26.10.2016

Здравната ни система е сред най-неефективните в света, сочи класация на "Блумбърг"

Българската здравна система остава сред най-неефективните в света като през 2014 година е оценена като малко по-добра от тази в Либия и Беларус, но е по-слаба от здравната система в Венецуела, Еквадор и Казахстан. Това сочи годишната класация според индекс за ефективно здравеопазване на агенция “Блумбърг”. В нея са включени 55 държави и България е на 45 място. Председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов коментира в предаването “12+3“ по “Хоризонт“, че данните в изследването за средната продължителност на живот в България, определена на 75 години, са неверни: Това че някой е дал някаква прогнозна продължителност на живота – 75 години в България, тя не е вярна, защото реалната продължителност при мъжа е 69 години, а при жените в най-добрия случай е 78. По-важното, което не се споменава в тази статистика, е, че в последните години сме трайно на последно място по Европейския индекс за правата на пациентите. Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов опроверга твърдението, че страната ни постоянно пада в здравните класации: Специално класацията на" Блумбърг“ е доста подвеждаща и спорна класация, която има претенцията да определи ранга на здравните системи в света. Тя сравнява неща, между които няма причинно-следствена връзка. Пример за това са парите за здравеопазване и продължителността на живота. Тя зависи от много неща. Здравните грижи, може би, са отговорни за около 20% за това колко време живеем. Интервютата можете да чуете от звуковия файл.

Още

"Блумбърг": Националисти и популисти готови да доминират изборите в Европа

Докато европейците оценяват последици от референдума „Брекзит“ на Великобритания, те са изправени пред поредица от избори, които също могат да разклатят политическата върхушка. През следващите 12 месеца в четири от петте най-големи икономики в Европа ще има избори, което почти сигурно ще означава сериозен напредък за десните популисти и националисти. По-рано разглеждани като групировки, Националният фронт на Франция (НФФ), италианското Движение Пет звезди (ДПЗ) и Партията на свободата в Холандия (ПСХ) привлякоха легиони от последователи чрез подтикване на недоволство от имиграцията, тероризма и слабите икономически резултати. Пише в свой анализ Карол Матлак от агенция „Блумбърг“

Здравеопазването в България е сред най-неефективните в света в индекс на "Блумбърг"

Българската система за здравеопазване остава сред най-неефективните в света, като през 2014 г. е малко по-добра от тези на Либия и Беларус, но е по-слаба от тези във Венецуела, Еквадор и Казахстан. Това сочи годишна класация според индекс за ефективното здравеопазване на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Health-Care Efficiency Index), разпространена в четвъртък. В нея са включени 55 държави и България е на 45-о място. Понеже индексът се използва от 2012 г. насам, когато...

Тереза Мей оглави престижна световна класация на Блумбърг

Второто място е за Доналд Тръмп, следван от Хилари Клинтън

Тереза Мей оглави престижна класация на Блумбърг

Второто място е за Доналд Тръмп, следван от Хилари Клинтън

Тереза Мей оглави престижна световна класация на агенция Блумбърг

Новият британски премиер Тереза Мей оглави класацията на агенция Блумбърг на най-влиятелните за световните финансови пазари хора на планетата, предаде ТАСС.

"Блумбърг": "Периферна" България се нуждае от еврото и от Шенген, за да се смекчи рискът от Брекзит

България трябва да се придвижи напред по-бързо, като направи стъпки за въвеждане на еврото и режима на безвизово движение в Европейския съюз. Това ще отдръпне посткомунистическата държава от ръба на Европа след влизането й в ЕС преди 9 години, заяви високопоставен правителствен източник.