23.10.2016

Поредна тежка нощ в Германия: Бежанци се млатиха с местни жители

В навечерието на Деня на германското единство полицията в страната съобщава за сблъсъци между германци и мигранти в редица градове в страната, пише националният ежеднвник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". 

Още

800 нападения срещу приюти за бежанци в Германия

В 137 случая е упражнено насилие срещу мигранти

В Германия са извършени близо 800 нападения срещу приюти за бежанци

Федералната криминална полиция е регистрирала от началото на годината 797 нападения срещу приюти за бежанци в Германия - както населени, така и необитавани, съобщи в. "Вестдойче алгемайне цайтунг".

Бежанците са на път да решат много сериозен проблем в Германия

През миналата година Германия е регистрирала най-високата си раждаемост за последните 30 години. Това показват огласени в понеделник данни на федералната статистическа служба, цитирани от ДПА.

Германия и прозрачните бежанци

Разкритията, че задържаният в Лайпциг сирийски бежанец, който се самоуби, може да е подготвял атентат, подклаждат дебата за по-строг контрол

Кой (не) иска "прозрачни" бежанци в Германия?

Доскоро попълването на молба за убежище в Германия не се различаваше особено от попълването на фиш за тотото. Вярно, че на някои сирийски бежанци им се налагаше в продължение на часове да разказват историята си пред властите, но много други просто попълваха една бланка, посочваха причините да напуснат родината си - и толкоз. Такъв е например случаят с Таке Бакри от Лайпциг. След пристигането си в Германия през 2015 година сириецът е трябвало да попълни само един въпросник. "Вече разбирам, защо властите предпочитат този вариант. Много по-бърз е, отколкото личните интервюта, а пък чиновниците тъй или иначе са затрупани от работа", казва той за ДВ. И наистина, през миналата година германските власти бяха тежко претоварени от огромния брой бежанци, пристигащи в страната. Много от тях нямаха валидни лични документи, други се регистрираха в един град, а после се местеха в друг или направо напускаха Германия, за да опитат късмета си другаде в Европа. Затова бяха отменени задължителните интервюта с новопристигащите бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея, а вместо тях се въведе формулярът-въпросник. Да се намесят тайните служби? Проблемът е в това, че много мароканци и други северно африканци започнаха да се представят за сирийци. Затова Федералната служба за миграцията и бежанците BAMF отново въведе индивидуалните интервюта. Кандидатите за убежище  се регистрират с фотография и пръстови отпечатъци, които след това задължително се сравняват с базата-данни на полиц...

ФСМБ: Голяма част от бежанците в Германия планират да останат

Голяма част от бежанците, които са пристигнали в Германия, планират да продължат бъдещето си на територията. Това показва проучване на Федералната служба за миграция и бежанци, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Близо 80 % от участвалите в анкетата, проведена за първи път през 2014 г., искат да станат германски граждани. Проучването е направено сред бежанци от Афганистан, Еритрея, Ирак, Иран, Шри Ланка и Сирия. Две трети от респондентите са били мъже на възраст от около 35 г.