27.10.2016

Още

Ето какво се случва с Жени и Тачо след рестарт на брака има (ВИДЕО)

Последната седмица от живота на Жени Калканджиева приличиаха на скоростно влакче в лунапарк. Преди седмица тя загуби майка си, а няколко дни по-късно беше обвинена от участника във „ВИП Брадър” Алек Сандър, че е взимала наркотици пред детето си.  

Консумираме ли ГМО риба?

  Каква риба се внася и у нас и откъде? И използват ли се хормони, антибиотици и оцветители в отглеждането на рибата, която идва от развъдници – това са основните въпроси, които вълнуват купувачите. Едва 20% от рибата по пазарите е българска, признават търговци пред bTV. Най-много риба внасяме от САЩ и Норвегия. Именно в САЩ обаче използването на ГМО във фуражи е позволено, разрешено е и отглеждането на генномодифицирана сьомга. Рибата всъщност е първото генномодифицирано животно, одобрено за консумация. В Норвегия пък оцветителите във фуражите не са тема табу, особено в развъдниците: малко хора знаят, но при отглеждането на сьомга в изкуствени условия нейното месо е бяло, а не розово-червено. Развъждането на риба става все по-скъп бизнес, разказва управителят на най-голямото стопанство за отглеждане и развъждане на риба у нас д-р Тачо Пашов. Сивият сектор обаче расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попадне и опасна риба. По думите на Пашов много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол. По неофициални данни от тези водоеми идва около 30% от рибата, която купуваме. Легалните производителите у нас твърдят, че на рибите не се дават хормони, нито пък се използват фуражи, замърсени с ГМО. Дори да се влагат оцветители, те се изследват за безопасност при човека. В българските стопанства използването на антибиотици е позволена практика, но под строгият контрол на ветеринарен лекар, който следи изтичането на т. нар. карантинен период. Не се знае обаче какво се случва в нерегистрираните зарибени язовири. По думите на д-р Пашов притеснение буди контролът, защото голяма част от проверките на Агенцията по храните са фиктивни. Често обектите, които ще бъдат проверявани, получават предварителна информация за инспекцията, а служителите на агенцията, които се опитват да си вършат работата, са уволнявани, твърдят от бранша. Инспекторите нямат никакви правомощия и когато попаднат на язовир, който не е регистриран. „Има задължение проверките да се извършват без предварително предупреждение. Ние проверяваме нашите инспектори”, отговори на тези упреци Пепа Манева от Българската агенция по безопасност на храните.

Нови циркове около Жени и Тачо, вижте какви са те

След поредната раздяла Жени Калканджиева реши да прости на съпруга си Тачо и отново го прибра под крилото си, пише HotArena. Двамата се появиха заедно на събитие.