28.10.2016

Още

Проблем в Андроид застрашава 900 млн. телефона

Сериозни пропуски в сигурността, които може да дадат пълен достъп до данните в мобилните телефони, са открити в софтуер използван в десетки милиони устройства с Андроид. Това съобщава "Фокус", позовавайки се на Би Би Си.

"Андроид" са потенциална мишена на хакерите

900 млн. устройства с "Андроид" са потенциална мишена на хакерите. Днешните мобилни телефони са истинско чудо на техниката – откъдето и да ги погледне човек, те са си пълноценни компютри с джобен формат. Всички полезни функции ги правят неустоима мишена за крадци и хакери, търсещи лесна плячка.  Проблем със сигурността, който може да даде на злонамерен потребител пълен достъп до личните данни, беше открит при милиони устройства, работещи с операционната система „Андроид”, съобщи Би Би Си. Сериозният бъг е установен от специалисти от компанията „Чекпойнт” и засяга смартфони с процесори на „Куалком”. Американският производител на хардуер е един от водещите на пазара и с негови чипсети работят около 900 000 000 от всички устройства с операционната система на „Гугъл”. Сред засегнатите са BlackBerry Priv, Google Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, HTC One, HTC M9, HTC 10, LG G4, LG G5, LG V10, OnePlus One, OnePlus 2, OnePlus 3, Sony Xperia Z Ultra и американските версии на Samsung Galaxy S7 и Samsung S7 Edge (у нас смартфонът се доставя с процесор на корейския производител – б.р.). Можете да проверите дали вашият телефон е застрашен с безплатното приложение QuadRooter Scanner. Към момента няма установен случай слабостта да е използвана от хакери. 6 месеца е отнело на специалистите създаването на софтуер, който се възползва от бъг при управлението на различните процеси и си дава права за пълен контрол. „Куалком” са получили копие от софтуера с подробна документация на установената слабост. В резултат новопроизведените процесори вече са защитени от тази атака. За старите са изпратени спешни софтуерни „кръпки”, но не е ясно кога (и дали) те ще стигнат до всички потребители – това е свързано с одобрението на производителя на съответния смартфон, както и на телекома, в чиято мрежа работи той.

Най-великият японски писател "се завръща" след смъртта да преподава като андроид

Смятаният за най-велик в съвременната история японски писател Нацуме Сосеки ще се завърне в университета си и ще преподава 100 години след смъртта си като андроид, съобщи в. "Дейли мейл". По андроида на писателя работят студенти от университета Нишогакуша. Той ще бъде програмиран да чете на глас текстове и да изнася лекции. Роботът ще е в седяща поза, с височина 130 см. За направата му ще бъдат използвани стари снимки и триизмерно сканиране на посмъртната маска на писателя. Гласът му ще бъде създаден след анализ на гласа на внука на Нацуме Сосе...

Арменското обществено радио Ереван навърши 90 години

​Има десетки анекдоти за едно радио, което дава отговори на всички въпроси, които вълнуват хората от последните десетилетия. От първия му ден през 1926-та година, авторитетът на Арменското обществено радио не е пострадал ни най-малко от анекдотите, а дори напротив - поддържа високо ниво на професионализъм. Направихме сериозно преобразуване на връзките за радиоразпръскване, съгласно новата ни концепция и се надяваме, че това ще доведе до увеличение на аудиторията ни. Нашето радио, още от времето на желязната завеса, е било своеобразен мост между Армения и диаспорите. Отчитайки факта, че 2/3 от населението живее извън пределите на страната, въведохме новите технологии за разпространение на съдържанието. Радиото продължава да бъде сериозен механизъм за свързаност чрез спътниковото излъчване през интернет с приложение за андроид и iOS. Така диаспорските структури започнаха по-активно да участват в потреблението на програмата и в нейното създаване. Радиото сега е наддържавна сфера на комуникация. Това разказва изпълнителният директор на Арменското обществено радио Арман Сагателян. За него и екипа му е важно да продължи излъчването на програмата на 8 езика, които се говорят от малцинствените групи на страната.  Радиото остава еталон за вербална комуникация и в програмата му ежедневно присъства предаване за чистотата на арменския език с най-често допусканите грешки при писане или изговор. Що се отнася до журналистите, няма начин да влязат в студио, ако не владеят правилния арменски език. Нито в годините на социализма, нито днес някой може да наложи цензура в Арменското обществено радио, категорични са работещите. Най-големият коректив за съдържанието са слушателите, които реагират при всяка неточност пряко в ефир. Разбира се, понякога и с чувство за хумор. Хумористите Давид Гулгузарян и Ваге Айрапетян са категорични, че анекдотите за любимото им радио обединяват, тъй като всички, които са се смеели на тях, са живели по един и същи начин отвъд желязната завеса и са можели да разбират хумора. Не се страхуваме да се надсмеем над себе си. Тези шеги са безобидни. Пошегували сме се, посмели сме се и сме забравили. Няма подтекст. Има пряк смисъл, но не и подтекст.

Рогозин представи робота Федор, който ще лети в космоса (ВИДЕО)

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин показа робота-андроид, който ще бъде изпратен в космоса в качеството му на член на екипажа на орбитален кораб, съобщи РИА "Новости“ в неделя (9 октомври).