26.10.2016

Папа Франциск пристигна в Азербайджан

Папа Франциск пристигна днес в населявания предимно от шиити Азербайджан като последна спирка в обиколката му из страните южно от Кавказ, предаде ДПА.

Още

Папа Франциск отправи важен апел от джамията

Папа Франциск посети джамия при визитата си в населения преобладаващо с мюсюлмани Азербайджан днес, предаде Ройтерс. Никога повече насилие в името на Бог, призова Светият отец в обръщение, което отправи в ислямския храм, наречен на името на покойния азербайджански президент Гейдар Алиев.

Папа Франциск: Стига повече насилие в името Господне!

Папа Франциск призова името на Господ да не се използва никога като оправдание за фундаментализъм, империализъм или колониализъм, предаде Ройтерс.Стига повече насилие в името Господне! Нека той бъде обичан, а не профанизиран и използван като стока чрез каквито и да било форми на омраза, заяви папата пред представители на няколко вероизповедания на съвместна служба в една от джамиите в азербайджанската столица Баку.

​Папата похвали Азербайджан като страна за пример в свят, разделен от насилие

Папа Франциск похвали днес Азербайджан като страна за пример в един свят, разделен от екстремизъм и насилие, предаде Асошиейтед прес. Светият отец предпочете да не критикува азербайджанското правителство, обвинявано в нарушаване на правата на човека, за да насърчи религиозната толерантност в един нестабилен регион, където католиците са малцинство, отбелязва агенцията.

Папа Франциск започна обиколка на страните от Кавказко-Каспийския регион

За уважаване на международните правни норми и суверените права на отделните страни призова папа Франциск при пристигането си днес в Грузия. Това изказване на главата на Римокатолическата църква беше разтълкувано от Ройтерс като критика към Русия, която има военни контингенти в два сепаратистки региона в Грузия - Абхазия и Южна Осетия.    На летището в Тбилиси папата беше посрещнат от няколко десетки протестиращи православни грузинци с плакати с надписи "Антихрист, стой далеч от Грузия" и "Ватиканът е духовен агресор". Повечето грузинци са православни християни, а католиците в бившата съветска република са едва 2,5 на сто от населението.    В неделя папата ще посети Азербайджан, богата на петрол и газ мюсюлманска държава, която е в конфликт със съседна Армения за Нагорни Карабах.

Папа Франциск открито осъди арменския геноцид

Папа Франциск, който е на посещение в Армения, открито осъди геноцида над арменците през 1915 г., извършен от Османската империя. Това стана по време на посещението на папата в мемориалния център в столицата Ереван, където той положи цветя пред загиналите един милион и петстотин хиляди арменци. По време на словото си папа Франциск използва за трагичните събития от 1915 г. арменския термин “МецЕгерн“, означаващ голямо злодеяние, допълвайки го с думата "геноцид" и добави, че това е била "първата от серията плачевни катастрофи, белязали миналия век".  Прессекретарят на Ватикана отец Фредерико Ломбарди, коментира, че няма причини Светият отец да не използва тази дума в дадения случай. Реалността е такава,това е очевидно и никога Ватикана не е отричала това, подчерта той. По време на няколкодневното си посещение в Армения папа Франциск посети и град Гюмри, намиращ в северозападната част на страната, където отслужи меса, а после с главата на Арменската апостолическа църква патриарх Карекин Втори отслужиха молитва за мир на земята. По време на съветските години и атеизма Гюмри се превръща в символ на съпротивата срещу този период и в един от централните храмове, посветен на "Пресвета Богородица", православни и католици са можели да извършват своите църковни обреди пред  двата олтара. Гюмри е трагично известен с последствията от земетресението в града през 1988 година, по време на което загинаха хиляди хора.  В Армения отделят сериозно място на посещението на главата на Римокатолическата църква в Задкавказието и изразяват задоволството си, че визитата не е в рамките на обиколка в региона, а специална в страната им.  Наесен папа Франциск ще посети и Грузия и Азербайджан.