29.10.2016

Цачева: Вярвам, че победата ще бъде наша

  Не тръгвам на битка, а тръгвам на състезание. На това състезание ще победи избрания от българския народ. Това заяви председателят на НС Цецка Цачева, предаде БГНЕС. „Вярвам, че победата ще бъде наша. Отнасям се с уважение към всички участници в това състезание, което се надявам да бъде състезание на идеи... Знам какво е баланс, мога да постигам съгласие, мога да туширам конфликти и да взимам решения“, заяви Цачева, която обеща да работи в интерес на всеки българин. „Няма да отварям пропасти, ще градя мостове. Ще бъда гарант на българската Конституция“, каза тя. Цачева благодари за доверието. „Наистина много благодаря! Бързам да кажа, че нямам илюзии и в живота, и в политиката. Доверието се отстоява и защитава. Днес с вицеадмирал Манушев получаваме доверието на най-голямата партия, която пое отговорността за съдбата на България в този сложен свят“, каза тя. „Заедно с вицеадмирал Манушев ще дадем всичко от себе си. Ще работим за всички българи. С него ще бъдем следващият президент и вицепрезидент на България, защото сме заредени от енергията, която ни давате днес“, завърши Цачева. На 6 ноември 2016 г. за 6-ти път България ще избира държавен глава. Това ще бъде петия президент на страната, който ще се избере с преки избори. През август 1990 г. първият демократичен президент Желю Желев бе избран от Седмото Велико народно събрание, а на първите преки избори през януари 1992 той бе преизбран. Досега най-високият пост е заеман от Желю Желев /1990-1997/, Петър Стоянов /1997-2002/, Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев /2012-2017/. На предишните избори през 2011 г. ГЕРБ издигнаха кандидатурата на тогавашния регионален министър Росен Плевнелиев, който спечели вота и встъпи в длъжност през януари 2012 г. През май той обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат. 

Още

Цецка Цачева в Момчилград: Никога не съм делила хората, защото вярвам, че силата е в съединението

Винаги съм работила в интерес на хората – и като юрист, и като политик. Никога не съм делила българските граждани по пол, възраст, етнос или вероизповедание, защото смятам, че силата е в съединението. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева пред жители на Момчилград. Тя обясни, че нейно предимство в предизборната надпревара е, че е натрупала опит като председател на Народното събрание. „Научих се да бъда търпелива, да изслушвам различните мнения. Научих се на диалогичност. Да имаш желание да чуеш човекът срещу теб – аз вярвам, че това е основата, на която могат да се взимат правилните решения за държавата“, каза Цачева.

Доц. Владислав Миланов: Политиците се научиха да се крият зад клишетата, а ние - да не им вярваме

Политиците се научиха уютно да се крият зад клишето, а ние уютно се научихме да не им вярваме, защото не виждаме какво има зад тези думи. Дори т.нар. "брюкселско клише", пречупено през българското политическо говорене, звучи още по-сковано и лишено от смисъл и човешко присъствие. Това мнение изрази в предаването „12+3“ доц. Владислав Миланов , преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите му, в кандидатпрезидентската кампания виждаме реч, която прилича на предварително подготвен разговор, в който липсва топлата човешка емоционалност: Посланията на една такава реч не могат да достигнат до хората. Думите и речта са важни и смислени тогава, когато създават реалност след себе си. Не можем да чуем силна и въздействаща реч, която наистина да достигне до хората. Която да ни представи кандидатите като хора, които са част от нас и чрез речта си образно могат да създават и пресътворяват светове. Политиците създадоха свой жаргон и тяхната реч се превърна в нещо специфично, а не би трябвало това да е така, отбеляза своите наблюдения доц. Миланов. Запитан дали уличната реч е алтернатива на клишето, той поясни, че е криворазбраната алтернатива, а българските политици непрекъснато преминават границите на доброто общуване: Стига се до крайности, които показват обидно ниско равнище. Денонощно наблюдаваме тази реч и я анализираме, искаме да помогнем на българските политици, оказва се обаче, че няма интерес към тези изследвания. Чрез всяка дума и всяко изречение политиците представят ценностната си система, каза в заключение доц. Владислав Миланов. Цялото интервю можете да проследите в звуковия файл.