25.10.2016

Мартин Шулц: Унгария играе "опасна игра" с референдума за миграционните квоти

Председателят на Европейския парламент призова европейските лидери да покажат на Източна Европа, че "солидарността не е еднопосочна улица"

Още

Мартин Шулц: Солидарността не е еднопосочна улица

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини унгарския премиер Виктор Орбан, че играе "опасна игра" с референдума за миграционните квоти, според които Унгария би трябвало да приеме по-малко от 2000 души. Шулц даде да се разбере, че държавите, които не проявяват солидарност с останалите членки на Евросъюза по мигрантския въпрос, може да получат по-малка финансова подкрепа от съюза. Той призова европейските лидери ясно да покажат на източноевропейските еврочленки, че "солидарността не е еднопосочна улица". Същевременно обаче Шулц отхвърли призивите за изгонване на Унгария от съюза.     

Шулц разкритикува Унгария заради референдума

  Референдумът в Унгария за бежанските квоти поставя под въпрос солидарност в Европа, заяви председателят на Европарламента (ЕП) Мартин Шулц в интервю за изданията на медийната група Funke ("Функе"), предаде БГНЕС. Според реда за разпределение на бежанци Унгария трябваше да приеме само 1300 души. Да се провежда референдум по този въпрос е опасна игра“, смятат председателят на Европарламента. Според него унгарският премиер Виктор Орбан пренебрегва принципите на ЕС. "Той поставя под въпрос правомерността на европейското законодателство, в чието разработване участваше самата Унгария“, подчерта Шулц. Той е на мнение, че Брюксел трябва да ореже финансирането на държавите, които не са готови да проявят солидарност за приемането на бежанци. Едновременно той се изказа срещу изключването на Унгария от Евросъюза. По думите му „това няма да е полезно“.