25.10.2016

Шимон Перес - главата му горе в небето, краката дълбоко в калта

Мирът е като жената, казваше израелският държавник - има хубави и грозни, но вземаш каквато има. Важното е, че не е мъж Главата му е горе, високо в небето, но краката му са затънали дълбоко в калта. Вероятно това е едно от най-успешните кратки определения за покойния израелски държавник Шимон Перес, които съм чувал.

Още

Абас и Нетаняху си стиснаха ръцете на погребението на Шимон Перес (обзор)

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и палестинският му колега Махмуд Абас си стиснаха ръцете преди погребението на бившия израелски държавен глава Шимон Перес в Йерусалим. “Радвам се да ви видя”, каза на лош английски Абас. Войници от почетната стража изнесоха ковчега от парламента и ескортираха опечаленото семейство,

Лидери от цял свят на погребението на Шимон Перес

Той почина на 28 септември след тежък инсулт

Спомен за Шимон Перес

В деня, когато светът се сбогува с Шимон Перес, израелският посланик у нас отбеляза, че това е огромна загуба не само за Израел, но и за цялото човечество. Според Ирит Лилиан сега липсват лидери от този ранг, които не само водят, но и вдъхновяват. Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси, по чиято покана Перес е бил в София през 2002 г. и е имал разговори с него, оцени израелския политик като уникален човек, който съчетава у себе си качествата на държавник, философ и хуманист.

Росен Плевнелиев почете паметта на Шимон Перес

  На траурна церемония в Йерусалим президентът Росен Плевнелиев и десетки лидери от цял свят отдадоха последна почит на президента (2007-2014 г.) и министър-председател на Държавата Израел в периода 1984-1986 г. и 1995-1996 г. Шимон Перес, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС. От 2012 година насам българският президент Росен Плевнелиев и носителят на Нобелова награда за мир Шимон Перес се срещнаха два пъти – по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Държавата Израел през октомври 2012 г. и през март 2013 г. - в Европейския парламент в Брюксел, където беше отбелязана 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. В словото си по случай годишнината от историческия акт на българския народ, който спаси 48 хиляди български евреи от лагерите на смъртта през 1943 г., президентът на Държавата Израел се обърна към българите с думите: „Зная, че България преминава през икономическа криза – по-добре икономическа криза, отколкото исторически срам. По-добре икономически проблеми, отколкото смърт в лагери, в газови камери. Това е големият урок.“ На 6 март 2013 г. в присъствието на българския държавен глава Росен Плевнелиев Шимон Перес заяви още: „Днес е повод да благодарим на България, не само като на държава, не само като на група от лидери, но като на колектив от хора, които ежедневно, тихо, с кураж, поеха риска да спасят живота на други хора и да платят цената. Това е исторически случай. (…) От всички части на тялото все още сърцето е най-чувствителната. Все още чувствата са най-голямото съкровище и все още моралният избор е най-мъдрият избор, който можем да направим“. 

Мир на погребението на Шимон Перес (СНИМКИ/ВИДЕО)

Световни лидери отдадоха последна почит на израелския си колега Шимон Перес, който беше погребан днес, три дни, след като почина на 93-годишна възраст. Присъстващите приветстваха наследството на Перес, а израелският премиер Бенямин Нетаняху го описа като „велик човек за света“ и даде началото на изказванията. В емоционалното си слово Нетаняху подчерта, че докато Израел и света скърбят за Перес, има надежда за наследството му.

Израел погреба бившия президент Шимон Перес

Израелският премиер посрещна с ръкостискане палестинския държавен глава