26.10.2016

Ловец гръмна колега край Неделино

Ловец уцели колега вместо прасе в ловен район на границите между общините Неделино и Златоград. Инцидентът станал в местността  "Кирево"  при ловен излет. 45-годишен ловец от с. Долен, общ. Златоград, е причинил лека телесна повреда на 36-годишен мъж от гр. Неделино. Двамата са били от различни ловни дружинки.

Още

Бойлер изпотроши къща в Неделино (СНИМКИ)

Няма пострадали, но материалните щети са сериозни

XV Национален фестивал за двугласно пеене в Неделино

Над 2300 фолклорни изпълнители от страната и чужбина три дни се надпяват и надиграват в Неделино, където беше открит XV Национален фестивал за двугласно пеене и народна песен. Целта на фолклорното събитие е да популяризира неделинският двуглас, предложен за включване в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Характерното за Неделино двугласно пеене не се среща никъде другаде в Родопите и е уникална проява на песенната традиция, категорични са домакините на фестивала. Затова те ревносттно я пазят и държат да я предадат на своите деца.

Забравена манджа на газов котлон подпали къща в Неделино

Забравена манджа на газов котлон е причината да пламне къщата на 72-годишна жена от Неделино, обл. Смолян. Инцидентът става вчера около 11 часа, когато е съобщено на спешния телефон 112, че гори къща намираща се на ул. „Добри Чинтулов”. За броени минути, местните пожарникари се отзовават на молбата за помощ. Пламъците унищожили обзавеждането и оборудването на домакинството. Огнеборците не позволили огнените езици да се пренесат в намиращата се в близост друга сграда. Няма пострадали хора....

Дъщеря след шест години съдебна сага в Неделино: Ура! Татко, оставам при теб!

"Ура! Най-накрая всичко свърши! Обичам те, татко!". С тези емоционални думи 10-годишната Жасмина от Неделино се хвърли в обятията на баща си и се разплака. Повод за бурната реакция бе новината, че баща й печели делото за попечителство върху нея след шест години съдебна битка с майката.

Проблеми с питейната вода в община Неделино

Община Неделино въведе воден режим заради намаляване на дебита на водоизточниците за питейно-битови нужди вследствие на продължителната суша през това лято. Ръководството на Общината е въвело лимит за консумация до 5 кубика на човек. Тези, които са надвишили ограничението, ще плащат цената на водата, която засега е 1 лев за кубик, умножена по 5. Кметската заповед е в сила от началото на месеца за цялата община, включваща общинския център с четиринайсетте съставни села на Община Неделино: Много трудно се живее без вода. Не можеш да си измиеш нито чиниите, нито лицето. Има опасност от епидемия, защото не могат да се измият нормално чиниите, да се дезинфекцира. Без вода не си за никъде. По-добре ток да няма, а не вода, споделиха жители на Неделино. Кметът на Община Неделино Боян Кехайов обясни: Почти всяка година в Неделино се въвеждат такива ограничителни водни режими. Поради остарялата водопроводна мрежа ние все още имаме квартали и населени места с етернитови тръби, така че разхищението на вода е с много голям процент и оттук идва и недостигът на вода. Неделино има няколко водоизточника, но няма изграден язовир.  В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Чернокова.