25.10.2016

Кристалина – фаворит на читателите на "Политико"

Георгиева е получила 54 на сто от гласовете им

Още

"Политико": Бежанска бомба с часовников механизъм

Европейските лидери описват сделката за бежанците, която сключиха с Турция през пролетта, като дипломатически сребърен куршум, който ще спре притока на бежанци към Стария континент и ще гарантира хуманните грижи към тях от страна на Анкара. В действителност сделката, която канцлерът Ангела Меркел лично договори, започва да изглежда все повече като бомба с часовников механизъм. Това пишат в свой анализ Матю Карнитшниг и Янош Делкер.

"Политико": Доналд Тръмп вече подкрепя НАТО

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп в понеделник показа, че е променил позицията си относно НАТО, след като по-рано твърдеше, че не подкрепя Алианса, пише вестник Politico, цитиран от "Фокус". 

"Политико": Битките на Брюксел с Източна Европа за пари и земи

Европейската комисия откри нов фронт на задълбочаващия се конфликт с правителствата от Централна и Източна Европа за ограниченията по отношение на големи чуждестранни супермаркети. Битката стана още по-ожесточена миналата седмица, когато Брюксел каза, че започва задълбочено разследване, за да се изясни дали Варшава използва нов данък, за да облагодетелства малките местни супермаркети за сметка на големи чуждестранни търговци на дребно. Комисията настоя поляците да не прилагат новия данък, докато проверката не приключи. Финансовият министър на Полша Павел Шаламаха отвърна на удара във вторник, осъждайки действията на Еврокомисията като „успех на лобистите“. Това пишат в свой анализ за "Политико" Якоб Ханке и Ян Сиенски, цитирани от БГНЕС.

"Политико": Унгарската стратегия "нула бежанци"

Плакат на улица в Будапеща носи потресаващо послание. "Знаете ли, че средностатистическият унгарец вижда повече НЛО от бежанци през живота си?". Това е част от сатирична кампания със сериозна цел: да се противопостави на антиимигрантската реторика и политика на правителството в навечерието на един спорен референдум за мигрантите. Това пише в свой анализ за "Политико" Лили Байер, цитирана от БГНЕС.

"Политико": Днес правителството ще реши за Кристалина Георгиева и ООН

Българското правителство ще реши във вторник дали да включи еврокомисаря Кристалина Георгиева в състезанието за наследник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. Това твърди брюкселското издание "Политико", което се позовава на "източници, близки до обсъжданията". Под заглавието "България обмисля Кристалина Георгиева за пост в ООН" авторите пишат, че кабинетът в София мисли да се откаже от кандидатурата на Ирина Бокова, генералният директор на ЮНЕСКО. "Петима души,...

"Политико": Борисов може да се бави за президента, за да се спазари с олигарси, свързани с Русия

"Съществуват притеснения, че премиерът Бойко Борисов – бивш пожарникар и бодигард, обмисля сделка "на тъмно" за президентството, за да угоди на български олигарси, свързани с Русия. Честа критика към Борисов е, че се опитва да служи на прекалено много господари. Макар, от една страна, да декларира вярност към Европейския съюз и НАТО, той често е смятан за близък до свързани с Русия олигарси, включително директора на "Лукойл" в България". Това пише електронното издание "Политико" в...