22.10.2016

Стана ясно кога Великобритания ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор

Великобритания няма да чака парламентарните избори в Германия през септември 2017 г., за да задейства чл. 50 от Лисабонския договор, с което официално ще постави началото на излизането си от Европейския съюз. Това заяви британският министър-председател Тереза Мей за неделно издание, предава Reuters.

Още

Великобритания ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор преди март 2017 г

Великобритания ще задейства член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС преди края на март 2017-та, заяви премиерът Тереза Мей в интервю за Би Би Си. Както знаете, вече неколкократно заявих, че няма да го задействаме преди края на тази година, за да можем да се подготвим в известна степен. Но, да, ще го задействаме преди края на май идната година. По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Мей каза, че правителството ще предложи отмяна на закона от 1972 година за включване в Европейската икономическа общност още през идния април. По думите на Мей, това ще бъде първият етап от процеса, след който Великобритания щяла отново да бъде „суверенна и независима държава“.  Великобритания обаче ще остане обвързана с решенията на Съда на Европейския съюз  до приключването на преговорите за Брекзит, които могат да се проточат и две години. 

Съдбата на Великобритания и Европа – чл. 50 от Лисабонския договор!

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна-член от Евросъюза, е писан за Великобритания. Това разкри в интервю за „Кориере дела сера“ бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който има участие в подготовката на европейската конституция.

Жискар Д'Естен: Член 50 от Лисабонския договор е писан за Великобритания

Член 50 от Лисабонския договор, който разглежда излизането на страна-член от Евросъюза, е писан за Великобритания. Това заяви в интервю за „Кориере дела сера“ бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен, който взе участие в подготовката на европейската конституция. „Когато подготвях европейската конституция, написах член,

Д. Камерън: Единствено Великобритания може да задейства член 50 от Лисабонския договор

Британският премиер Дейвид Камерън заяви тази вечер в парламента в Лондон, че вотът на британците, които са избрали да напуснат Европайския съюз, трябва да бъде уважаван, независимо от предстоящите трудности. Решението за задействане на член 50 от Лисабонския договор  принадлежи единствено на Обединеното кралство, подчерта още Камерън,като поясни: Утре ще присъствам на срещата на Европейския съвет. През последните дни разговарях с германската канцлерка Ангел Меркел, френския президент Франсоа Оланд и редица други европейски лидери. Обсъдихме въпроса за подготовката за преговори и особено това, че на този етап британското правителство няма да активира член 50. Преди това ние трябва да решим какви отношения искаме с Европейския съюз. Това е нещо, по което трябва да се произнесат следващият премиер и неговият кабинет. Подчертах го и ще го направя и утре - това е наше суверенно решение и само Великобритания може да го вземе, допълни британският премиер. Камерън посочи, че Лондон  ще включи в подготовката на преговорите за излизане от Евросъюза местните правителства в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, така че интересите на всички да бъдат защитени.  Министър-председателят съобщи и че кабинетът се е договорил за създаване на нова група, която да включва представители на различни министерства. Групата ще се занимава с въпроси през преходния период и ще проучва възможностите за изграждане на отношения с Европа и останалия свят.  Премиерът предупреди британските депутати да не се опитват да блокират излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. 

Озбърн: Само Великобритания може да активира член 50 от Лисабонския договор

Никой не бива да се съмнява в непоколебимостта ни да запазим фискалната стабилност, заяви днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от Ройтерс. Британската икономика може да се изправи пред това, което я очаква. Страната ще задейства член 50-и, само когато е готова за това, допълни Озбърн, цитиран от АФП. ЕС няма да обсъжда отношенията с Лондон, докато не получи молба за излизане "Само Великобритания може да активира член 50-и. Според мен ние трябва да направ...

Отношенията Великобритания – ЕС според Лисабонския договор

Член 50 от Лисабонския договор постановява, че Великобритания първо трябва да уведоми Европейския съвет – тоест правителствата на ЕС, за решението си да се оттегли от юридическите споразумения, които я обвързват като членка на съюза. След това Европейската комисия ще внесе предложение до лидерите на съюза за процедурата и условията, при които ще се водят преговорите с британското правителство, те трябва да го одобрят. Ще се назначи преговарящ екип, най-вероятно от Еврокомисията, която ще преговаря от името на 27-те държави-членки, а самите преговори трябва да продължат най-много 2 години. Независимо дали те доведат до подробно споразумение по условията на раздялата или не, след този срок правото на ЕС престава да важи за Великобритания, освен ако лидерите не решат да удължат срока на преговорите. През цялото време на преговорите, европейските закони ще продължат да действат в Обединеното кралство. Британското правителство ще продължи да участва в заседанията и решенията на ЕС по всички текущи въпроси, с изключение на обсъжданията между другите 27-правителства за британското излизане от съюза. Евентуално споразумение за детайлите по напускането трябва да се гласуват с квалифицирано мнозинство от правителствата и да се одобрят от Европейския парламент. Освен това, може да се реши, че отделни раздели в споразумението ще трябва да бъдат ратифицирани от националните парламенти, включително от българското Народно събрание.