27.10.2016

9 от 10 гърци не одобряват СИРИЗА, предпочитат „Нова демокрация“

  Мнозинството гърци предпочитат да бъдат управлявани от дясната партия „Нова демокрация“, вместо от управляващата СИРИЗА. Това показва социологическо проучване, изготвено за левия гръцки вестник „Авги“, пише БГНЕС. Според данните, цитирани от в. „Катимерини“, голяма част от избирателите не одобряват управляващите. Девет от всеки десет души посочват, че се чувстват недоволни от правителството, а 51% казват, че биха искали провеждането на предсрочни избори. Според допитването 36% от гърците биха предпочели правителство начело с „Нова демокрация“. За управляващата коалиция на лявата СИРИЗА и дясната „Независимите гърци“ пък биха дали гласа си само 14% от хората. Подкрепа избирателите дават и на лидера на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който според 42% от попитаните е най-добрият избор за премиер. От своя страна зад настоящия министър-председател застават 23% от попитаните. 

Още

Изказване на шефа на Фонда за социално осигуряване в Гърция предизвика скандал

Изказване на шефа на Фонда за социално осигуряване в Гърция предизвика скандал. Той призова гърците, които не могат да си плащат осигуровките, да имигрират в България. Опозицията настоява премиерът Алексис Ципрас спешно да заеме позиция по случая пред парламента. Ако не може да си плащате данъците и осигуровките в Гърция, имигрирайте в България. Това шокиращо изявление направи директорът на Фонда за социално осигуряване Димитрис Тсакирис и то на среща с предприемачи и търговци, които трябваше да убеди в логиката на промените в осигурителната система. След това Тсакирис направи безуспешен опит да обвини медиите,че „погрешно изтълкували изказването му“. В отговор медиите написаха: „Всички гърци в България“ с негативни коментари, както за позицията на държавния служител, така и на правителството, след като над 60 хиляди гръцки фирми са се прехвърлили в България поради достъпната данъчна система и осигуряване. Депутати от опозицията настояват премиерът Алексис Ципрас незабавно да коментира пред парламента изказването на шефа на Фонда за национално осигуряване, както и освобождаването на Тсакирис от поста. Възмутени са дори депутатите от Сириза. Да отиде да се прави на директор в България, заяви пред гръцка телевизия депутатът Никос Маниос. В резултат от изказването на осигурителния шеф, търговците и предприемачите, както и синдикатите, отказват да преговарят с него по новата схема за повишаване на осигурителните вноски.

Кредиторите от ЕС и МВФ пристигат в Атина за пореден преглед на гръцката спасителна програма

Кредиторите от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) пристигнат в понеделник в Атина, за да започнат нова проверка по изпълнението на гръцката програма за строги икономии, както и на приватизационната програма на страната. Вторият одит на изпълняваната от Гърция програма, която беше договорена през юли 2015 година като част от трети спасителен финансов пакет в размер до 86 млрд. евро, ще се проведе само, ако бъде приключен успешно първия преглед по нейното осъществяване. Гръцката управляваща партия СИРИЗА посочи, че възнамерява да финализира предвидените строги мерки на икономии до 5-и декември, когато финансовите министри на ЕС проведат своята последна за годината среща. През настоящата седмица международните кредитори ще се заемат с трудовите реформи, провеждани от властите в Атина, включително ограничаване на сегашната минимална системата на заплащане, която е създадена със закон, а не чрез колективно договаряне. Въпреки това, анонимен гръцки официален представител посочи наскоро, че минималната заплата ще бъде подкрепена от колективния трудов договор, което е често срещана практика в целия Европейски съюз. Това обаче представлява основна пречка пред МВФ, който все още не се е ангажирал да участва с реални средства в третия спасителен финансов пакет за Гърция. МВФ остава оптимист относно икономиката на Гърция, прогнозирайки растеж от 2,8% през следващата година, ако гръцкото правителство приложи толкова необходимите реформи. Едно скорошно проучване на института "Брюгел" - базирания в Брюксел т.нар. "мозъчен тръст", обаче предупреди, че Гърция ще се нуждае и от четвърта спасителна програма, след като текущата програма приключи през 2018-а година. Според него властите в Атина няма да могат да излязат на свободния паричен пазар за кредити и това най-вероятно ще наложи поредна жизненоважна спасителна финансова програма. В същото време МВФ продължава да смята, че Гърция ще се нуждае от ново опрощаване на дълга под някаква форма, за да има каквато и да е надежда за възстановяване на нейната икономика. Премиерът Алексис Ципрас повтори през миналата седмица на конференция на гръцката управляваща партия за необходимостта от облекчаване на държавния дълг. Вторият преглед ще бъде завършен и заедно с това трябва да бъдат определени мерки за преструктуриране на дълга. Едновременно с това ние трябва да започнем да участваме в програмата на ЕЦБ за "количествени улеснение" (програмата за покупки на финансови активи в еврозоната), заяви Ципрас миналия четвъртък. Гърция изненада своите кредитори с добри данни за икономическия растеж през второто тримесечие въпреки песимистичния тон по отношение на растежа на голяма част от останалите страни - членки на Еврозоната. На тримесечна база БВП на Гърция нарасна през периода април - юни с 0,2%,  докато международните експертите виждат свиване на гръцката икономика с 0,6% през настоящата година.

