28.10.2016

Volkswagen няма да продава повече коли с дизелови двигатели в САЩ?

Три месеца след като постигнаха споразумение на стойност $14.7 млрд. с регулаторните органи в САЩ, немският концерн Volkswagen е на път да прекрати износа на дизелови автомобили в страната. По The post Volkswagen няма да продава повече коли с дизелови двигатели в САЩ? appeared first on IDG.

Още

Обама е намалил присъдите на 98 затворници в САЩ

Три месеца преди да напусне поста си, президентът на САЩ Барак Обама е намалил затворническите присъди на 98 души, излежаващи наказания за свързани с наркотиците престъпления, предаде Voice of America, цитирано от Фокус. От началото на тази година американският президент е наредил намаляването на присъдите или пълното амнистиране на 688 души,

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие до двегодишен връх от 2,9 на сто

Американската икономика нарасна през третото тримесечие с най-солидно темпо от две години насам благодарение на рязко повишение на износа и солиден скок на бизнес запасите на компаниите, но при по-слабо нарастване на потребителските разходи, показват предварителни данни на Департамента по труда. Брутният вътрешен продукт на САЩ, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през третото тримесечие с 2,9% на годишна база след по-слаб растеж с 1,4% през предходните три месеца и от едва 0,8% в началото на годината. Средните прогнози на финансовите пазари бяха за по-умерен растеж от 2,5%, като повишението на БВП с 2,9% е най-доброто от третото тримесечие на 2014-а година. Ускореният икономически растеж през третото тримесечие се дължи на нарастване на американския износ и увеличаване на бизнес запасите, но при забавяне на растежа на потребителските разходи. Разходите на американските потребители, които са основен двигател на икономиката, се повишиха през третото тримесечие с едва 2,1% след техен растеж с 4,3% през второто тримесечие (най-солидно повишение от края на 2014-а година) и при прогноза за тяхно по-добро повишение с 2,6 на сто. Трябва да се има предвид, че именно вътрешното потребление формира повече от две трети от растежа на водещата световна икономика.                                                                                                                Графика на тримесечния БВП на САЩ Основен генератор на икономическия растеж през третото тримесечие е нарастването на експорта с цели 10% след повишение с едва 1,4% през предходното тримесечие, като това представлява най-солиден ръст на износа от близо три години насам. В същото време вносът се повиши с 2,3% след анемично повишение с 0,2% през трите месеца до края на юни. По този начин нетната търговия допринесе с 0,83% към растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие. В същото време американските компании започнаха да трупат нови складови наличности, като стойността на бизнес запасите нарасна през третото тримесечие с 12,6 млрд. долара след техен спад с 9,5 млрд. долара през второто тримесечие, допринасяйки по този начин с 0,61% към общия растеж на БВП. Бизнес разходите извън жилищния сектор, се повишиха с 1,2%, докато инвестициите в жилищно строителство се свиха с 6,2%, а държавните разходи нараснаха с 0,5 на сто. Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,4% след повишение с 2,0% през периода април - юни, докато основният ценови индекс (основния PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се повиши с 1,7% след растеж с 1,8% през второто тримесечие. Днешните данни изглеждат в подкрепа за пазарните очаквания, че Федералният резерв ще повиши основната си лихва с четвърт процент на последното за годината заседание през декември.

Посланикът на САЩ осъди нападението над председателя на Хелзинкския комитет

Посланикът на САЩ в България осъди нападението над председателя на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев. "Ние сме покрусени и шокирани от новината за вчерашното нападение", се казва в изявление на Ерик Рубин. Дипломатът посочва, че БХК е най-голямата организация, защитаваща човешките права в България и я нарича "един от най-важните гласове в защита правата на всички български граждани и в подкрепа на европейските и универсални ценности". "Нападението над г-н...

Путин за борбата с тероризма на САЩ: Настъпват една и съща мотика

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че договореностите със САЩ за борба с тероризма не са сработили, тъй като западните колеги настъпват една и съща мотика, съобщи RT в четвъртък `(27 октомври). Руският държавен глава намекна, че в САЩ действат задкулисни сили, които не се съобразяват с официалната политика на Белия дом.

Наш борец вилнее като Спайдърмен в САЩ (ВИДЕО)

Борислав Новачков загрява за Хелоуин

Барак Обама е намалил присъдите на 98 затворници в САЩ

Три месеца преди да напусне поста си, президентът на САЩ Барак Обама е намалил затворническите присъди на 98 души, излежаващи наказания за свързани с наркотиците престъпления, предаде Voice of America.