26.10.2016

Съдбовни думи на Орбан преди референдума в страната му: Утре ще се реши не само съдбата на Унгария, а и на целия ЕС

Гражданите на Унгария трябва да вземат участие в референдума по въпроса за мигрантите, защото неговите резултати ще имат съдбоносно значение не само за страната, но и за целия Европейски съюз. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в навечерието на допитването, което ще се състои утре.

Още

Орбан: Утре ще се реши не само съдбата на Унгария, а и на целия ЕС

Гражданите на Унгария трябва да вземат участие в референдума по въпроса за мигрантите, защото неговите резултати ще имат съдбоносно значение не само за страната, но и за целия Европейски съюз. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в навечерието на допитването, което ще се състои утре.

От специалния ни пратеник: Референдумът в Унгария започна

Унгария гласува на референдум мигрантските квоти, определени от Брюксел. Правителството на Виктор Орбан водеше активна кампания за отхвърляне на квотите.Въпросът на който утре унгарците ще отговарят гласи: Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?Какви са прогнозите за изхода от допитването ще научим от нашия специален пратеник Цвети Йорданова.

Унгария ще проведе утре референдум за мигрантските квоти

Унгария ще проведе утре референдум за мигрантските квоти. Въпросът е:  Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента? Правителството предложи провеждането на допитването и желае да получи отговор "не".   Искаме колкото е възможно повече хора да отидат и да изразят своето мнение дали намират за приемливо институциите на Европейския съюз да могат да решават без да се допитват до унгарския парламент, когато се касае за това с кой искаме да живеем в нашата държава, каза Золтан Ковач, говорител на правителството. Министър-председателят на страната Виктор Орбан е твърдо против мярката за квотно разпределение на бежанци и заяви, че повече мигранти означават повече терор. Унгарската опозиция е разделена в мненията си относно въпроса. Представители на десните партии казват "не", само Унгарската либерална партия подкрепя отговор "да". Левите партии призовават гласоподавателите да не вземат участие в референдума, като с тях са съгласни и някои НПО-та. Според политическия анализато Атила Джухас референдимът има голямо значение и извън унгарските граници:   Вътрешно, въпросът е доколко Виктор Орбан може да подсили властта си с този референдум и да пребори и без това слабата опозиция. Международната страна на въпроса е докъде може да стигне с политиката си в дестабилизиране на Европейския съюз, и да се опита да противопоставя държави, което и прави унгарското правителство през последната година и половина относно миграцията. Според последното социологическо проучване негативните нагласи към бежнаците са се повишили спрямо миналия септември. 44 процента от унгарците смятат, че към мигрантите трябва да се отнасят с повече човечност, което е спад с осем на сто. Една трета от унгарците обаче също така казват, че не е тяхно задължение да помагат на бежанците, докато по-малко от една пета вярват, че страната  трябва да покаже повече солидарност.

Унгарците гласуват референдума срещу бежанците

  Унгарците утре ще гласуват на референдум, на който ще гласуват срещу квотното разпределение на мигранти в Европейския съюз, предаде БГНЕС. Точният въпрос, на който ще трябва да отговорят, гласи: „Съгласни ли сте Европейският съюз да наложи задължително заселяване на неунгарски граждани в Унгария, включително и без одобрението на парламента“. За да бъде успешен и легитимен референдума в него трябва да участват най-малко 50+1 от общото 8,27 милиона избиратели. Мнозинството от анализаторите са убедени, че гражданите ще отхвърлят задължителните квоти. Подобна е надеждата и на премиера Виктор Орбан. Това ще даде възможност на неговото правителство да се противопостави и на други планове на Брюксел за разпределение на бежанците в страни-членки на регионалната организация. Според Орбан гласуването с „против“ е глас за суверенитета и независимостта на Унгария. Той се надява, че по този начин ще бъдат окуражени и други страни от ЕС да предприемат подобни стъпки. Унгарският премиер категорично се противопоставя на пристигането на голям брой мюсюлмански мигранти в Европа. Според него те застрашават Унгария и християнската идентичност на Стария континент. Виктор Орбан в момента е трети мандат министър-председател на страната. Миналата седмица той призова Евросъюза да построи огромен бежански град в Либия, където да бъдат депортирани всички мигранти от Европа. ЕС трябва да защити своите граници, за да спре мигрантската вълна така, както направи Унгария миналата година по границите си със Сърбия и Хърватия, където издигна телена ограда. Миналата година през Унгария минаха най-малко 400 000 мигранти, които продължиха пътя си за Западна Европа. Унгарската ограда и новите мерки за депортация на нелегалните мигранти се оказаха ефикасни. През месец септември не е регистриран нито един нелегален опит за пресичане на унгарската граница. „Официален Брюксел така или иначе вече се примири с изхода от референдума и много добре знае, че унгарското общество не обича мигрантите“, каза директорът на Института „Републикон“ Чаба Тот. „Във вътрешен план една ниска избирателна активност ще бъде тежък удар за премиера и по-специално след такава голяма кампания“, добави Тот. 

​Протести преди референдума за мигрантските квоти​ в Унгария

Унгария се готви за утрешния референдум за мигрантските квоти. Дясноцентристкият премиер Виктор Орбан насърчи сънародниците си да отхвърлят квотите, наложени от Европейския съюз. От противоположния лагер организираха протести.