27.10.2016

Пак грозни набези на бежанци! Трима мигранти се нахвърлиха да изнасилят студентка в Солун

Трима бежанци са се опитали да изнасилят гръцка студентка. Това стана ясно от сигнала, който подало момичето, пише "Български новини".  Според показанията момичето, студентка от университета „Аристотелос“ в Солун, тя и приятелят й били нападнати в ранните часове на неделя, докато стоели и разговаряли.

Още

Историята на 23 октомври

1641 г. – Ирландски католици от Ълстър се опитват да превземат Дъблинския замък, седалището на английското управление в Ирландия, за да предизвикат отстъпки за католиците. 1812 г. – Генерал Клод Франсоа дьо Мале (на картинката) започва заговор за свалянето на Наполеон, твърдейки, че императорът е умрял в Русия и че той сега е комендант на Париж. 1776 г. – 2 хиляди души загиват при изригване на вулкана Майон на Филипините. 1873 г. – Германската империя се присъединява към съюза между Руската империя и Австро-Унгария, с което се поставя началото на Съюза на тримата императори. 1893 г. – В Солун се създава Българо-македонският комитет – бъдещата Вътрешна македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). 1911 г. – Първо използване на авиация за военни цели: италиански пилот излита от Либия за разузнаване на турските позиции през Италианско-турската война. 1915 г. – Участие на България в Първата световна война: В хода на Нишката операция, Девета плевенска пехотна дивизия на Първа армия освобождава Ниш. 1939 г. – Съставено е 56 Правителство на България с министър-председател Георги Кьосеиванов, което подава оставка през февруари 1940 г. 1942 г. – Втората световна война: Начало на втората битката при Ел Аламейн. Британските войски начело с генерал Монтгомъри настъпват срещу германската армия на генерал Ервин Ромел в Египет. 1943 г. – Втората световна война: В концентрационния лагер Освиенц...

Бежанци се гавриха с гръцка студентка

Трима бежанци са се опитали да изнасилят гръцка студентка. Това стана ясно от сигнала, който подало момичето, пише Български новини. Според показанията момичето, студентка от университета "Аристотелос" в Солун, тя и приятелят й били нападнати в...

Трима души са загинали при проливни дъждове в Южна Гърция

Трима души са загинали при наводнения, причинени от проливни дъждове, в южната част на Гърция, предаде АП. Две жени на възраст 80 и 63 години са били открити мъртви в наводнените си приземни жилища в град Каламата и околностите му. 90-годишен мъж също е починал в този район на полуостров Пелопонес. В Северна Гърция властите издирват жена на около 60 години, която е изчезнала рано тази сутрин, след като се обадила по телефона на съпруга си и му казала, че изоставя наводнения си автомобил. Силните дъждове наводниха домове и търговски обекти и в други части на южен Пелопонес, както и в околностите на северния град Солун. 

Арестуваха българи за трафик на бежанци на гръцко-македонската граница

Трима българи и един словенец са арестувани в Гърция при опит за нелегален трафик на бежанци през гръцко-македонската граница, предава македонското издание "Мета". Късно снощи в района на Килкис (Кукуш) гръцката полиция е задържала микробус с 25 бежанци от Афганистан, Пакистан и Сирия, който се е движел по посока македонската граница. Бежанците са открити при рутинна проверка, като шофьорът е избягал, а полицията е арестувала трима българи в автомобил, следвал буса като охрана. Арестуваните българи са на 20, 21 и 25 години. Срещу тях веднага е повдигнато обвинение за участие в мрежа за трафик на бежанци. По-рано в Солун беше арестуван 38-годишен словенец, който в краден камион е превозвал 35 бежанци, от които 12 малолетни. Всеки от бежанците е платил по 1300 евро да бъде превозне най-напред в Македония, а после и в друга европейска страна.    

Трима български каналджии бяха спипани в Гърция

Трима българи и един словенец бяха арестувани от гръцката полиция при опит да прекарат нелегални имигранти през границата на страната с Македония, предаде агенция „Мета”. Те съпровождали автомобил, в който имало група от 25 души от Афганистан, Пакистан и Сирия. Неговият шофьор успял да избяга на полицаите. Българите, на 20, 21 и 25 години, обаче били заловени. Акцията е проведена в района на Кукуш. Вчера в Солун беше арестуван 38-годишен словенец, който превозвал в краден камион 35 мигранти, сред които – 12 деца. Всички платили по 1300 евро, за да влязат първо в Македония, а после – в друга европейска държава.

Споразумението с Турция за връщане на мигранти не дава решение на бежанската криза

Споразумението с Турция за връщане на мигранти не дава решение на бежанската криза. В последната седмица са върнати само 24 души. Причината, според гръцките власти, е бавната процедура по разглеждане на молбите за бежански статут.Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас в интервю подчерта, че Атина настоява за втори, резервен, план по бежанската криза, ако споразумението Европейски съюз-Турция не даде резултати. Присъствието на сили на НАТО и Фронтекс в Егейско море намалиха притока на мигранти от турския бряг.Регистрираните в Гърция бежанци и мигранти, настанени в лагери, са около 58 хиляди души. Повечето от тях чакат разрешение, за да отпътуват за Германия.Нови 12 лагера за временно настаняване се строят по спешност в Гърция. Отношението на гърците към бежанците не е единно. Много от хората дават безплатно свободни жилища, за да се настанят в тях сирийски семейства, но не приемат други мигранти. На места има протести срещу настаняването на бежанците. В Лариса възмутени граждани протестират пред строящ се лагер. Такива акции се провеждат и в Солун.Гръцката полиция, както и граничните власти, извършват проверка на всички автомобили, които преминават границата, за да прекратят дейността на трафикантите. Днес в град Флорина, в близост до гръцко-македонската граница, бяха задържани трима българи, които се опитаха да превозят нелегално 10 афганистанци.