21.10.2016

Турската полиция арестува брата на Фетуллах Гюлен

Турската полиция е задържала днес брата на проповедника Фетуллах Гюлен, обвинен за организирането на неуспешния опит за преврат от 15 юли, предава AFP, цитирана от "Фокус". Кутбетин Гюлен е бил арестуван от органите на реда в дома на свой близък в област Газиемир, в западната част на провинция Измир.

Още

ДПС с обвинение от турски медии, че партията има връзки с Фетуллах Гюлен

Това се твърди в публикация във вестник „Бурса Шехир”, съобщи Нова телевизия. Турски медии взеха на прицел българска политическа партия. Няколко публикации от последните дни подозират Движението за права и свободи във връзки с актуалния враг номер едно на официална Анкара Фетуллах Гюлен. Това не е първият път, в който турски медии споменават ДПС в негативен контекст.    Най-подробно сегашните обвинения са развити във вестник „Бурса Шехир”. Под заглавие "ФЕТО изскочи от ДПС", изданието с очевидна проправителствена насоченост обяснява, че ДПС се наблюдава за връзки с Гюлен. Цитират се активисти на движението, които според публикацията се радвали на опита за преврат в Турция със статуси във Facebook.   Разказва се още, че кметовете на ДПС активно работели с вестник „Заман”, който Турция смята за част от мрежата на Гюлен. От редакцията категорично отрекоха да имат какъвто и да било политически гръб. От материала става недвусмислено ясно, че подозренията са насочени само към ДПС, но не и към техните бивши съпартийци и днешни врагове около Лютви Местан - ДОСТ.    Материалът е от 12 август. Ден по-рано официалната държавна агенция – Анадолската, публикува подобна, но значително по-пестелива статия. В нея се казва само, че връзките на ДПС с Гюлен в България са под наблюдение.    Навсякъде официален източник на информацията липсва, така че не става ясно дали статиите отразяват официалната държавна позиция или са просто журналистически материали.   От ДПС категорично отказаха да коментират публикациите. Нарекоха ги „пропаганда”, а разпространяването им – „безотговорно”. От ДОСТ също избраха мълчанието.

Турската прокуратура официално поиска от САЩ арестуването на Фетуллах Гюлен

Истанбулската прокуратура е изпратила писмо до американските власти с искане за задържане на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турското правителство за организиране на осуетения опит за преврат на 15 юли, съобщи турския телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк, цитиран от "Ройтерс" и БТА. Турското министерство на правосъдието е предало на САЩ писмото, в което Гюлен се посочва като организатор на опита за преврат и към него се отправят 10 различни обвинения, включително в...

Турция иска от САЩ временен арест на Фетуллах Гюлен

Документът е подготвен, предстои предаването му във Вашингтон

Адвокатите на Фетуллах Гюлен се страхуват от покушения срещу духовника

Адвокатите на мюсюлманския духовник Фетуллах Гюлен обявиха, че се страхуват, че ще има покушения срещу клиента им. Анкара обвинява Гюлен, че е бил главният организатор на осуетения опит за преврат в Турция от 15-и юли. Той живее от години в САЩ и отрича обвиненията. На пресконференция във Вашингтон адвокатите му заявиха, че очакват Гюлен да остане в дома си в щата Пенсилвания, а не да се опитва да избяга.