25.10.2016

Заемът за „Белене" – от лошо към по-лошо?

Решението за предоставянето на заем на НЕК, с който да покрие задължението от около 1,2 млрд. лв. към руската "Атомстройекспорт" по арбитражното решение относно АЕЦ "Белене", е факт. Макар да може да се съжалява, че бе взето така прибързано,...

Още

Стойнев за "Белене": Аз спрях плащанията!

Ексминистърът се защити от критиките на сегашната енергийна шефка

Прокуратурата: Обвинението срещу Делян Добрев е за бездействие, а не за плащания към консултанта на АЕЦ „Белене“

Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петкова, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране, съобщава БНР. 

Обвинението срещу Делян Добрев е за бездействие, а не за плащания към консултанта на АЕЦ „Белене“  

Прокуратурата никога не е твърдяла, че бившият енергиен министър Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - фирма "Парсънс". Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори на възраженията на министър Теменужка Петков, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев е допуснал плащания по проекта след неговото официално спиране. Според Арнаудова: Като министър на икономиката, енергетиката и туризма негово задължение е в качеството си и на принципал на НЕК да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене". Обстоятелството, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания, според Арнаудова, не променя факта, че:  Той е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет, за което лично също е гласувал. Арнаудова допълни, че след като прокуратурата получи официално отказа на Делян Добрев от депутатския му имунитет, той ще бъде призован и обвинен. Тя отказа информация за това -  ще се искат ли още депутатски имунитети и ще има ли още обвинения по мегаразследването "Белене".

Обвиненията за АЕЦ "Белене"

В следващите няколко дни се очаква софийската градска прокуратура да повдигне обвинение на бившия енергиен министър Делян Добрев. Както ви съобщихме вчера в ПСН, главният прокурор поиска депутатския имунитет на Добрев. Разследването за АЕЦ "Белене" продължава и не е изключено да има и още заподозрени.

Прокуратурата: Делян Добрев не е спрял плащания за "Белене"

Може да има още обвиняеми за злоупотреби с пари по проекта

Ще има ли виновни по казуса с АЕЦ "Белене"?

Управляващите не знаят основни принципи в правото, твърди юрист