27.10.2016

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

Великобритания ще излезе от ЕС в съответствие с установените от закона процедури, заяви днес британската министър-председателка Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Мей изключи възможността от хаотично изтегляне от съюза. "Не може да има внезапно и едностранно изтегляне", заяви тя на годишния конгрес на Консервативната партия в Бирмингам. Мей заяви, че няма да се прави избор между "мек" и "твърд" Брекзит и че Великобритания ще създаде уникални бъдещи отношения с Европейския съюз. Обявиха кога ще задействат про...

Още

Тереза Мей: Няма да разкриваме предварително плановете си за Брекзит

Великобритания трябва да отдели повече време, за да обмисли какви ще бъдат отношенията й с ЕС след Брекзит и не е нужно да разкрива предварително картите си, заяви британският премиер Тереза Мей пред парламента. Тя допълни, че е наясно, че мнозина са нетърпеливи да видят бързо развитие и да научат как ще изглежда Великобритания след Брекзит, но въпросите трябва да бъдат внимателно обсъдени и обмислени. Няма да взимаме решения, докато не сме готови, няма да разкриваме плановете си предварително и няма да коментираме всеки детайл от преговорите, изтъкна Тереза Мей. Британският премиер иска да направи Великобритания глобален световен лидер в търговията след Брекзит, но хора, участвали в предишни преговори по чувствителни въпроси смятат, че страната я очаква дълъг и труден път въпреки топлите думи от някои световни лидери за бъдещите нови взаимоотношения. Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън оповести, че не бърза с плановете за втори референдум за независимост след данни за спад на обществената подкрепа за напускане на Обединеното кралство. Тя посочи, че преди да бъде взето каквото и да било решение, нейното правителство ще проучи щателно общественото мнение. Референдум за независимост на Шотландия ще бъде проведен само ако това е най-доброто решение и е в интерес на шотландците, посочи Стърджън.

Тереза Мей: Процедурата по Брекзит няма да се задейства до края на годината

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей, която е считана за фаворит за лидерството на Консервативната партия заяви, че процедурата по излизането на страната от ЕС, според чл. 50 на Договора за ЕС няма да бъде стартирана до края на годината, предаде Deutsche Welle. „Великобритания няма да се опитва да остава в ЕС или да се присъединява отново към него“, подчерта Мей. Тя добави, че страната до 2020 година няма да има нови парламентарни избори. „Би било погрешно да задълбочаваме настоящата неопределеност чрез провеждане на избори“, поясни тя. „Британската икономика е силна, страната се намира в добро финансово положение“, уверява Мей, отбелязвайки, че не се планира извънреден бюджет. Тереза Мей заяви по-рано че възнамерява да влезе в борбата за министър-председателкия пост, след като преди дни Дейвид Камерън подаде оставка. 

Парадоксът "Брекзит"

Анализът е на Ана Паласио за Project Syndicate Ана Паласио е бивш външен министър на Испания и бивш старши вицепрезидент на Световната банка. Тя е член на Държавния съвет на Испания, гост-преподавател в университета Джорджтаун и член на Глобалния съвет към Световния икономически форум за САЩ. Известната мисъл на френския математик Блез Паскал гласи „Единственото сигурно е, че нищо не е сигурно.“ Ако бе доживял да види „Брекзит“, нямаше да е толкова убеден в подобно твърдение. И докато балансираният изход остава вероятен вариант, несигурността и враждебността се покачиха през последните седмици. Това е и парадоксът „Брекзит“: колкото повече се точи идването на прагматизма в дебата, толкова по-голям е шансът ефектът на неизвестността да причини трайни вреди и върху Великобритания, и върху Европейския съюз. Предполагаше се, че това ще е месец, в който светът ще получи повече яснота по оста Обединено кралство – ЕС, докато Великобритания се готви да напусне алианса. Въпреки това, октомврийският Европейски съвет не подхвана темата за преговорите по „Брекзит“, което само затвърди липсата на посока, зададена от септемврийската неофициална среща на Съвета в Братислава, където бяха дадени единствено неясни обещания за единство. От своя страна, Обединеното кралство е във вихъра на горчивия спор между министър-председателя Тереза Мей и парламента относно ролята на самия парламент в преговорите. Появиха се и вътрешни разног...

Мей ще обсъди Brexit с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Икономиката и Брекзит това са основните теми, които британският министър-председател Тереза Мей ще се обсъди с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, предаде БНТ. През изминалата седмица Мей участва за първи път на среща на върха на ЕС, където стана ясно, че раздялата между Лондон и Брюксел няма да е лесна. Мей потвърди, че клаузата за излизане от съюза ще бъде задействана не по-рано от март 2017 година.

Тереза Мей се среща с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Икономиката и Брекзит това са основните теми, които британският министър-председател Тереза Мей ще се обсъди с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. През изминалата седмица Мей участва за първи път на среща на върха на ЕС, където стана ясно, че раздялата между Лондон и Брюксел няма да е лесна. Мей потвърди, че клаузата за излизане от съюза ще бъде задействана не по-рано от март 2017 година.