24.10.2016

Георгиева: Ако не се включа, как ще знам дали имам шанс, или не

Да бъда първата жена генерален секретар от Източна Европа показва всеобхватността на ООН, смята Кристалина Георгиева

Още

Задържаха ЗИЛ с незаконно придобити 10 кубика дърва

Камион с незаконно придобит дървен материал е засечен снощи от служители на РУ - Карлово. Около 21:30 часа в землището на село Розино било установено, че 49-годишен от село Христо Даново управлява “ЗИЛ”, натоварен с 10 кубика дърва за огрев от видовете “бук” и “дъб”, без надлежното позволително. С полицейска заповед шофьорът е задържан за 24 часа. Образувано е бързо производство. Уведомена е районната прокуратура....

Ако бебето спи в спалнята на родителите рискът то да почине по време на сън намалява

Новородените трябва да спят в спалнята на родителите си в креватче, за да бъде намален до минимум рискът от смъртност по време на сън, като например от синдрома на внезапната бебешка смърт. Това сочат новите препоръки на Американската академия по педиатрия (American Academy of Pediatrics - AAP), пише БГНЕС. Тази практика трябва да се спазва най-малко през първите шест месеца след раждането, а дори и до едногодишна възраст, се казва в съобщението на медицинската асоциация, като подчертава, че щом детето спи в една стая с родителите си се намалява до 50% рискът от внезапна смърт. Докладът е представен в понеделник по време на годишната конференция на асоциацията, който се провежда в Сан Франциско (Калифорния). Изследването е публикувано онлайн в медицинското списание Pediatrics. Това е първата актуализация на препоръките на ААП от 2011 г. насам, направени с цел да се създаде по-сигурна среда за сън на кърмачетата. "Ние знаем, че родителите могат да бъдат погълнати от раждането на детето и искаме да дадем ясно и просто ръководство за това как и къде да бъда слагано да спи то", казва Рейчъл Мун, водещ автор на препоръките. Около 3500 деца умират всяка година в Съединените щати в съня си заради синдрома на внезапната детска смърт или от инцидентно задушаване. Смъртността при новородените започна да намалява през 90-те години на XX век след старта на национална кампания за подобряване на безопасността на съня им, но след това се задържа на постоянно равнище. Докладът на AAP препоръчва бебетата да бъдат слагани да спят по гръб върху твърда повърхност в креватчето, загънати в добре премерена завивка като се избягват одеяла, възглавници или плюшени играчки, които могат да го задушат или да го поставят в условията на прегряване. Децата са изложени на най-голям риск от внезапна смърт между първия и четвъртия месец, но новите изследвания показват, че завивките, възглавниците или другите меки елементи са опасни за бебета и след четиримесечна възраст. Проучванията показват също, че слагането на бебетата да спят по гръб е свалило броя на починали от синдрома с 53% между 1992 и 2001 година. Освен това американските педиатри посочват отново важността на физическия контакт между майката и новороденото веднага след раждането, независимо от начина на раждане. Бебетата са по-щастливи, ако телесната им температура е по–стабилна и нормална, като същото се отнася и за сърдечния ритъм. Контактът с кожата на майка предава на детето същите бактерии, което е важно за развитието на имунната му система. Физическият контакт с майката и кърменето от гръд са важни за профилактиката на алергии, подчертават от AAP. Храненето на детето на гръд също увеличава защитата срещу синдрома на внезапната детска смърт.

Кромидът съдържа особен противораков агент

Той помага срещу епителния рак на яйчниците, който е и най-често срещаният

Ваньо Шарков: Пръстовата идентификация не противоречи на закона

Пръстовата идентификация, която става задължителна за прием в болница от 1-ви ноември, не противоречи на закона, както твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред „Хоризонт“: Ако бяха пръстови отпечатъци, можеше изобщо да се коментира подобен казус, но в случая нямаме пръстови отпечатъци. Това, което имаме, е един код от числа, които са поредица от осем хиляди числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък – той, нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем. Ваньо Шарков каза още, че до средата на следващата година ще бъдат изградени над 100 нови сгради на центровете за „Спешна помощ“ в страната, а 230 ще бъдат обновени и достроени. Предвижда се да бъдат купени и 400 нови линейки.

В. Шарков: Пръстовата идентификация не противоречи на закона

Пръстовата идентификация, която става задължителна за прием в болница от 1-ви ноември, не противоречи на закона, както твърдят от Центъра за защита правата в здравеопазването. Това заяви заместник-министърът на здравеопазванетоВаньо Шарков пред „Хоризонт“: Ако бяха пръстови отпечатъци можеше изобщо да се коментира подобен казус, но в случая нямаме пръстови отпечатъци. Това, което имаме, е един код от числа, които са поредица от осем хиляди числа и практически изобщо няма пръстов отпечатък – той, нито се снема, нито се съхранява, нито се предава, така че няма абсолютно никакъв проблем. Ваньо Шарков каза още, че до средата на следващата година ще бъдат изградени над 100 нови сгради на центровете за „Спешна помощ“ в страната, а 230 ще бъдат обновени и достроени. Предвижда се да бъдат купени и 400 нови линейки.