24.10.2016

Миленко ядоса българите: Никаква подкрепа за Македония

63% от читателите на Dnes.bg са за твърда позиция към Скопие

Още

Груевски: България е наш съсед. Ако иска плоча на Каймакчалан, трябва да я положи

  „Република България е наш съсед, с която имаме много общи неща в историята и трябва да направим всичко историята да ни сближава, а не да ни отдалечава. Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития и битки в миналото преди да се създаде нашата държава. Република Македония трябва да разреши по институционален път Република България да положи собствена плоча на това място, ако те го поискат“, каза лидерът на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски по повод на инцидента на връх Каймакчалан, предаде БГНЕС. Никола Груевски категорично се разграничи от действията на Миленко Неделковски. „Трябва да се има предвид, че става въпрос за историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от две държави – България и Сърбия, където има и огромен брой от Македония, включително и като доброволци, а някои и принудително мобилизирани. Но огромната част от тях - 33 000 са част от 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Тогава съвсем нормално е за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници“, каза още Груевски. Той подчерта, че след като сърбите имат своя плоча на това място, не вижда никаква причина, ако България пожелае по легален начин да направи същото, ние да разрешим това. „Поради тази причина смятам, че този проблем трябваше и трябва да се решава по институционален начин, а не по път, който ще създаде проблеми, омраза и взаимни обвинения“, заяви Груевски. Според него плочата трябва да бъде поставена и като знак на уважение към загиналите българи. 

Огнян Кованджиев: Ситуацията около Каймакчалан не е резултат от негативното обществено мнение в Македония

Ситуацията около Каймакчалан и потрошената плоча не е резултат от негативното обществено мнение в Македония, а е непознаване на историята, това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Огнян Кованджиев, внук на Захари Огнянов Кованджиев – участник в боевете на Каймакчалан през септември и октомври 1916 година: Колкото повече се вдига шум, толкова по-голямо удоволствие носи това на подобни елементи. Аз смятам, че това не е мнението на обществото в Македония и в Сърбия, затова може би трябва да се организира една неформална инициатива, да се съберем хора от трите държави, даже и от Гърция, да се качим горе и да направим още едно честване, само че заедно, макар и не на държавно ниво, за да покажем, че не е това общественото мнение. Аз не съм усетил негативни нагласи. Имам контакти в Македония и не съм усетил никаква злоба към мен или към историята. По-скоро съм видял, че историята не се познава. Консерваторът и реставратор Йордан Цветков каза: Подкрепям идеята на г-н Кованджиев за параклис на Каймакчалан. Би трябвало да се направи параклис, за да може все пак, като се отиде там, да има къде хората да влязат. Плочата трябва да се възстанови и наистина да се съберем с гърците, сърбите, с македонците и отново да се проведе тържеството, което беше поругано. Всички паметници, които сме възстановили в Македония, са с проекти. Всичко ще си бъде законно. Цялото интервю с Огнян Кованджиев и Йордан Цветков можете да чуете в звуковия файл.

Слабите правителства спряха помощите на ЕС за Западните Балкани

  Помощта на ЕС за страните от Западните Балкани, които се стремят към присъединяване към европейския блок, се възпрепятства от съществени слабости на националните правителства, предаде БГНЕС. Финансирането може да бъде намалено или спряно, за да се насърчат властите в Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия да се съобразят с препоръките на Европейската сметна палата. Западните Балкани са получили 5.1 млрд. евро като предпресъединителна помощ от Европейската комисия между 2007 и 2014, се казва в доклад на Европейския съд на одиторите (ЕСО). Сред препятствията за финансирането на изброените страни в доклада се споменават „слаб административен капацитет“, „Липса на политическа воля за институционални реформи“ в някои страни. Помощта на ЕС за Западните Балкани, които се стремят към присъединяване към европейския блок, се възпрепятства от съществени слабости на националните правителства. “Еврокомисията трябва систематично да прилага стриктни условия и да проследява изпълнението им”, заяви членът на ЕСО Ищван Фазакаш. “Ако е необходимо по-нататъшни плащания могат да бъдат намалени или спрени.“ Одитът установи отделянето на сравнително малко средства в страните от Западните Балкани в области като съдебната реформа, свободата на медиите и мерки за справяне с корупцията и организираната престъпност. Според доклада въздействието на финансирания от ЕС проект за борба с корупцията в Албания е бил засегнат от липсата на финансови средства и персонал и не е независима от правителството на страната. “Ако борещите се с корупцията служители в дадена страна не са независими, то така не може да бъде изпълнена никаква цел, това е просто подреждане на витрината”. Антикорупционната организация Трансперънси интернешънъл класира Албания и Косово съответно на 88-мо и 103-то място в своя годишен глобален индекс на корупцията. Фазакаш каза пред АФП, че повече пари от финансирането отиват за инфраструктурни проекти, отколкото за т. нар. проекти по върховенство на закона.“По-хубаво е да имаш построен мост, път или детска градина, “след това да поставиш на нея европейското знаме и да кажеш: „Това е спонсорирано от Европа“. Техните основни цели са видимите резултати.“ Той предупреди за необходимостта от фокусиране на политическия диалог с ЕС върху правната реформа. ЕС засега изключва каквото и да било по-нататъшно разширяване преди 2020 г.

Десетки почетоха паметта на избитите през 1946 г. членове на ВМРО

Възпоменателна служба се проведе в църквата "Св. София" за убитите над 200 македонски българи - ръководители, членове и привърженици на ВМРО. Иглика Маркова, дъщеря на Йосиф Марков - един от убитите на 7 юни 1946 г., заяви пред БГНЕС, че за баща си знае, без да има никаква сигурност в информацията, че е бил убит на 8 юни. "Нищо не се знае за съдбата на тези хора", заяви тя. На 7 юни 1946 г. тези хора са били избити, а семействата им разселени и оставени на произвола на съдбата. Смята се, че заповедта за тези убийства е станала факт с одобрението на Москва и Скопие, като някои от хората са били арестувани и изпратени в съветски лагери. Единственият мотив за зверските убийства, е била убедеността на тези хора в българския произход на населението в Македония. Никой от близките на арестуваните хора не узнава какво се случва с тях, забранено им е дори да печатат некролози за избитите им близки. Още в Москва Тито е поискал тези хора от Сталин, разказа Маркова. “Това са само неща, които ние сме чули, нямаме нито един документ, че е станало това”, допълва тя и обяснява, че това е направено, защото по това време се е подготвяла пълната мобилизация на Пиринския край и Тито е знаел как ще се противопоставят тези хора и е искал да си осигури спокойствие в едно престъпно дело. Това е убийство на българи от българи. “Моята искрена надежда е, че това, което се случи с нашите бащи заради техните идеали няма да се случи с никой друг и никой няма да бъдат избити като животни, допълни Маркова. Тази част от историята на България е важно да се помни, защото не се знае почти нищо за историята на страната ни след Втората световна война, освен това, което официално е дадено от властта и това, което е учено в училище - исторически факти, които времето показва, че са били манипулирани, убедена е Маркова. Васил Станилов, който също дойде да почете паметта на убитите, заяви, че е дошъл да се поклони пред тези, които са станали поредната жертва, след идването на комунистическия режим. Тези хора, които са унищожени преди 70 години, са били едни от лидерите на македонската част от българския народ, за да се стигне сега, дотам македонците да твърдят, че не са българи, а в страната ни да няма политически елит. Това не е случайно, допълни Станилов.