22.10.2016

Още

Корнелия Нинова: Бойко Борисов е медиен продукт

Само кандидатпрезидентската двойка на БСП предлага промяна, твърди лидерът на левицата

Извънредно в БЛИЦ! Мощен скандал в парламента след изказване на Корнелия Нинова за Борисов! Главчев прекрати заседанието

Заседанието на парламента днес бе прекратено извънредно след скандал. След изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, парламентарната група на партията започна да крещи "Оставка", което доведе до безредици в залата и председателят Димитър Главчев преустанови заседанието и обяви, че следващото ще е другата сряда.

Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС (обновена)

  БСП поставя две искания с началото на парламентарния сезон. Първо - изслушване на министър-председателя в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата: „Споразумение Турция-ЕС - ролята на България и защита на националния интерес на България”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщи БГНЕС. Нинова посочи, че имат към премиера въпроси: Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от НС, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016г. по неговите думи в НС е следната: по въпроса за отпадане на визите на държавите за ЕС на турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС. „Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в НС. В КСНС да се изгради отговорна национална позиция, да се защити националният интерес, защото в тази совалка ние не чухме защита на българския национален интерес”, каза Нинова. Илияна Йотова напомни, че само след месец и половина България в Европейския съвет трябва да каже категорично и ясно дали подкрепя в момента отпадането на визите за турски граждани, ако „да” или „не” с какви аргументи. Това решение трябва да бъде взето през октомври на срещата на върха. На второ място България за промяна ли е в Дъблинското споразумение, което задължава всеки един мигрант или бежанец да остава на нашата територия, ако ние сме държавата, в която за първи път е влязъл на територията на ЕС или искаме коренна промяна в него. Тя посочи, че България трябва да каже също дали Турция е сигурна държава. “По тези три теми, ние не разбрахме дали те са поставени на срещата в Берлин, какъв е бил отговорът на останалите министър-председатели на тази среща, как Борисов е аргументирал българската позиция и какво следва оттук нататък”, каза Йотова. Тя попита и какво промени позицията на българския министър-председател, който само преди няколко дни каза, че отива в Берлин с ясната и категорична позиция да получи съгласието за нашето влизане в Шенген. „Ние си дава сметка, че в този момент има две непосредствени предизвикателства за сигурността и за интересите на България. Безспорно на първо място стои бежанският поток и съответно възможността за неконтролируемо нахлуване на бежанци на територията на България. Второто предизвикателство е невъзможността на ЕС да намери общо решение на този проблем”, каза Ангел Найденов. Той посочи, че проблемът е, че България и българският министър-председател отдават превес на турската позиция. 

Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС

  БСП поставя две искания с началото на парламентарния сезон. Първо - изслушване на министър-председателя в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата: „Споразумение Турция-ЕС - ролята на България и защита на националния интерес на България”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава БГНЕС. Нинова посочи, че имат към премиера въпроси: Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от НС, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016г. по неговите думи в НС е следната: по въпроса за отпадане на визите на държавите за ЕС на турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС. „Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в НС. В КСНС да се изгради отговорна национална позиция, да се защити националният интерес, защото в тази совалка ние не чухме защита на българския национален интерес”, каза Нинова. 

Корнелия Нинова: Борисов е разколебан дали да се кандидатира за президент

„Решенията след разговорите за кандидата ни за президент се внасят в НС на БСП, и с гласуване от всички се определя кой ще бъде нашият претендент. Решенията в БСП се взимат по правила”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по Дарик Радио. По думите й всички трябва да разберат, че има ред в партията,

Корнелия Нинова: Бойко Борисов може се кандидатира за президент, но аз няма да участвам

Няма да съобразявам политиката на партията с неговите променливи настроения, уточни лидерът на БСП