25.10.2016

Жители на Харманли готвят нов протест срещу мигрантския център в града

Жители на Харманли подготвят нов протест срещу мигрантския център в града си. Предишният протест се състоя преди по-малко от месец. Междувременно в центъра, където са настанени вече около 3 хиляди души, започна изграждането на нови помещения. Протестът на гражданите на Харманли е насочен срещу бежанския лагер. Хората настояват центърът да стане изцяло от затворен тип или да бъде преместен от града: - Да пратят лагерниците на тия, дето ги бомбардират.- Въобще не ги искаме в града си, или най-малкото да ги затворят и да не ги пускат из града.В 12.30 ч. започва демонстрацията. В Харманли има засилено полицейско присъствие. Обитателите на бежанския център са посъветвани да не напускат пределите му, докато тече протестът.

Още

Фирма обещавала на мигрантите в Харманли, че ще ги отведе до Събрия?

Мълва, че фирма, базирана в София осигурява безпроблемен достъп на мигрантите, които битуват у нас към Сърбия, от където  имат лесен достъп към другите Западноевропейски държави, явно стои в основата на напрежението от тази сутрин в Харманли, съобщи haskovo.net. Около 8.30 часа мигрантите въстанаха. Шумът тръгнал първо от банята в една от сградите. Една от първоначалните версии беше, че напрежението е заради това кой първи да се възползва от топлата вода. После обаче между 600 и 1000 души, според различните свидетелства, се отправилии към изхода на Регистрационно-приемателния център в южния град и стигнали до портата на центъра. „Чухме, че има фирма, която ще ни отведе до Сърбия. От там искаме да стигнем до Германия. Става студено и нямаме време да стоим повече в България“, разказаха някои от чужденците, които имат право да излизат от лагера за разходка или за пазар. Много от тях обясняват, че са недоволни от условията в лагера. „ Много са проблемите, не е един. Няма достатъчно лекари в лагера, а от лекарската помощ се ползват с предимство сирийците. Храната също е недостатъчна. В другите държави, където съм бил по лагери- Иран и Турция поне храната е на ниво.“, казва 24-годишният Кудратуа Манга, който е от Афганистан. Той е в Харманлийския бежански център от 17 дни. Обяснява, че в лагера тук получават за закуска само сок,  основната им храна през деня е предимно с пилешко. Запитан обаче за менюто в другите бежански лагери, където е бил...

Стихиен бунт избухна в бежанския лагер в Харманли

Хиляда бежанци протестираха с искане незабавно да получат статут

Бежанците в Харманли на бунт заради битовите условия в лагера

Стотици бежанци протестираха тази сутрин в лагера в Харманли заради битовите условия в центъра. Мигрантите искат да бъдат пуснати да тръгнат към Сърбия, а оттам към Западна Европа. След намесата на жандармерията ситуацията в лагера вече се нормализира. Няма арестувани заради броженията.

Мигрантите, предизвикали безредиците в Харманли, искали да бъдат прехвърлени в Сърбия

Стотици мигранти, настанени в приемен център в българския град Харманли, са участвали в днешните безредици, предава австрийската медия ORF, цитирана от Фокус. Търсещите убежище са настояли да бъдат прехвърлени в съседна Сърбия, тъй като не искат да останат в България. В тази връзка мигрантите са поискали дори да бъдат съпроводени до българо-сръбската граница от сили за сигурност. Съгласно разпространените данни в протеста са взели участие около хиляда мигранти.

Ето какво се случва в лагера в Харманли

Бунтът на бежанците от лагера в Харманли вече е потушен. Първоначално в неуредиците са се включили около 100, като броят им е нараснал до над 1000 мигранти, предаде БГНЕС.