27.10.2016

Британски министър: Великобритания иска най-доброто споразумение за Брекзит, не най-бързото

Великобритания има приоритет да постигне най-доброто споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, а не да намери не най-бързия път за напускане на съюза. Това заяви на годишния конгрес на своята Консервативна партия в Бирмингам британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс."Това, върху което трябва да се съсредоточим, е качеството на отношенията, които ще имаме впоследствие", отговори Фокс, запитан дали Великобритания ще напусне ЕС до 2020 г.

Още

Критики срещу Тереза Мей за бавенето на Брекзит

Бившият британски министър на пенсиите и трудовата заетост Йън Дънкан Смит разкритикува премиера Тереза Мей, че бави преговорите за напускане на ЕС. В статия в неделното издание на вестник „Сън“, отявленият привърженик на Брекзит, Йън Дънкан Смит, обвинява привържениците на кампанията за оставане, че се опитват да забавят активирането на член 50 от Лисабонския договор, с който се поставя началото на процес от две години за напускане на организацията.След изявлението по-рано на Тереза Мей, че тя няма да започне преговорите до края на тази година, Йън Дънкан Смит я призовава това да стане незабавно в началото на 2017-та година.Нека да напуснем ЕС възможно най-скоро, така че да може пълноценно да се радваме на нашата нова независимост, пише Йън Дънкан Смит.Тереза Мей заяви, че Великобритания няма да бърза, докато не определи ясно целите си при излизането от организацията. Лидерите на Германия и Франция изтъкнаха, че Великобритания няма да получи специални отстъпки, ако продължи да има достъп на общия пазар, докато Мей настоява, че трябва да се ограничи свободното движение на хората.По този повод Йън Дънкан Смит предупреждава министрите да не договарят такава форма на сътрудничеството, която ще направи Великобритания отново субект на европейското законодателство. Британнците ясно заявиха на политическия елит, че не искат милиарди от техните заработени с много труд пари да бъдат пропилявани от бюрократите в Брюксел, отбелязва Йън Дънкан Смит.

Тереза Мей се среща с Меркел при първото си официално посещение като премиер

Новият британски министър-председател Тереза Мей заминава днес на първите си чуждестранни посещения, откакто зае поста миналата сряда, заменяйки подалия оставка Дейвид Камерън. Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с Мей, за да обсъдят решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и последиците от Брекзита, предаде БТА, като цитиеа ДПА. Мей ще бъде посрещната в канцлерството с военни почести и ще разговаря с Меркел в 18:30 българско време, след което ще...

Тереза Мей показа твърда ръка при назначенията на министри

Новият британски министър-председател Тереза Мей демонстрира твърда ръка през първия си пълен работен ден, подготвяйки правителство, което да се заеме с договаряне на условията за излизане на Великобритания от ЕС. Тереза Мей промени напълно администрацията на нейния предшественик Дейвид Камерън, като не се поколеба да се лиши от услугите на видни имена и да даде път на нови лица в политическия елит, сред които доста жени. След вчерашните назначения на министри на ключовите постове, днес тя уволни някои от старите, сред които и видни фигури като Майкъл Гоув – един от лидерите на Брекзит.  Мястото на Гоув като министър на правосъдието ще заеме Лиз Тръс. Министърът на образованието Ники Морган също бе освободена, на нейно място идва досегашният министър на международното развите Джъстийн Грийнинг, която е изключително популярна в момента. Министърът на здравеопазването Джеръми Хънт запаси поста си, но министърът на културата Джон Уитингдейл бе принуден да напусне. Основната съперничка на Тереза Мей в надпреварата за лидерсикя пост – Андреа Ледсъм – е новият министър на околната среда. Междувременно "Банк ъф Ингланд" оповести, че ще запази непроменен лихвения процент след разпространените по-рано слухове, че ще последва съкращаване, което разбуни духовете на инвеститорите. Министърът на финансите Филип Хамънд заяви, че направи всичко, което е по силите му дза да възстанови доверието в британската икономика, без да се налага приемането на извънреден бюджет за Брекзит.

"Чаровното копеле" на масата за преговори - кой е британският министър за Брекзит

Непоколебим евроскептик, убеден, че Европейският съюз ще се огъне пред опасността да изгуби основен търговски партньор и ще направи отстъпки за условията за Брекзит – това е новият британски министър по напускането на ЕС Дейвид Дейвис. "Твърдоглавите, практични бизнесмени на континента ще направят всичко необходимо търговията с Великобритания да продължи безпрепятствено", каза той в своя реч по време на кампанията преди референдума и посочи, че преговорите трябва да се проведат първо...