24.10.2016

Филип Хамънд се обяви за скорошно сключване на споразумение за излизане на Великобритания от ЕС

Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамънд се обяви за възможно по-скоро сключване на споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Изявлението дойде часове след като премиерът Тереза Мей съобщи, че възнамерява да даде старт на преговорите най-късно през март догодина. Според Хамънд бъдещото споразумение трябва да бъде така оформено, че британските компании да запазят възможно най-лесен достъп до единния европейски пазар. В същото време правителството трябва да си върне контрола върху границите, каквато е волята на британските избиратели.

Още

Борис Джонсън е новият външен министър във Великобритания, Филип Хамънд поема финансите

Бившият лондонски кмет и основно лице зад кампанията за излизане на страната от ЕС Борис Джонсън беше назначен за външен министър на Великобритания от новия премиер Тереза Мей. В изявление от „Даунинг стрийт“ 10 се посочва, че кралица Елизабет Втора е одобрила назначението на Джонсън. Джонсън ще смени на поста Филип Хамънд, който от своя страна поема финансите на Обединеното кралство. Той беше начело на Външното министерство от 2014 г. до сега. Преди това 60-годишният политик заемаше също така постовете на министър на отбраната (2011-2014) и на транспорта (2010-2011). Преди него на финансов министър беше Джордж Озбърн, за когото се посочваше, че е „дясната ръка“ на бившия премиер Дейвид Камерън. Вътрешното министерство ще поеме Амбър Ръд, която преди това беше на поста министър на енергетиката и климатичните промени. В същото време от Кремъл заявиха, че руският президент Владимир Путин е готов за „конструктивен диалог“ с новия обитател на „Даунинг стрийт“ 10. „Владимир Путин потвърди готовността си да има конструктивен диалог и да си сътрудничи с британския премиер по настоящите въпроси, засягащи двустранните отношения и международния дневен ред“, се посочва в изявление.    

Филип Хамънд: Великобритания е готова за неформални разговори за Брекзит

Неформални разговори за взаимоотношенията между Великобритания и ЕС след брекзит могат да бъдат започнати още от следващата седмица, ако останалите 27 държави са съгласни, заяви външният министър на Великобритания Филип Хамънд, след като бъдещият статут на европейските граждани предизвика дебати във Великобритания, пише Herald Scotland, цитиран от "Фокус".

Филип Хамънд: ЕС оказва натиск върху Великобритания да излезе от ЕС

Решението кога да задейства член 50 на Лисабонския договор за Европейския съюз, в който е заложена процедурата за излизане от общността, е от изключителната компетенция на Великобритания. Това заяви в интервю за ТВ канала Ай Ти Ви британският министър на външните работи Филип Хамънд. Графикът по прилагане на този член зависи изключително от Великобритания, каза той и добави: Партньорите от ЕС искат ние да направим това бързо и оказват натиск. Хамънд подчерта, че преговорите с ЕС за излизане на Лондон от общността няма да започнат, докато този член не бъде задействан. Британският премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след референдума, ясно посочи, че с това трябва да се занимава новият премиер на страната. Името му ще стане известно някъде в началото на октомври по време на конференцията на торите. На референдума, който се проведе по инициатива на Дейвид Камерън на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизане на Обединеното кралство от общността. Гласоподавателите в Англия и Уелс се обявиха за напускането, докато тези в Лондон, Шотландия и Северна Ирландия са на обратното мнение. Веднага след като станаха ясни резултатите от гласуването Брюксел поиска от Великобритания възможно най-бързо да започне процедурата за излизане.

Великобритания няма да бърза, категоричен Филип Хамънд

Великобритания няма намерение да се поддава на натиск на европейски страни и да бърза с уведомяването на Брюксел за намерение да излиза от Европейския съюз. Това заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от световните агенции.

Филип Хамънд: Дейвид Камерън ще остане премиер на Великобритания, въпреки вота за Брекзит

"Дейвид Камерън ще остане министър-председател, въпреки че Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз", заяви министърът на външните работи на страната Филип Хамънд, предава AFP. „Той ще остане министър-председател, ще следва волята на британците“, бе коментарът на

Филип Хамънд: Ако Великобритания напусне ЕС, няма да има път назад

Британският външен министър Филип Хамънд очаква съвсем малка разлика на референдума между гласовете „за“ и „против“ членството на Обединеното кралство в ЕС. Преди срещата на министрите на външните работи в Люксембург Хамънд обясни, че напускането на Съюза би било необратимо: Резултатът ще бъде с много малка разлика. Посланието ни към британския народ е, че ако Британия реши да напусне – няма да има връщане назад. Тя никога повече няма отново да се присъедини към ЕС на по-късен етап, защото ще й се поставят неприемливи условия – членство в еврозоната, членство в Шенген и други.