23.10.2016

Ердоган: Безвизов режим за турските граждани или това ще е краят на играта

В ЕС трябва да знаят, че ние достигнахме края на търпението си“, заяви турският президент

Още

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за С

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).

Премиерът повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за СЕТА

Преди европейската среща на върха премиерът Бойко Борисов повтори искането си към Канада за безвизово пътуване в замяна на българската подкрепа за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).  Борисов отговори на въпрос на чуждестранни журналисти в холандския град Маастрихт, където се събраха лидерите на Европейската народна партия (ЕНП):Единственото, което съм поставил в разговора с министър-председателя (на Канада – бел.ред.) Трюдо е, че искаме 2017 година да има безвизово пътуване на българските граждани за Канада, защото самото споразумение е такова, че дава възможност за бизнеса, за икономиката, за интегриране на огромни пазари от Канада до Европа, а изведнъж се оказа, че българският бизнес и румънския няма да бъдат равнопоставени, което е не само в интерес на България и Румъния, а на целия Европейски съюз (ЕС). Нарушават се принципи, така че нека да приемат това наше решение, разбира се, че и ние ще ги подкрепим.За да бъде подписано от ЕС споразумението, СЕТА се нуждае от единодушната подкрепа на 28-те държавни и правителствени ръководители, които заседават днес и утре в Брюксел.

България иска от Канада писмени гаранции за безвизовия режим

Българското правителство заяви, че няма да подкрепи споразумението за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и Канада, докато Канада не предостави писмени гаранции за безвизов режим за всички български граждани. Позицията беше изразена в днешно изявление на прави

Турция заплаши: Ако не се въвезе безвизовото пътуване на нашите граждани, пускаме бежанците

Турция отново заплаши, че ще спре сделката за бежанците. Анкара иска обещаното въвеждане на безвизово пътуване на турски граждани в Европейския съюз. Иначе спирането на бежанците по пътя им към Европа ще бъде преустановено, заяви министър от турския кабинет, информира Нова телевизия. Премахването на визите трябваше да стане този месец. Но Европейският съюз спря процеса. Брюксел иска Турция да промени антитерористичните си закони. Подозренията са, че управляващата партия използва широко формулираните разпоредби, за да тормози политическите си противници.

СЕТА за българите: Кон за кокошка или безвизова Канада?

Опозиция и управляващи се обвиняваха в НС във взаимни манипулации

Безвизово пътуване до Канада

От 1-и май 2017 г. започва поетапното отпадане на визите за български граждани за Канада. Ангажимент за това е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с Бойко Борисов. На него е присъствала и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. До Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини, този срок може да бъде удължен до 1 май 2018-а, но не по-късно. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ, посочват от правителствената пресслужба.