23.10.2016

МФ: Данъци и след смъртта

Смъртта вече няма да е извинение за неплатени данъци. Министерството на финансите планира да задължи наследниците да подават данъчна декларация от името на починалия, предаде бТВ. Според експерти когато става въпрос за изплатени хонорари по граждански договори, наследниците може дори да не знаят, че близките им са имали такива, нито пък, че трябва да събират бележки, да попълват декларации и да плащат данъци. В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и могат да се окажат виновни за укрити доходи. В повечето случаи, когато става въпрос за хонорари, те са похарчени, а за наследника ще остане задължението да внася данъците. Управляващите признават, че идеята има несъвършенства и са готови да я поправят. "Досега имаше една законова дупка при която на практика човекът физическо лице, което е починало  каквито и доходи да е получавал оставаха необложени”, подчерта Менда Стоянова. Според хората не би следвало наследниците да се занимават с това, а администрацията трябва да има свой механизъм за събиране на данъците. Предстои и правителството да обсъди идеята. Дали наследниците ще са длъжни да се отчитат за починалите си близки, последната дума ще е на депутатите.

Още

15 000 гърци преместиха бизнеса си в България, за да избегнат данъците

Данъкът върху корпоративните печалби в Гърция възлиза на 29%, а у нас той е 10%

В България идват хиляди гръцки бизнесмени, за да избегнат увеличаване на данъците

Над 15 хил. гърци са регистрирали нови компании в данъчните служби на България през първата четвърт на 2016 г., пише китайският всекидневник Global Times, позовавайки се на данни от гръцкото посолство в София, пише Агенция Фокус. Средно десетина сметки се откриват в българските банки на ден през разглеждания период. Въпреки предупрежденията на гръцкото министерство на финансите, че лицата, укриващи данъци, ще се сблъскат със строги глоби, няколко малки и средни гръцки предприятия са се прехвърлили в съседната страна, за да избегнат увеличаването на данъците в Гърция, което се случва през последните години. Според данните на гръцките посолство през 2015 г. броят на гръцките компании, регистрирани в България е бил над 13 хил., докато през 2013 г. той е бил само девет хиляди. Данъкът върху корпоративните печалби в Гърция възлиза на 29%, а в България той е 10%, припомня изданието.

НАП напомня на 132 русенци да си платят данъците

До 132 жители на русенска област ще бъдат отправени в близките дни телефонни обаждания, с които служителите от офиса на НАП в Русе ще им напомнят, че не са внасяли дължими от тях подоходни данъци и здравни осигуровки. Законните срокове за погасяването им са значително превишени и върху главницата им се трупат наказателни лихви.

Банда укрила 2 млн. данъци от продажба на GSM-и

ГДБОП претърсила 8 адреса в София и Перник, иззети са доказателства

Разкриха група, укрила 2 млн. лв. от данъци, при продажба на GSM

Специализираната прокуратура и ГДБОП разкриха група, укрила 2 млн.лв. данъци при продажба на мобилни телефони. На 18 октомври 2016 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализирана прокуратура на територията на София и Перник е неутрализирана организирана престъпна група за данъчни измами. Според събраните до момента доказателства, от февруари 2015 г. до октомври 2016 г. групата е укрила около 2 млн. лева дължими ДДС и корпоративни данъци от продажбата на внесени в страната мобилни телефони. Установено е, че участниците са осъществили вътреобщностно придобиване на мобилни телефони от ЕС за около 10 млн. лева. Стоката е била доставяна от търговски дружества, регистрирани в ЕС, а получатели били български търговски дружества, регистрирани на подставени лица. Впоследствие мобилните телефони са продавани, без да е издавана първична счетоводна документация. Пред НАП са подавани месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, в които не са били декларирани извършените продажби. По този начин е избегнато плащане на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери, възлизащи на около 2 млн. лв. В хода на процесуално - следствените действия са извършени претърсвания на общо 8 адреса на територията на София и Перник. Оттам са иззети множество документи, компютърни конфигурации и други доказателства. Предстои анализ на събраните доказателства и повдигане на обвинения....