27.10.2016

Анализатор: Петролът ще продължи да поскъпва

Петролът ще продължи да поскъпва. Това прогнозира пред БНР Акос Лош от Центъра за глобални енергийни политики в Ню Йорк. В сряда страните от организацията ОПЕК проведоха неформална среща, на която решиха да ограничат добиваните количества. Сделката обаче ще стане окончателна, ако се потвърди официално на срещата им във Виена през ноември, поясни експертът.

Още

Петролът се потопи обратно под 50 долара за барел след подновени опасения около свръхпроизводството

През днешната търговия цените на черното злато се понижават с близо 1% на фона на рязко повишение на американските петролни запаси и с оглед на нарастващи опасения, че разнобоят сред членовете на ОПЕК относно предстоящото официално споразумение за ограничаване на производството може да попречи за решаване на проблема с глобалното свръхпредлагане. Според данни на Американския петролен институт (API) запасите на суров петрол в САЩ са нараснали през последната седмица с цели 4,8 млн. барела при очаквания за доста по-скромно повишение с около 1,5 млн. барела. Това провокира спад на петролните цени в началото на днешната азиатска търговия с над 1%, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември се понижиха до 49,21 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрол сорт "Брент" удариха дъно от 50,13 долара за барел. По този начин американският лек суров петрол се понижава за трета поредна сесия на търговия под важното психологическо ниво от 50 долара за барел, след като седмица по-рано (на 19-и октомври) успя да поскъпне до 52,22 долара за барел - недалеч от тазгодишния връх от 52,28 долара, достигнат на 9-и юни. Евентуален спад на американския суров петрол и под 49 долара за барел може да задълбочи неговото низходящо движение дори към областта между 47,50 и 47,00 долара, прогнозират анализатори. Поскъпването на щатския долар към 9-месечен връх спрямо останалите основни валути на фона на засилващите се очаквания за повишение на лихвите на Фед през декември също допринася за понижението на цените на "черното злато" през последните дни на търговия. Търговци отбелязват, че боричканията в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) по въпроса за планираното намаляване на производството също допринасят за настоящия натиск на петролните пазари. Ирак, който е вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, настоява да бъде изключен от сделката, твърдейки, че се нуждае от приходите от продажбите на петрол, за да се бори с "Ислямска държава". Други членове на картела, включително Либия и Нигерия, вероятно също ще бъдат освободени от ангажимента за ограничаване на производството, докато Иран, Венецуела и Индонезия е малко вероятно да намалят техните добиви. В същото време не е ясна и позицията на Русия, която е основен петролен производител извън картела. Русия нееднократно сигнализира за желанието си да се присъедини към планираното от ОПЕК намаляване на производството, но в последно време редица нейни официални представители заемат обраната позиция. Така например дипломатическият представител на Русия в ОПЕК - Владимир Воронков беше цитиран от руска медия да казва, че намаляване на производството не представлява опция за нас. Трябва да се има предвид, че ако Русия в крайна сметка не се включи в общите усилия, това би означавало, че основата тежест при съкращаването на производството ще бъде понесена от членове на ОПЕК като Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените Арабски Емирства.

Петролът отново започна да нараства, след като Русия потвърди, че ще подкрепи сделка за ограничаване на производството

Цените на черното злато заличиха първоначалните сутрешни загуби и отново тръгнаха нагоре, след като Русия потвърди своя ангажимент да подкрепи споразумение за ограничаване на производството, което да спомогне за стабилизиране на петролния пазар. По-рано днес петролът продължи да отстъпва от тазгодишните си върхове, достигнати в сряда на фона на прибиране на печалби от дълги позиции в петролни фючърси. Последва обаче изказване на руския енергиен министър Александър Новак, в което той потвърди необходимостта от координирани мерки сред основните производители за ограничаване на добивите с цел да се спре двугодишното понижение на цените. Той също така отбеляза, че през уикенда ще посети Саудитска Арабия, за да направи някои предложения в тази насока преди в началото на следващата седмица да проведе среща и с Генералният секретар на ОПЕК - Мохамад Баркиндо. Неговото изявление обърна сутрешната негативна посока на петрола, след като вчера изтичащите тогава ноемврийски фючърси се понижиха с над 2%. Сега декемврийските фючърси на американски лек суров петрол нарастват с 0,57% към 50,98 долара за барел, но на този етап остават все още далеч от техния връх в сряда около 52,22 долара за барел - малко под тазгодишния връх от 52,28 долара, достигнат на 9-ти юни. Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват с 0,8% към 51,84 долара за барел, но остават с близо 2 долара под техния връх от сряда около 53,73 нивото и далеч под върха за 2016-а година от 54,12 долара за барел от началото на месец юни.

Петролът поскъпва заради по-високо търсене

Запасите от лек суров петрол в САЩ намаляха с близо 4 милиона барела към края на миналата седмица, а производството в Китай спада. Вчера Саудитска Арабия обяви, че дневният ѝ износ на суровината се понижава през август, като на ден са били продавани над 40 хил. барела по-малко. Данните за Китай, които показват, че икономиката на страната нараства с 6.7% на годишна база през третото тримесечие, са индикатор, че търсенето на петрол в страната може да забави спада си. Американският лек...

Петролът се задържа над 50 долара за барел

Пазарните участници очакват данните за резервите в САЩ

Петролът започва седмицата с плахо поскъпване

Фючърсите върху петрола леко се понижиха в петък, но въпреки това стойността на нефта расте за четвърта поредна седмица