29.10.2016

Мъж от Завет се простреля след семеен скандал

66-годишен мъж от град Завет се прострелял с въздушна пушка в областта на лицето по устата – съобщават от ОДМВР-Разград. Инцидентът е станал около 3.00 часа днес в дома на мъжа след скарване със сина му. След прострелването О.З. не е губил съзнание, бил е контактен и е откаран от 37-годишния си син в МБАЛ-Исперих. След преглед мъжът е транспортиран в разградската болница с временна опасност за живота.   По случая се води досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда....

Още

Изложба „Един завет! „На родний край пазете си земите"

В рървата държавна текстилна фабрика беше открита изложбата „Един завет! „На родний край пазете си земите", посветена на участието на сливенските 11-ти пехотен, 7-ми конен и 6-ти артилерийски полкове в Първата световна война 1915-1918 година. Официални гости на откриването бяха областният управител Татяна Петкова, заместник-кметът Стефан Кондузов, народният представител Иван Славов, много граждани и ученици. Автори на експозицията са Веселина Янакиева, Росица Георгиева и Мария Кирова - специалисти в Регионалния исторически музей - Сливен, а гол...

Ексклузивно и само в БЛИЦ: Дъщерята на Голямата пита е шофьорката от бруталната катастрофа край Завет! (СНИМКИ)

18-годишната Дерия Мехмед Дилек и нейните приятелки и връстнички Емине и Хюнер, са трите момичета, които по чудо са се отървали невредими след бруталната катастрофа край Завет, научи ексклузивно БЛИЦ.

Уникална и невиждана катастрофа сътвори 18-годишна шофьорка край Завет (ЗРЕЛИЩНИ СНИМКИ)

18-годишни момичета катастрофираха с автомобил по пътя Сушево – Завет. Пътно-транспортното произшествие станало около 11.30 часа на 19 октомври. Лекият автомобил „Нисан Примера”, управляван от 18-годишната Д.Д. от Завет, на прав участък се завъртял и се ударил със задната част в крайпътно дърво.

Модел на "Плейбой" каза заветното "Да!" на Райън Лохте

Двамата са заедно от януари тази година

Учени разчетоха древен ръкопис от Стария Завет

Експерти от САЩ и Израел използваха 3D-моделиране и рентген, за да дешифрират и последното парче от древноеврейски ръкопис от изгорялата израелска синагога Еин Геди, предава Мениджър Нюз.

Изложбата "Заветите на историята" във Велико Търново - отворена цяла нощ

В нестандартно време – от 23 часа тази вечер до изгрев слънце утре в изложбени зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново ще бъде представен уникален проект – художествен поглед върху българската история, озаглавен „Заветите на историята“. Сред авторите на идеята са Иван Кънчев , Марио Мишев , както и художникът Васил Горанов .  Изложбата е съпътствана от албум с картини на Горанов – от античните времена по нашите земи до новата история и войните за национално обединение. Няма държава в света, която да е напълно независима, защото светът е сложен пъзел, но патриотизмът има място в мисленето на хората, убеден е историкът Марио Мишев от сдружение „Българска история“. В интервю за „Хоризонт“ той каза, че в съвременната реалност патриотизмът не е онова, което е бил преди сто години – да хванеш пушката на рамо, но е нещо много по-важно – то тлее в душите  ни и ни кара да бъдем по-уверени в себе си: Аз се чувствам по-уверен в себе си, когато не се срамувам от произхода си. Този празник според Мишев все още е подценяван, а неговото послание той нарече едно от най-смислените и най-приложими в настоящето . Художникът Васил Горанов, чиито платна се включват в проекта, е автор на редица исторически картини. По думите му, „Заветите на историята“ е албум, който събира позабравени моменти от българската история и е насочен към младия човек: Окото на съвременния човек не възприема нещата по начина, по който ние сме ги възприемали преди 40 години и като че ли историята на България има нужда да бъде преоткрита. Пред „Хоризонт“ творецът разказа, че изложбата е в класически вариант, с малко подсилено сценично осветление, а размерите на някои картини достигат до внушителните два метра: Това е едно визуализиране на историята ни, което дава сериозна автентичност на нещата. Поглеждайки назад в историята ни, особено в новата след 1900 година - едни строят, идват други, разрушават до основи и започват отново. Царевец е бил разрушен от българите след падането под турско робство, не от османците. Ние нямаме например Кьолнската катедрала, строена 300 години, нещо, събрало усилията на на десетки поколения, обединени в една посока. Двете мнения можете да чуете в звуковите файлове.