МВФ продължава да притиска Атина заради неизпълнени реформи

Нов доклад на Международния валутен фонд за Гърция подчертава нуждата правителството на СИРИЗА да продължи въвеждането на реформи, започнати от консервативните му предшественици, пише „Катимерини”. МВФ очаква управляващите в Атина да поддържат минималната заплата на ниво от 586 евро, което беше въведено от правителството на „Нова демокрация” през 2012 година. Сегашното ниво на минималното възнаграждение е едно от най-високите в ЕС предвид брутния вътрешен продукт на глава от населението, подчертават от фонда.

Одобриха продажбата на пристанище Пирея

Гръцкият парламент одобри с 223 гласа продажбата на най-голямото пристанище в страната - Пирея, на китайската компания "Коско", съобщиха местните медии. За сделката гласуваха депутатите от управляващата партия СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас, както и от опозиционните "Нова демокрация", Демократичната коалиция, "Потами", Обединението на центристите и групата на "Независими гърци", които също са в управлението. Депутатите от екстремистката "Златна зора" и от Комунистическата партия бяха против. ...

Китайци купуват най-голямото пристанище в Гърция

С гласовете на 223-а депутати гръцкият парламент тази нощ одобри продажбата на най-голямото пристанище в страната - Пирея, на китайската компания "Коско". За продажбата на пристанището гласуваха депутатите от управляващата партия Сириза на премиера Алексис Ципрас, както и народните представители от парламентарните групи от Нова демокрация, Демократичната коалиция, Потами, Независими гърци и Обединението на центристите. Какво продава Гърция? Депутатите от екстремистка...

СИРИЗА губи следващите избори в Гърция, изчислява ново проучване

По-малко от година след повторните парламентарни избори в Гърция радикалната левица СИРИЗА вече не е първата политическа сила в страната. Според изследване на агенцията за социологически проучвания Pulse, изготвено по поръчка на телевизия Action 24, дясноцентристката партия Нова демокрация води с 6,5 % в предпочитанията на гражданите. По-конкретно на въпроса „За коя партия бихте гласували на предстоящи избори?”, 30 % от участниците са заявили, че биха подкрепили Нова демокрация и 23,5 % - СИРИЗА. Нацистката „Златна зора” продължава да се намира на трето място с подкрепата на 6,5 % от избирателите, въпреки че срещу член и депутати от партията тече съдебен процес за убийството на гръцкия рапър Павлос Фисас през септември 2013 г. На четвърто място в класацията на предпочитанията на гръцките избиратели се намира Комунистическата партия (5,5%), следвана от Съюза на центристите (3%). Според резултатите на конкретната анкета както лявоцентристката партия „Потами”, така и коалиционният партньор на СИРИЗА – „Независими гърци”, не биха влезли в следващия парламент с процент от 2,5 %. Такава е подкрепата на участниците и към двете партии, които възникнаха след референдума миналото лято, когато хардлайнерите напуснаха СИРИЗА. За партията „Лаики енотита” („Народно единство”) и новосформираната „Плевси димократиас” („Плаване към свободата”) биха гласували също едва 2,5 % от избирателите. Процентът на колебаещите се е 3,5 %, а други 3% не са пожелали да отговорят на въпросите на анкетата. 52% от участниците са изразили убеждението си, че следващите избори ще бъдат спечелени от Нова демокрация. За СИРИЗА съответният резултат е 29%. Лидерът на „сините” Кириакос Мицотакис води в класацията за „предпочитан премиер” със 29%, а настоящият министър – председател Алексис Ципрас е втори с процент 22%. Алексис Ципрас опитва да прокара промяна в изборните правила.