27.10.2016

Избори 2016: Кой къде стои

Препечатваме анализа от Портал "Култура". И без ГЕРБ да е отрязал лентата на своята кандидатура, ситуацията вече е пределно ясна. Нестандартното изчакване с оповестяването на номинацията се оказа резултат на слабост, а не тактическа хитрост – просто най-голямата партия не успя да излъчи безспорен кандидат. Г-жа Цачева стои достатъчно генералски (по модата на деня) и ще мобилизира твърдия електорат на ГЕРБ, но нищо повече. Димитър Николов бе потенциално силна кандидатура, но се...

Още

ИСИ представи целите и отделните етапи на проекта "Мониторинг на президентски избори 2016 година"

Институтът за социална интеграция (ИСИ) представи целите, отделните етапи и дейности в рамките на проекта, по който работи – "Мониторинг на президентски избори 2016 година". Да бъдат по-честни и прозрачни тези избори, това си пожелаваме в началото на предизборната кампания за президент. С оправданието да бъдат такива отново бяха направени промени в законодателството в последния момент. Едно от тях е задължителното гласуване. Тереза Станчева, член на екипа за анализ на законодателството, обясни каква ще бъде санкцията на тези избори: Санкцията е, че ако един избирател не участва в два последователни избора от един вид, той ще бъде отписан от избирателния списък, с което избирателят всъщност ще бъде лишен от правото си да гласува. Няма как да превърнеш едно право, каквото е правото да гласуваш, в задължение, а след това неговото неизпълнение да те изключи от списъка. В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Таня Милушева.

Весела Лечева: Очаквам БСП да намери формулата за успешно участие на президентските избори

„Очаквам да намерим формулата за успешно участие на президентските избори. Една широка подкрепа за нашия кандидат и нашата политика, която да се противопостави на сегашния едноличен режим на управление на ГЕРБ", заяви Весела Лечева след като упражни правото си на глас в общопартийното допитване "Президентски избори 2016", организирано от БСП. "Сегашният мандат на Росен Плевнелиев показа какъв не трябва да бъде нашият президент. Президент, който разделя нацията и чиято политика не защитава националните интереси. Политика, чиято зависимост никой ...

Проф. Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава. Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, който е сред организаторите на форума, каза.Доколкото ключовото политическо събитие на годината са президентските избори , то дискусията ще бъде съсредоточена около необходимостта и възможността за излъчване на единна лява кандидатура.На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни: Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото. За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров: Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Антоний Тодоров: На президентските избори тази година ще има повече изненади

В рамките на проекта „Лявото отвъд етикета“ Институтът за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт” организира кръгла маса на тема „Президентски избори 2016. Предизвикателството пред левицата“.Сред основните участници в дискусията са преподавателят в Нов български университет професор Антоний Тодоров, както и доцент Андрей Бунджулов, преподавател в УНСС. Директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков също е сред организаторите на форума. Директорът на Агенция "Сова харис" Васил Тончев ще анализира президентските избори и динамиката на обществените нагласи няколко месеца преди вота за държавен глава. На президентските избори тази година ще има повече изненади, отколкото се очаква, каза в „Преди всички“ един от участниците в днешната кръгла маса е проф. Антоний Тодоров, който ще говори на тема „Политическият пъзел – предсказуемост или изненади“. Той уточни: Трудно е да се предскаже, защото президентските избори наближиха, а основните актьори – политическите партии, все още пазят в тайна своите кандидати. Има очевидни трудности за партиите да излъчат своите кандидати. Изчакването е свързано с това дали ще могат да създадат някакво по-широко обединение. Например - ще имали общ десен кандидат, като под това се разбира кандидат на ГЕРБ заедно с Реформаторския блок /РБ/. Виждаме трудностите, с които се сблъсква РБ за техен общ кандидат. Между партиите има различия, непрекъснато говорят, че трябва да имат общ кандидат, но все още са много далеч от име. В левицата състоянието и положението е абсолютно същото. За левицата тези избори са един много важен момент и тя трябва да докаже единодействие. Нещата обаче не са никак лесни, предвид натрупаното недоверие и недоволство между БСП и АБВ, каза още проф. Тодоров: Ако лидерите не успеят да надмогнат личните си сръдни и личното си разбиране на нещата, личните си отношения, то левицата ще пропусне един голям шанс. Останалите партии от левицата обаче също са важни в този пъзел. Защото  има една доста широка общност с разбирания на ляво от центъра, които биха били склонни да подкрепят подходящ кандидат, стига той наистина да е подходящ за тях – да надхвърля тяснопартийните рамки. Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.