27.10.2016

От специалния ни пратеник: Референдумът в Унгария започна

Унгария гласува на референдум мигрантските квоти, определени от Брюксел. Правителството на Виктор Орбан водеше активна кампания за отхвърляне на квотите.Въпросът на който утре унгарците ще отговарят гласи: Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?Какви са прогнозите за изхода от допитването ще научим от нашия специален пратеник Цвети Йорданова.

Още

За Орбан референдумът е валиден: Унгария готви закон срещу мигрантските квоти

Унгарските власти съобщиха, че ще предложат законопроект, който да забранява големите презаселвания на мигранти, след като в края на миналата седмица...

Унгария гласува против имигрантите, но референдумът е невалиден

Почти всички унгарци, които гласуваха на референдума в неделя, отхвърлиха имигрантските квоти на ЕС. Избирателната активност обаче е била под изисквания праг, което прави допитването невалидно. Това е удар по надеждите на премиера Виктор Орбан за категорична победа, която да използва в конфронтацията си с Брюксел, пише Reuters. Според официалните данни 98.3% от гласувалите са отхвърлили квотите, но само 40% от около 8.26 млн. гласоподаватели са пуснали валидна бюлетина, което е...

Референдумът в Унгария e невалиден

"Избирателната активност ще надхвърли 40%, но едва ли ще достигне 50 на сто", заяви председателят на унгарската ЦИК Андраш Пати, цитиран от Нова телевизия.

„Коммерсант“: Референдумът в Унгария заплашва целия Европейски съюз

В неделя в Унгария ще се проведе референдум, който заплашва целия Европейски съюз с непредвидимите си последствия, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус". Експертите го приемат като най-сериозното изпитание за единството на блока след Брекзита. Унгарците ще трябва да отговорят на въпроса дали приемат задължителното разпределение на мигрантите по страните от ЕС. 

Проф. Славов: Не трябва да се прекалява с референдумите

В България се провеждат много безсмислени референдуми. Това заяви проф. д-р Здравко Славов, преподавател по математика и статистика във Варненския свободен университет, предаде Фокус. Той даде за пример референдума за АЕЦ „Белене”, както и този, за който ще се гласува през ноември. По думите на проф. д-р Здравко Славов не се поставят много важни и принципни въпроси, за които обществото да вземе решение. „Не трябва да се прекалява с референдумите. Ако референдумите бяха лекарството, от което може да се лекуват недъзите на съвременното демократично общество, щяха да бъдат широко популярни, но референдумите не са чак толкова популярни в света”, допълни проф. Славов. Като пример той посочи референдума в Унгария по повод на многото мигранти, които искат да се заселят в Европа. „Референдумът нямаше никакво значение за Унгария, имаше значение да покаже на европейската администрация в Брюксел, че голяма част от населението на Унгария поддържа министър-председателя си. По принцип референдумите са добро нещо, но на практика се изкривяват”, каза още проф. д-р Здравко Славов. Според него референдумите трябва да се правят по съществени въпроси, които вълнуват всички и са разбираеми за всички.

Лошите момчета на унгарската политика

В Унгария референдумът за мигрантските квоти показа със сигурност две неща - че унгарците не искат друг да им налага решения отвън и че опозицията има твърде слаб глас. По време на кампанията преди вота една политическа формация привлече вниманието със силните си послания и опита да предложи алтернатива за онези, които не подкрепят премиера Орбан. За лошите момчета на унгарската политика - репортаж от Будапеща на Цветелина Йорданова.