28.10.2016

90% от гърците не са доволни от кабинета на Алексис Ципрас

Гърците са дълбоко разочаровани от правителството. Това показва "политическият барометър" на социологическата компания "Пъблик ишу" в изследване за проправителствения в. "Авги", съобщават гръцки електронни издания. Според това допитване 90 на сто от гърците са недоволни от кабинета на Алексис Ципрас, а 51 на сто смятат за необходими нови избори,

Още

В кабинета на Алексис Ципрас ще има промени

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обмисля промени в кабинета си на фона на спад в популярността му. Причина за промените е отстраняване на министри, които според него биха били пречка пред получаване на облекчаване по гръцкия дълг от международните кредитори, пише БГНЕС. Министърът на енергетиката Панос Скурлетис, който е против някои ключови приватизации, за които кредиторите настояват, е в списъка с евентуалните смени, посочва източник на „Ройтерс“. По-рано беше съобщено също, че се очаква назначаването на отделен министър, който да отговаря за въпросите на миграцията. За сега се очаква финансовият министър Евклидис Цакалотос да запази поста си. На въпрос как ще коментира възможната промяна, говорителката на правителството Олга Геровасили заяви, че цел на властите е да направят управлението на страната „гъвкаво, бързо, ефективно“. Промените ще бъдат заявка за деликатния баланс, който Ципрас се опитва да постигне между прилагането на реформите и стимулирането на популярността на неговата лява партия СИРИЗА, която отбелязва спад през последните месеци, посочва още агенцията. „Ако той (Ципрас – бел. ред.) се нуждае от кабинет, който може да завърши преразглеждането на дълга колкото се може по-бързо, тогава промените наистина биха облекчили точките на конфликт“, посочва още източникът. Според други запознати лица Ципрас е обмислял този ход от известно време, но все още не е взел конкретно решение. Трети източник посочва, че промените няма да са големи, но ще засегнат министерските постове. 

Алексис Ципрас подготвя промени в гръцкото правителство

Алексис Ципрас подготвя промени в правителството на Гърция. Очаква се да се включат и независими експерти. Бежанската криза принуждава Атина да промени цялата структура на Министерството по миграция, съобщи за местните медии говорителя на правителството Олга Геровасили. Очаква се в следващите дни гръцкият премиер да извърши основни промени в състава на правителството, като се допуска в кабинета да се включат експерти извън партията СИРИЗА. По всяка вероятност ще останат на поста си министрите на финансите и икономиката, които водят преговорите с кредиторите. В предварителните коментари в медиите се посочва за очаквана смяна на ръководството на Министерството на социалната политика, за по-добър диалог със синдикатите. Ще се промени цялата структура на Министерството по миграция, за да отговори на изискванията на растящата бежанска криза. Според говорителят на правителството Олга Геровасили, промяната се налага от растящите пред страната предизвикателства: Промените в правителството не са свързани с промени на лицата в кабинета, а да се създаде правителство, което реагира бързо на предизвикателствата пред страната. Например при тази бежанска криза ще променим структурата на Министерството по миграция. Новият състав на гръцкото правителство ще се обсъди утре на заседание на централното ръководство на СИРИЗА и след това с коалиционния партньор – партията „Независими гърци“.

В правителството на Алексис Ципрас ще има промени

В правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас ще има промени, съобщи говорителката на кабинета пред местната телевизия "Скай".Тя определи промените като неизбежни. Предвижда се да бъде създадено министерство на миграцията. Говорителката обаче уточни, че промените не се очакват преди неделя, когато трябва да заседава кабинетът.

Алексис Ципрас настоява пред европейските лидери за приемане на бежанци по квоти

Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоява пред европейските лидери за приемане на бежанци по квоти. По този начин се опитва да овладее напрежението на гръцките острови, където ежедневно има протести в бежанските лагери. Атина настоява за единна позиция на всички европейски страни по бежанската криза, както и аналогично разпределение на бежанците. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата на европейските лидери в Брюксел. Напрежението в Гърция расте от чакащите за прехвърляне в други европейски страни. До сега само 5200 бежанци от Гърция са приети в други европейски страни. Още 60 хиляди чакат с месеци. В лагерите ежедневно протестират мигранти и бежанци, като основната тежест е на островите в Егейско море. Там в лагерите има вече над 15 хиляди души, които дори не желаят да останат в Гърция, а няма и условия за настаняването на всички. Атина не може сама да се справи с кризата, подчерта премиерът Ципрас: Една страна сама не може да се справи с мигрантската криза. Това е предизвикателство пред Европейския съюз и ние трябва да намерим европейско решение. Застрашено е общото бъдеще на Европа, това не е само проблем на Гърция.Пред гръцките медии премиерът уточни, че трябва да се промени изцяло системата за отдаване на бежански статут, така че да не се прехвърля тежестта към страните, които са на външната европейска граница. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос днес защитава същите позиции на извънредната среща на министрите на вътрешните работи в Рим.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска "ефикасна" солидарност за бежанците

За "ефикасна" солидарност при решаване на бежанския проблем призова гръцкият премиер Алексис Ципрас на срещата на върха в Брюксел, като подчерта, че "Гърция носи целия товар от този проблем".

Алексис Ципрас бе преизбран за лидер на СИРИЗА

С 93,54 на сто от гласовете Алекис Ципрас бе преизбран за лидер на гръцката радикална левица СИРИЗА на приключилия снощи конгрес на партията, съобщава агенция АНА-МПА, предаде бТВ.  "Подновеното доверие към мен е подновена отговорност за една СИРИЗА по-сплотена и ефикасна в трудните битки, които ни очакват за една Гърция на справедливостта и просперитета", посочва Ципрас в профила си в Туитър след обявения резултат от гласуването на конгреса.  За Ципрас са гласували 2548 от общо 2926 делегати на конгреса. Избирателната комисия все още брои гласовете за новоизбраните 151 членове на централния комитет на партията, посочва БТА.