27.10.2016

Днес ГЕРБ вади картите на масата!

Днес ще се състои официалното представяне на кандидатите на ПП ГЕРБ за президент и вицепрезидент на Република България. Събитието ще се проведе в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) от 11 часа, съобщават от пресцентъра на партията. На...

Още

Цветанов: Днес ГЕРБ разчита само на 13 човека в НС

Когато наближават избори, имаме доста неадекватно поведение на нашите коалиционни партньори. Това каза зам.-председателя на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов във връзка с това дали ще настъпи време разделно в управляващото мнозинство. „Важно е да отчетем различията, които има в РБ, защото в началото, когато беше създадено коалиционното правителство, когато формирахме парламентарно мнозинство, ние разчитахме на 23 народни представители, който да подкрепят правителството на Бойко Борисов, като това беше договорено на съвместна среща”, обясни Цветанов. „Днес ние разчитаме само на 13, от тези, които подкрепят правителството и останалите, които играят някаква роля на опозиция. Механичния сбор между ПФ. РБ и ГЕРБ, ние имаме проблем относно събирането на 121 народни представители, за да можем да формираме мнозинство, което да е стабилно. От тази гледна точка премиерът беше много ясно за това, че тази ситуация не може да продължава и трябва да се изясни дали РБ е в този комплект, който беше от 5 партийни групи или имаме ДСБ, които са отделно, но да има ясно разграничение, за да знаем кой всъщност подкрепя българския парламент. Трябва да има ясно разграничаване”, добави той. По думите на Цветанов проблемът е, че трябва да се разглежда бюджет за следващата година и там със сигурност ще има политически изказвания. Той уточни, че трябва да има яснота дали ще я има подкрепата на РБ. „В момента в много от местната власт има най-остро противопоставяне между ГЕРБ и РБ. В един момент ние се нуждаем от подкрепа, за да можем да реализираме местни и национални политики. И когато бъдем подкрепени от опозиционни партии сме обвинявани, че се заиграваме с ДПС, БСП, а ние имаме отговорно поведение към националните интереси”, каза още Цветан Цветанов. „Когато националните интереси се слагат на масата, партийните трябва да отиват на заден план. За това благодаря и на опозицията, че в много от случаите сме разчитали на гласовете им, защото знаем, че това, което правим е в интерес на гражданите и може да подобри стабилността на страната”, обясни Цветанов. По думите му възникналият проблем през последните няколко дни е абсолютно несъстоятелния проблем за това, че Изборният кодекс е бил правен под диктовката на ПП ГЕРБ.

Днес ГЕРБ ще обяви на кого ще заложи в битката за президент

ГЕРБ обявява днес на кого ще заложи в битката за президент. В НДК ще се събере ръководството на партията, министри,  депутати, общински съветници, председседателите на областни структури на партията, предаде Нова тв. Избирателите ще чуят името на претендента след дълго отлагане във времето и само  часове преди крайния срок за регистриране на кандидати- 4 октомври.  Още в петък Цветан Цветанов, който оглавява предизборния щаб на партията обяви, че претендентът на ГЕРБ ще е сред имената на председателя на парламента Цецка Цачева, столичния кмет Йорданка Фандъкова, вицепремиера Томислав Дончев и кмета на Бургас Димитър Николов. Началото на форума е в 11:00 часа.

И днес ГЕРБ и БСП не пропуснаха повод за нападки

  Депутатите от ГЕРБ, БСП лява България и ПФ отбелязаха с декларации първия учебен ден, съобщава БГНЕС. „Ние от ПГ на ПП ГЕРБ твърдо вървим по пътя, на който образованието е в основата на стабилната политика и успешната държава. Отстояваме с конкретни мерки каузата за достъпна детска градина и достъпно училище, за по-добра среда в детските градини и училищата с внимание към потребностите и талантите на децата, каузата за предвидим успех за всяко дете и ученик, за отговорност и открито отношение към родителите и професионално достойнство и уважение към учителите”, се казва в декларацията на ГЕРБ, прочетена от народния представител Милена Дамянова от парламентарната трибуна. Днешният 15-ти септември е важен и защото започва първата учебна година с новия Закон за предучилищното и училищното образование. ГЕРБ поехме ангажимент за приемането на този закон, който беше обсъждан, коментиран и очакван от стотици учители и родители повече от 10 години. И го изпълнихме, отчете Дамянова. Истината е, че законът, който толкова изнервя БСП, защото явно им напомня за собствените им неуспехи и за времето, когато ЕК оцени България със слаб 2 за реформите в образованието, дава възможности да се решат натрупани през годините проблеми и да се отговори на съвременните предизвикателства, посочи депутатът от ГЕРБ. "В България, за българите, първият учебен ден винаги е бил празник. Поздравяваме всички с пожелание за успешна учебна година. Но в същото време не можем да не изразим нашите притеснения по повод на напрежението, породено от необмислени текстове в училищния закон. Правителството ни убеждава, че в системата всичко е вече спокойно”, заяви в декларацията на БСП лява България депутатът Мариана Бояджиева. И продължи: „Но какви са фактите? Няма нови учебници! Ще се учи по нови програми със стари учебници. Първокласници нямат буквар! Родинознанието изчезва. По програмата от първи до четвърти клас няма да се изучава българска история. Същият хаос е и с учебните програми след пети клас - нови програми със стари учебници. Седмокласниците ще учат в една и съща година материала от две, поради чиновническа грешка. Материал за цяла учебна година липсва и в програмата на днешните шестокласници. В същото време от изискваните 19 държавни стандарта 8 не са готови! Но училищата и общините не са освободени от задълженията си по закона, които без стандартите ги изпълняват формално. За управленската безотговорност всеки ден ще плащат ученици, учители и родители”, се казва в декларацията на БСП лява България. Според левите депутати това е продължение на една политика, която последователно води българското училище до унизително състояние, до обричане на училища на упадък и закриване и фаворизиране на частните училища за обществена сметка. Тази политика има за резултат растяща неграмотност и апатия. На тази политика трябва да бъде сложен край, подчерта Мариана Бояджиева. 

Нинова към ГЕРБ: Днес ни вадите от "Позитано", на 13 ноември ние ще ви извадим от "Дондуков 2"

"Днес ГЕРБ ни изваждат от сградата ни на "Позитано" 20, но им обещавам, че на 13 ноември ние ще ги извадим от "Дондуков" 2, а след това и от "Дондуков" 1. Това заяви в Перник лидерът на БСП Корнелия Нинова, която отри клуб за младежка политика, вторият в града в рамките на само два месеца. Тя заяви това по повод влизането днес в централата на БСП на областният управител от ГЕРБ, представител на МРРБ, съдебен изпълнител и изваждането на служителите от помещенията, които партията заема от десетки години. "Това е отговорът ни към репресиите на ГЕРБ - откриваме нови клубове, приемаме нови членове, увеличават се хората, които ни вярват", каза още председателят на левицата. Тя припомни приема на млади хора от последните дни в Кресна, Стара Загора и София.