26.10.2016

Жителите на гръцкия остров Кос не желаят децата им да учат заедно с тези на мигрантите

 Жителите на остров Кос предупредиха министерството на образованието, че няма да допуснат деца на бежанци и мигранти да посещават училище заедно и в общи сгради с гърците. Страховете на родителите са преди всичко от разпространение на заразни болести. За да не бъдат обвинени в ксенофобия, родителите посочват, че „всички деца имат право на образование“, но няма да рискуват живота на собствените си деца. Според родителите от Кос настанените в лагерите „не са бежанци, а мигранти“, които създават проблеми както с поведението си, така и върху туризма на Кос, и настояват за незабавно прехвърляне на мигрантите извън острова. Остров Кос е третият район в Гърция, където родителите заплашват с протести  срещу съвместното обучение на мигранти с гърците. Властите в Атина се страхуват от от разпространение на това отношение във всички райони, където има бежански лагери. В същото време хиляди са гърците, които събират средства, храна и учебни пособия за децата на мигрантите. Стотици  са вече молбите за осиновяване на деца без родители, настанени в лагери.Продължава натискът на бежанците към гръцките острови,където няма  условия и място за настаняване в лагерите. Общо над 60 хиляди са бежанците и мигрантите в Гърция, като 14 хиляди са само на три острова.

Още

Инфаркт покоси един от най-големите бразилски защитници

Легендата на "Селесао" Карлос Алберто почина на 72-годишна възраст

Грандиозен скандал разтърси Косово! Президентът лъсна в престъпна схема

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на приближен на президента на страната Хашим Тачи в ръководене на престъпна група, която се занимавала с пране на пари и сделки със земя за милиони. Азем Сила, бивш депутат и видна фигура в управляващата Демократична партия на Косово на президента Тачи, беше обвинен заедно с 38 свои сътрудници в „организиране на престъпна група”, се казва в съобщение на държавното обвинение, цитирано от БГНЕС.

SOFIX докосна нов връх

Родният бенчмарк нарасна с 1,05% до 517,58 пункта, достигайки най-високото си ниво от 5 януари 2015 г.

Прокуратурата в Косово откри престъпна група приближени до Хашим Тачи

Прокуратурата в Косово повдигна обвинения на приближен на президента на страната Хашим Тачи в ръководене на престъпна група, която се занимавала с пране на пари и сделки със земя за милиони, пише БГНЕС. Азем Сила, бивш депутат и видна фигура в управляващата Демократична партия на Косово на президента Тачи, беше обвинен заедно с 38 свои сътрудници в „организиране на престъпна група”, се казва в съобщение на държавното обвинение. „Те са си сътрудничили, като всеки е имал конкретна роля, с цел да лишат Косово от обществено имущество чрез престъпна дейност, която включва подправяне на документи, измами и корупционни практики”, посочват от прокуратурата в Прищина. Групата е била ръководена от Сила, който се предаде през април, два дни след голяма полицейска операция и оттогава е под домашен арест. След задържането на Сила престъпната група участвала в незаконно придобиване на публична собственост в Косово на стойност 30 милиона евро. Сила е бил командир в Армията за освобождение на Косово и близък помощник на нейния ръководител Хашим Тачи. През 2011 година имената на Тачи и Сила бяха цитирани в доклад на Съвета на Европа, в който се твърди, че те са били ръководни кадри в мрежа от мафиотски тип, отговорна за убийства, незаконни задържания и дори трафик на човешки органи на пленници, по време и след войната. В Хага се подготвя специален трибунал, който ще разследва и евентуално ще обвини лицата, споменати в доклада. Очаква се трибуналът да започне работа в началото на идната година. Тачи категорично отрича обвиненията. 

Кербер докосва полуфиналите в Сингапур след победа над Халеп

Световната номер 1 Анжелик Кербер постигна блестяща победа срещу поставената под номер 3 Симона Халеп и направи огромна крачка към полуфиналите във финалния турнир на WTA. Германската тенисистка се наложи с 6:4, 6:2 за 82 минути и взе втора победа от два мача в Сингапур. Двубоят не беше лесен за водачката в основната схема, но тя показа много по-здрави нерви и много по-разумна игра в ключовите моменти. Шампионката от Аustralian Open и US Open реализира четири пробива от...