22.10.2016

Комисията по здравеопазване ще поиска изслушване на Петър Москов за работата на Фонда за лечение на деца

Комисията по здравеопазване ще поиска изслушване на здравния министър Петър Москов за работата на Фонда за лечение на деца, съобщи в предаването "Неделя 150" д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия.   Аз съм с намерение на следвощото заседание на Комисията по здравеопазване в рамките на на блиц контрола да поставя въпроса на министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център "Фонд за лечение на деца ". И ако не останем удовлетворени от отговорите може да инициираме и изслушване при следващото заседание в рамките на Комисията по здравеопазване на цялото управление на фонда, както и на представители на обществения съвет. Д-р Даниела Дариткова обясни, че следващото заседание на комисията е на 6-и октомври. До момента петима от членовете на Обществения съвет на "Фонд за лечение на деца" подадоха оставки.От Националната  мрежа на децата поискаха и омбудсманът  да се намеси, за да се стабилизира институцията, която финансира операциите на малки пациенти в чужбина.

Още

Какво спести Петър Москов за фонда за лечение на деца

Фондът работи. С това впечатление вероятно са останали народните представители от комисията по здравеопазване, които в четвъртък изслушаха здравния министър Петър Москов за дейността на Фонда за лечение на деца. През последните месеци родители, граждани и вече бивши членове на Обществения съвет към него сигнализират за забавено разглеждане на документите, административни пропуски, подменени решения от гласуванията на молбите за финансиране на децата и откази за изпращане за лечение в чужбина....

Петър Москов разкри какви промени се извършват във Фонда за лечение на деца

Министърът на здравеопазването Петър Москов бе изслушан в Комисията по здравеопазване относно проблемите с Фонда за лечение на деца, предаде Novini.bg. 

Здравната комисия в НС ще изслуша Петър Москов за проблемите във Фонда за лечение на деца

Здравната комисия в парламента ще изслуша министъра на здравеопазването Петър Москов за проблемите във Фонда за лечение на деца. Спорът за това има ли нередности във Фонда ескалира миналата седмица, когато за втори път родители и представители на неправителствени организации протестираха пред Министерството на здравеопазването срещу разрушаването на доскоро работещата структура.  Бивши членове на Обществения съвет към Фонда твърдят, че там има системни нарушения, които пречат на дейността на структурата.

Петър Москов: Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана

"Работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана", заяви пред БНТ министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него процедурите и начинът на отчетност са изкривени. И допълни, че работата на Фонда е там, за да може нито едно дете да не остане без лечение.  "Това, което ще се случи с новия устройствен правилник на Фонда и това

Петър Москов: Няма забавяне на преписки за деца, които имат нужда от финансиране от Фонда за лечение

Няма забавяне на преписки за деца, които имат нужда от финансиране от Фонда за лечение. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол. Министърът обаче посочи, че все още не е изградена деловодната система и не посочи срокове за това.До изграждането на една деловодна система, на директора на Фонда се докладва всяко постъпило искане и хода на разглежгдане на преписката, звучи примитивно, но до изграждането на деловодната система, такъв е персонализираният за нужен контрол. Лечението на българско дете в чужбина, което държавата не може да му осигури в България, то е конституционно наше право. Няма причина фондът да разглежда, дали може да субсиндира такова едно конституционно наше право, което касата да плати. На Фонда никога работата му  не е била да дублира работа на каса, работа на държава. И тук механизмите по издаване на процедурите, по уеднаквяване на експертизите на тези институции вървят в момента, няма нито едно дете в момента, чиято преписка е забавена.Министър Москов подчерта, че никога не е имал и няма и да има идея да закрива фонда.Преди около седмица родители протестираха пред здравното министерство заради начина, по който функционира Фондът за лечение на деца и заради сигналите за умишлено забавяне на разглеждането на конкретни случаи. На протеста присъстваха и членове на Обществения съвет на фонда, които твърдяха, че новият директор еднолично въвежда нови изисквания и процедури за одобрението на деца за лечение, които на практика водят до забавяне.