21.10.2016

Още

В Лондон показват над 80 портрета на Пикасо

Националната портретна галерия в Лондон показва изложба, посветена на портретното творчество на Пабло Пикасо, съобщава БГНЕС. Експозицията включва над 80 портрета, някои от които никога не са били показвани в Великобритания, други пък са емблематични за творчеството на Пикасо. От мрачните картини от неговия Син период до закачливи карикатури на най-близките му приятели, изложбата дава израз на най-разнообразните метаморфози в неговия художествен стил. В експозицията могат да бъдат видяни едни от първите портрети и автопортрети на Пабло Пикасо, нарисувани като тийнейджър под ръководството на неговия баща, така и последните творби на художника, направени месеци преди неговата смърт през 1973 г. "Това е една забележителна работа, Пикасо гледа в огледалото и сякаш гледа смъртта право в очите", казва историка на изкуството Елизабет Каулинг по повод творбата „Self Portrait” от 1972 г., която е част от изложбата в Националната портретна галерия. Експозицията „Пикасо: Портрети” се организира съвместно с Музея Пикасо в Барселона, и е първата голяма изложба от 1996 г. насам, когато MoMA в Ню Йорк и Grand Palais в Париж организираха изложба, посветена на Пабло Пикасо, включваща над 300 творби.

Русия и САЩ се подготвят за Третата световна война! Всичко започва до няколко седмици?

Напрежението между Русия и САЩ е толкова високо, колкото рядко е било в историята. Мнозина вече се опасяват, че до Третата световна война остават няколко седмици, ако се запази настоящата тенденция, пише изданието The Bitbag, цитирано от БГНЕС.

Няма замесена трета страна в трагичния инцидент в "Кичук Париж"?

Срещу 28-годишния шофьор на автобус, който прегази и уби на място жена в район „Южен“, е образувано досъдебно производство. Вчера той беше задържан за 24 часа, а днес по-рано е освободен, съобщиха за Дарик от полицията. Оттам уточниха още, че самоличността на загиналата е установена – 61-годишна жена от Пловдив. В момента тече разследване и все още няма категорична яснота кой доколко е виновен за трагичния инцидент. По последни данни няма замесена трета страна, което опровергава слуховете, че лека кола или велосипедист пряко или косвено са дов...

Безплатни лекции за студенти само над 55 години има в новия университет "Трета възраст"

Първият български университет "Трета възраст" отвори врати с тържествена церемония. Студентите над 55 години ще получават компютърна грамотност, ще се запознаят с правни закони, ще разговарят за медицина и други интересни теми. Учебното заведение ще помага на хората да не се изолират от света, а да живеят пълноценно, придобивайки нови знания и умения. Лекциите се провеждат напълно безплатно. Студентите над 55 мечтаят да имат и своя сграда, надяват се да създадат и телевизионно предаване "55+", насочено към интересите на хората в тази възраст.   На гости на Университет "Трета възраст" беше репортерът Евелина Стоянова:

МВФ с условия към Гръция за участие в третата спасителна програма

Международният валутен фонд (МВФ) е поставил финансови условия на Гърция, като е поискал от правителството в Атина да обложи с нов данък работещи, пенсионери и земеделци и да премахне всички данъчни облекчения, за да се включи в третата стабилизационна програма на страната, съобщават гръцките електронни издания. Нюз.ин определя като "шокови" исканията на фонда. Финансовата институция иска намаляване на необлагаемия минимум, валиден за работещи, пенсионери и земеделци, а също и премахване на данъчните облекчения. По-специално МВФ настоявал за въвеждане на таван от 1200 евро за всички основни пенсии /стари и нови/ и за допълнително намаляване на необлагаемия минимум за близо пет милиона данъкоплатци. В. "Контра нюз" пише, че премиерът Алексис Ципрас е мобилизирал американския президент Барак Обама, за да съдейства в битката за драстично облекчаване на гръцкия дълг, което според Атина е необходима предпоставка, за да може да се спре омагьосаният кръг на рецесията. "Обама идва в Атина през ноември", под това заглавие в. "Катимерини" информира, че в средата на следващия месец американският президент ще посети Гърция в рамките на негова обиколка в Европа с оглед на приключващия му мандат през януари. Информацията е на БТА.

Лестър с трета победа в ШЛ, Порто с изстрадан успех в Белгия

Дебютантът в Шампионската лига Лестър постигна третата си победа, сега с 1:0 срещу гостуващия ФК Копенхаген. Порто пък постигна изстрадан успех с 2:1 над Брюж в Белгия, като грабна трите точки с дузпа в 93-ата минута. Лестър води с 9 точки в група G, ФК Копенхаген и Порто са с по 4 точки, а Брюж е без спечелен а...