21.10.2016

Лавров: Договореностите със САЩ по Сирия са преустановени

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че се надява на постигане на яснота в позициите на Вашингтон спрямо сирийската опозиция, предаде ТАСС. „Заявленията и действията на американските партньори по Сирия се характеризират с известна противоречивост.

Още

Мохд Абуаси: САЩ не могат или не искат да спазят договореностите с Русия за Сирия

Мохд Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, коментира в "Нещо повече" ситуацията в Сирия. При бомбардировките на Алепо през последните дни има много цивилни жертви.Нещата се усложниха поради това, че САЩ или нямат воля, или не могат да спазват договореностите. Те не искат да излиза наяве споразумението с Русия. Проблемът е, че не могат да отделят умерената опозиция от терористичните организации. Оказа се, че голяма част от т.н. умерена опозиция е против споразумението - 20 организации се отказаха от примирието. Не се вижда изход, каза Абуаси. Единственото решение е тези организации, които отказват примирието, да бъдат обявени за терористични и да бъдат унищожени. Едностранно примирие е невъзможно, категоричен е Абуаси. Кой въоръжава терористичните организации? Турция не е затворила границата. Военната помощ от Катар, Саудитска Арабия и Турция продължава. Ако САЩ толкова много искат да решат проблема, трябва поне да искат от своите съюзници да не се крият между цивилни, отбеляза Абуаси.Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Френският външен министър е в Москва, за да настоява за примирие в Сирия

Неочаквано. Така в Москва коментират посещението на френския първи дипломат Жан Марк Еро. То трябва да бъде възприемано като част от световните усилия по намирането на решение на сирийската криза въпреки усложнените отношения между Русия и САЩ. Затова никак не е случайно, че на посещението на френският външен министър се приписват посреднически възможности за връщането на диалога между Москва и Вашингтон, който през последните дни силно се обтегна. След Москва, министър Еро заминава за Вашингтон, където ще предаде посланията и на държавния секретар на САЩ Джон Кери. По време на разговорите днес в Москва, както и се очакваше, основната тема бе Сирия. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва ще направи всичко за  нормализиране на ситуацията в Сирия. Той каза, че Москва няма да допусне развитието на либийски сценарий за Сирия. Посещението на министър Еро е и част от търсенето на подкрепа за плана на Париж, който иска да стане част от мирното споразумение, което договориха Русия и САЩ. Лавров отбеляза, че Москва и Дамаск са готови да изпълнят договореностите с Вашингтон.  От своя страна френският външен министър Жан Марк Еро, заяви че Париж иска политическо решение на сирийската криза.  Двамата външни министри обсъдиха и другия сериозен проблем в международните отношения свързан с Украйна, където Париж играе важна роля в „Нормандската четворка“. Лавров настоя Париж да окаже натиск върху Киев за изпълнението на договореностите, постигнати от лидери на този формат във френската столица преди година.                                                          Срещата между Лавров и Еро отваря и пътя към реализирането на разговорите между руския и френския президенти Владимир Путин и Франсоа Оланд на 19 октомври, които трябва да се проведат в Париж.

Оттеглянето на Москва от Договора за утилизация на плутония може да се превърне в стратегическо поражение за Кремъл

Според руското министерство на външните работи, решението на Вашингтон да прекъсне двустранното сътрудничество по отношение на Сирия е сигнал, че САЩ са готови да постигнат "сделка с дявола", отивайки към съюз с отявлени терористи, които мечтаят да върнат историята назад и да спомогнат за насаждането на безчовечни норми и принципи. Всъщност по-умерените експерти по сигурността в Москва са убедени, че ходът на президента Владимир Путин, който заяви, че Русия напуска спазването на Договора за утилизация на плутония, е част от по-голяма игра между Москва и Вашингтон, свързана с проблемите около договореностите по Сирия. Според повечето от тях това е заявка към бъдещия президент на САЩ, а не толкова към настоящата администрация на Белия дом. Но според Терас Березовец, ключовият проблем от тук нататък за Кремъл е, че този акт може да се превърне в последния шантаж, който тя предприема спрямо САЩ. След ядрения шантаж, Русия няма да има нищо по-сериозно, с което да притиска САЩ. Коментаторът признава, че това безспорно е сериозно предизвикателство за САЩ и че в крайна сметка Вашингтон ще намери изход от тази ситуация, която може да се обърне в "стратегическо поражение" за Кремъл.

Специален пратеник на ООН: Разочарован съм от прекратeните вчера американско-руски преговори за Сирия

  Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура изрази дълбоко разочарование от прекратeните вчера американско-руски преговори за продължаване на примирието в Сирия, но обеща да продължи търсенето на политическо решение на въпроса, пише БГНЕС. „ООН ще продължи да търси активно политическо решение на сирийския конфликт, независимо от силно разочароващия изход от продължителната дискусия между два важни международни участници”, коментира още той. По-рано вчера САЩ обявиха намерението си да преустановят двустранните канали за преговори с Русия, създадени да се поддържа прекратяването на огъня, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. "За съжаление Русия не изпълни своите задължения, включително онези, които бяха предвидени от международното хуманитарно право и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254", посочи Кърби. По думите му Русия „или не искаше, или не можеше“ да накара властите на Сирия да спазва договореностите. „Русия и сирийският режим избраха военния път, който е несъвместим с прекратяването на бойните действия“, добави говорителят, който отново обвини Москва и Дамаск за нанасяне на удари срещу цивилни райони, а също срещу хуманитарния конвой на 19 септември. 

Отговорността, ако примирието в Сирия се провали, ще бъде на САЩ, смята руски генерал

Съединените щати, за разлика от Русия, не изпълняват своята част от договореностите за Сирия, заяви пред журналисти началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-лейтенант Виктор Познихир, цитиран от руската информационна агенция "Новости". Ако това състояние на нещата се запази, цялата отговорност за провала на примирието ще бъде на Вашингтон, подчерта генерал Познихир. Той каза още: "Съединените щати и контролираните от тях така наречени "умерени групировки" не изпълниха нито едно от задълженията, поети от тях в рамките на женевските договорености".Според генерал Познихир без определянето на това кой контролира различните части от Сирия, правителствените войски там са "с вързани ръце". Причината е, че те не могат да се борят с терористите, защото не разбират кои от тях са част от режима на прекратяване на военните действия. По думите му, нееднократните запитвания до американската страна остават без отговор, в резултат на което възникват съмнения в способността на САЩ да влияят на умерената опозиция и готовността за по-нататъшно изпълнение на женевските споразумения.