29.10.2016

Репортерски поглед: За и против задължителното гласуване

За първи път - на предстоящите президентски избори гласуването ще е задължително, има и санкция за негласувалите на два вота. Омбудсманът Мая Манолова атакува текста в Конституционния съд . Решение по казуса все още няма. За и против задължителното гласуване - вижте репортерския поглед на Вера Александрова.

Още

Репортерски поглед: След Брекзит в Блекпул вярват в ползи за туризма

Разделението между Великобритания и останалите страни от Евросъюза придоби още по-ясни очертания на срещата на върха в Брюксел, в коята за първи път Тереза Мей участва като премиер на Великобритания. Тя получи предупреждението, че страната й поема по труден път. Мей каза, че няма да има втори референдум и потвърди, че клаузата е малко вероятно да бъде задействана по-рано от края на май.Водещи британски банки се готвят да се изтеглят от Великобритания в началото на следващата година заради "Брекзит". Това обяви изпълнителният директор на Асоциацията на британските банкери Антъни Браун. Банките обмислят да открият офиси в други европейски държави, за да продължат да обслужват клиентите си от Европейския съюз. Точно четири месеца след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз - най-осезаемата последица е спадът на британския паунд. Миналата седмица той падна под 1.10 евро за първи път от повече от шест години и задържа ниското си ниво. Какво се случва в един британски град. В Блекпул гласуваха рекордно за Брекзит и се надяват да извлекат само ползи от това - най-вече в туризма. Репортерски поглед на Петър Георгиев.

Репортерски поглед: Грозната предизборна кампания в САЩ

Между два кандидат-президентски дебата в Съединените щати битката с главни действащи лица Доналд Тръмп и Хилари Клинтън се превърна в една от най-грозните предизборни кампании в историята на флагмана на западната демокрация. Номинираните от Републиканската и Демократическата партия не се дуелират с политически идеи за добруването на нацията, а с взаимни обвинения в неморалност и корупция. Така поне изглеждат последните събития на американската политическа сцена през погледа на Деян Йотов.

Репортерски поглед: Европейската агенция за гранична и брегова охрана

Европейската агенция за гранична и брегова охрана започна да действа от България в четвъртък. Новата европейска агенция ще трябва да отговори на две предизвикателства едновременно - да опази външните граници, но и да продължи мисиите за спасяване на бедстващи мигранти в морето. До създаването ѝ се стигна, след като стана ясно, че "Фронтекс" има твърде ограничени правомощия и не може да се справи с мигрантската вълна, която отвори Западнобалканския маршрут и застраши съществуването на Шенген. Европейската гранична агенция стартира от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" с внушителна техника и стотици офицери. Ще успее ли новата агенция да се справи с предизвикателствата на миграцията и превръща ли се Европа в крепост - потърсихме отговор на този въпрос. В репортажа ще видите кадри от мисиите на "Фронтекс" в Средиземно море, предоставени на БНТ. Вижте репортерския поглед на Александър Марков.

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Какво се случва с АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Белене" е водеща тема през седмицата. Парламентът одобри предложения от правителството проектозакон да се отпусне държавен заем от 1 милиард и 200 милиона лева на НЕК за АЕЦ "Белене". Мечтата България да има втора ядрена централа се ражда още в миналия век по времето на социализма. Проектът "Белене" стартира преди 36 години. През това време ту набира скорост , ту буксува и трупа огромни загуби, преживява няколко първи копки. В "РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД" са използвати откъси от интервюта от филма на Цветана Кръстева и оператора Недялко Данов "Белене" .

Репортерски поглед: Със старите буквари по нови програми

Броени дни преди началото на учебната година - родители и деца се вълнуват, в училищата приключват ремонтите, издатели печатат новите учебници по история, а учителите се опитват да изпълнят изискванията от новия Закон за училищното образование. Бележници без забележки, по-дълга учебна година за първокласниците, без повтаряне на годината в начален курс - все промени, чието приложение на практика ще наблюдаваме след 15 септември. Нов закон само на теория или и на практика - репортерски поглед на Милена Кирова.

Репортерски поглед: Оцеляване на културните ценности

Спасяването на сградите паметници на културата отново излезе на дневен ред след пожара на тютюневите складове в Пловдив преди седмица. Медии, институции и експерти подеха наново темата за запазването на ценностите. Защо обаче това не се случва на практика и има ли решение, отговорът потърси репортерът ни Цветелина Катанска заедно с операторите Павел Дачев и Любомир Милошев.