем ЕС като единно Обединено кралство”, заяви премиерът на Великобритания. Мей посочи, че правителството ще води преговори с правителствата на съставните части на Великобритания по излизането на страната от Евросъюза. „Ще се консултираме и ще работим с автономните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Защото желаем Брекзит да действа в интерес на всички. И ще вършим същото при контактите си с деловите среди и лидерите на общинско ниво в цялата страна”. „Никога няма да позволя на подтикващите към разкол националисти да подкопаят уникалния съюз между четирите народа на нашето Обединено кралство”, беше категорична Мей. Тези думи веднага бяха възприети като предупреждение към Шотландската национална партия, която се стреми към самоопределение на Шотландия. В Шотландия 62% от гласувалите на референдума се обявиха за оставане в ЕС. На равнище Обединено кралство 51,9% бяха за излизане от общността. 

Тереза Мей: Няма да разкриваме предварително плановете си за Брекзит

Великобритания трябва да отдели повече време, за да обмисли какви ще бъдат отношенията й с ЕС след Брекзит и не е нужно да разкрива предварително картите си, заяви британският премиер Тереза Мей пред парламента. Тя допълни, че е наясно, че мнозина са нетърпеливи да видят бързо развитие и да научат как ще изглежда Великобритания след Брекзит, но въпросите трябва да бъдат внимателно обсъдени и обмислени. Няма да взимаме решения, докато не сме готови, няма да разкриваме плановете си предварително и няма да коментираме всеки детайл от преговорите, изтъкна Тереза Мей. Британският премиер иска да направи Великобритания глобален световен лидер в търговията след Брекзит, но хора, участвали в предишни преговори по чувствителни въпроси смятат, че страната я очаква дълъг и труден път въпреки топлите думи от някои световни лидери за бъдещите нови взаимоотношения. Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън оповести, че не бърза с плановете за втори референдум за независимост след данни за спад на обществената подкрепа за напускане на Обединеното кралство. Тя посочи, че преди да бъде взето каквото и да било решение, нейното правителство ще проучи щателно общественото мнение. Референдум за независимост на Шотландия ще бъде проведен само ако това е най-доброто решение и е в интерес на шотландците, посочи Стърджън.