25.10.2016

Откриха труп на 52-годишен мъж в река Чая

По първоначални данни няма следи от насилствена смърт

Още

Теменужка Петкова защити Добрев: Той не е можело да се намеси в случая „Белене“

Енергийният министър насочи вниманието към следващия министър - Драгомир Стойнев

Добрев не е можело да се намеси в случая „Белене”

Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по повод снетия депутатски имунитет на Делян Добрев и обвинението в умишлена безстопанственост. По времето му не са били извършвани плащания към „Уорли Парсънс“, посочи тя. С уточнението, че няма да прави изводи и оценки Теменужка Петкова заяви, че представя документи и факти. „През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни тя. "След решение на Министерски съвет се спира проектът АЕЦ „Белене“. „Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той издава протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС. С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава“, каза още Петкова. Факти.бг припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес в Народнот...

Арнаудова: С падането на имунитета на Добрев може да има още обвинени по случая "Белене"

С искането на имунитета на Делян Добрев кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря, заяви Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, цитирана от БТА и Дарик радио.   Арнаудова не уточни дали следващите обвинени ще са с ранг на министър, но поясни, че става дума за длъжностни лица.  По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че имат доказателства, че депутатът от ГЕРБ Делян Добрев е извършил престъпление - умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК  в размер на 4 561 697, 27 евро.  Причината – въпреки решенията на Министерския съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, не е прекратен договорът между НЕК и „Парсънс” – фирмата, избрана за консултант на проекта. Плащанията към фирмата продължили и тя е получила общо 4 561 697, 27 евро. Това е било известно на министър Делян Добрев, който тогава е бил енергиен министър. Има множество свидетели и документи, които доказват, че тази сума е платена, посочи Арнаудова и уточни, че с тези доказателства разследващите са разполагали, още преди да бъдат повдигнати обвиненията на Петър Димитров и на още двама души. Изготвена е и икономическа експертиза. Държавната политика в областта на енергетика се контролира от министъра. Той е бил "информиран, че продължават плащания по вече прекратен договор. Националната електрическа компания  е информирала Добрев и дори му е предлагала варианти за прекратяване на въпросния договор", посочи Арнаудова.

Случаят „Кари”: справедливост или закон

Възможно ли е законът да е толкова несправедлив? Възстановени са щетите по изграждането на разрушената спирка, а се отказват пари за лечение на невинно пострадалото момиче?

Вижте как изглеждат жени от "Отчаяни съпруги (СНИМКИ)

Главните героини, с чиито проблеми ни минаваха дните, с които се смеехме и плачехме, в крайна сметка се разделяха и заминаха от предградията, които 8 години ни бяха дом. Но за съжаление сериала свърши.