28.10.2016

Гласувалите на референдума в Унгария отхвърлили квотите на ЕС, вотът обаче е невалиден

Според социологическо проучване на Незопонт показва, че около 95 на сто от участвалите на референдума в Унгария са отхвърлили квотите на ЕС за заселване на бежанци, но вотът ще бъде невалиден, предаде Ройтерс.Проучването се основава на допитване сред 1000 унгарци и показва, че около 3,2 милиона гласоподаватели са отхвърлили бежанските квоти, а 168 000 са гласували положително. Орбан подава оставка, ако унгарците гласуват "За" мигрантските квоти Депутатът Гергели Дюлаш от управля...

Още

Виктор Орбан: Унгария ще съди ЕК заради квотното разпределение

Унгария ще съди ЕК по въпроса за квотното разпределение на мигранти в страните членки на ЕС. Това ще стане, ако Брюксел не свали този въпрос от своя дневен ред, заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Той уточни, че правителството в Будапеща ще използва като аргумент проведения неотдавна референдум, в който мнозинството от избирателите гласуваха срещу разпределянето на мигранти в страната. Допитването обаче няма правна сила поради недостатъчния брой на участвалите граждани в него, пише БГНЕС. Според Орбан в момента ЕС се намира в патова ситуация и словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна председателства ЕС, трябва да предложи решение на следващата среща на върха на ЕС през декември. Ако ЕК не се откаже от идеята за квотите, „тогава ние няма да изпълним решението на ЕС, ще съдим Комисията“, каза Орбан пред унгарското държавно радио, цитиран от "Танюг". „Ще има сериозни правни дебати за това дали чужденци могат да бъдат вкарани в страна членка на ЕС против нейната воля. Това ще бъде голяма битка и затова е необходима промяна в конституцията“, подчерта премиерът. Според него въпросът за приемането на мигранти е пряко свързан с държавния суверенитет. В тази връзка Орбан призова през следващия месец да бъдат потвърдени конституционните промени, които ще забранят настаняването на на мигранти в страната. 

Виктор Орбан: Унгария ще съди Европейската комисия за мигрантските квоти

Според министър-председателя решението за приема на мигрантите е въпрос на националния суверенитет

Унгария готова да съди ЕС

Унгария е готова да съди Европейската комисия заради плановете за въвеждане на задължителни квоти за бежанците в ЕС. Това беше заявено от унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“. Орбан заяви, че неговото правителство ще се позове на скорошния референдум в страната, в който огромното мнозинство от хората гласуваха срещу квотите. Липсата на достатъчна активност попречи референдумът да стане правно обвързващ. „Ще има сериозен правен дебат за това, дали една страна може да бъде принудена да приема чужди граждани против волята си. Това ще бъде голяма битка. За нея ние се нуждаем от изменение на конституцията“, заяви Орбан....

Външният министър на Унгария: България трябва да влезе в Шенген колкото се може по-скоро!

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви по време на срещата си с българския си колега Даниел Митов в Будапеща, че България успешно защитава външната граница на ЕС и следователно заслужава въз основа на изпълнението си да стане член на Шенгенското пространство, предаде Híradó, цитирана от „Фокус“.

Полицай загина в престрелка в Унгария. Има задържан

Полицай е убит при стрелба в Северозапада Унгария рано в сряда, съобщава Reuters, цитиран от Фокус. Местен новинарски сайт съобщава, че заподозреният нападател е задържан. Говорителите на полицията и на антитерористичното подразделение TEK са отказали коментар. Андреа Наги, говорителка на прокуратурата, не е могла веднага да коментира информацията.  Според информацията на сайта kisalfold.hu, нападателят е ранен и е откаран в болница.