28.10.2016

Петролът преодоля спорезумението на ОПЕК и отново тръгна надолу в Азия

Цените на петрола се ориентираха към спадане в понеделник сутринта в Азия. Пазарът е на път да преглътне обявеното миналата седмица изненадващо споразумение на ОПЕК за намаляване на свръхпредлагането. В сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взе и

Още

Износът на петрол в Иран е близо до нивата от преди санкциите

През септември общият износ на ирански суров петрол и на кондензат вероятно е достигнал около 2,8 млн. барела на ден, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса. По този начин износът на суров петрол от Техеран почти достигна своя пик от 2011-а година преди наложените от Запада санкции върху страната, предаде БНР. Иранският износ достигна през август около 2,5 млн. барела на ден заради кондензата - лекият петрол, изключван от квотите за доставка на ОПЕК, който често се произвежда съвместно с природен газ и може да  бъдат използван за направата на нафта за химическата промишленост. В рамките на септември Иран продаде ежедневно 600 хиляди барела кондензат спрямо около 350 хиляди барел на ден през август с оглед на повишено търсене в Азия, посочват източниците на Ройтерс. В същото време износът на суров петрол се повиши слабо спрямо предходния месец, достигайки около 2,2 млн. барела на ден. Новината за нарастване на иранския петролен износ провокира известно подновяване на опасенията свързани със свръхпредлагането на ценната суровина в световен план. Това рефлектира върху днешните цени на петрола, които бележат слабо понижение, след като вчера нараснаха с над 1% към нива около и над 50 долара за барел. Инвеститорите на петролните пазари обаче продължават да бъдат настроени позитивно относно възможността, на срещата в края на ноември, страните - членки на ОПЕК да потвърдят споразумението за съкращаване на добивите, договорено на техните неофициални консултации в Алжир. Именно тези очаквания допринесоха за поскъпване на важната енергийна суровина през септември със 7 на сто. Снощи фючърсите на петрола сорт брент поскъпнаха с 1,4% към 50,89 долара за барел, достигайки дори за кратко връх от 51,14 долара за барел, като това представлява първо трайно повишение над психологическата бариера от 50 долара от 19-и август насам. В същото време фючърсите на американски лек суров приключваха търговията в понеделник с растеж от 1,2% до 48,81 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха до 49,02 долара за барел - най-високо ниво от 5-и юли. Днес цените на петрола сорт брент се понижават с 0,81% към 50,48 долара, а на лекия суров петрол - с 0,88% към 48,38 долара за барел.

Иранският износ на петрол почти достигна нивата от преди санкциите

През септември общият износ на ирански суров петрол и на кондензат вероятно е достигнал около 2,8 млн. барела на ден, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки два свои източника, запознати с въпроса. По този начин износът на суров петрол от Техеран почти достигна своя пик от 2011-а година преди наложените от Запада санкции върху страната. Иранският износ достигна през август около 2,5 млн. барела на ден благодарение на кондензата - лекият петрол, изключван от квотите за доставка на ОПЕК, който често се произвежда съвместно с природен газ и може да  бъдат използван за направата на нафта за химическата промишленост. В рамките на септември Иран продаде ежедневно 600 хиляди барела кондензат спрямо около 350 хиляди барел на ден през август с оглед на повишено търсене в Азия, посочват източниците на Ройтерс. В същото време износът на суров петрол се повиши слабо спрямо предходния месец, достигайки около 2,2 млн. барела на ден. Новината за нарастване на иранския петролен износ провокира известно подновяване на опасенията свързани със свръхпредлагането на ценната суровина в световен план. Това рефлектира върху днешните цени на петрола, които бележат слабо понижение, след като вчера нараснаха с над 1% към нива около и над 50 долара за барел. Инвеститорите на петролните пазари обаче продължават да бъдат настроени позитивно относно възможността, на срещата в края на ноември, страните - членки на ОПЕК да потвърдят споразумението за съкращаване на добивите, договорено на техните неофициални консултации в Алжир. Именно тези очаквания допринесоха за поскъпване на важната енергийна суровина през септември със 7 на сто. Снощи фючърсите на петрола сорт брент поскъпнаха с 1,4% към 50,89 долара за барел, достигайки дори за кратко връх от 51,14 долара за барел, като това представлява първо трайно повишение над психологическата бариера от 50 долара от 19-и август насам. В същото време фючърсите на американски лек суров приключваха търговията в понеделник с растеж от 1,2% до 48,81 долара за барел, след като по-рано през деня поскъпнаха до 49,02 долара за барел - най-високо ниво от 5-и юли. Днес цените на петрола сорт брент се понижават с 0,81% към 50,48 долара, а на лекия суров петрол - с 0,88% към 48,38 долара за барел.

Цените на петрола на азиатския пазар тръгнаха надолу след информацията за очаквано увеличение на добива в Ирак

Цените на петрола се понижиха по време на азиатската електронна търговия след информацията за очакваното увеличение на добива в Ирак, съобщи Франс прес. В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври понижи цената си с 54 цента до 47,98 долара за барел, предаде БНР.  В петък цената на септемврийските контракти нарасна с 22 цента до 49,11 долара. Лондонският сорт "брент" от Северно море днес поевтиня със 73 цента до 50,15 долара за барел.  В последно време черното злато си върна 20 процента от стойността си на фона на надеждите, че производителите ще постигнат съгласие за замразяване на добива, за да подкрепят спадащите цени в резултат на свръхпредлагането. Фючърсите върху американския лек суров петрол се понижиха с 5,08 на сто до 38,31 долара за барел, а тези върху глабалния бенчмарк Брент спаднаха с 4,66 на сто до 41,09 долара за барел. Фючърсите върху петрола сорт Брент затвориха при цена от 43,10 долара за барел на борсата в Лондон в петък, като са поскъпнали с над 50% от достигнатото през януари 12-годишно дъно. Акциите на енергийните компании от Азия бяха подложени на силна разпродажба в азиатската борсова търговия, като цената на книжата на Santos се срина с 6,24 на сто, а тази на Oil Search падна с 4,08 на сто, докато Inpex се обезцени с 4,92 на сто.  Иран заяви, че няма да участва в неделната среща, тъй като няма да приеме предложения за замразяване на производството. „Казахме на страните от ОПЕК и на страни като Русия, които не са част от ОПЕК, че трябва да приемат реалността – Иран се върна на петролния пазар“, каза министърът на петрола на Иран Биджан Намдар Занганех. „Ако замразим добива си на петрол на нивата от феврури, това означава, че няма да имаме никакви ползи от вдигането на ембаргото“, добави той. Санкциите срещу Техеран бяха вдигнати през януари, след като страната прие условията за своята ядрена програма. Към момента експертите очакват ново поевтиняване на суровината, като се има предвид, че Саудитска Арабия заплашва с увеличаване на своето производство.  Саудитска Арабия и Русия одобриха предложението да се замрази производството на петрол на нивата от януари до 1 октомври, като се очаква и други страни да го приемат, коментира петролният министър на Оман Мохаммед Ал Руми. Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, ще брани пазарния си дял с добиви за 10,3 млн. до 10,4 млн. барела на ден, ако и други производителки се съгласят да замразят добивите, коментира принцът Мохаммед бин Салман. Цената на петрола падна от средата на 2014 г. до края на 2015 г. с близо 70%. Членовете на ОПЕК, както и други важни страни, които добиват петрол, като Русия, преговарят от седмици за възможностите за ограничаване на бързия срив на цената.