28.10.2016

Москва: Когато работим със САЩ, постигаме фантастични резултати

Когато Русия и САЩ са заинтересовани от сътрудничеството си и работят заедно, двете държави постигат фантастични резултати. Това заяви говорителят на...

Още

Когато старостта не е пречка: Ветеран пробяга САЩ

Това отне на 93-годишния Ърни Андръс три години

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ. Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако целта е да се създаде прецедент, за да се улесни договарянето на търговското споразумение със САЩ , тогава наистина има за какво да се тревожат много хора. Американците са на принципа да преговарят  доста по-грубо и ултимативно. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Светослав Теризев, според когото не е сигурно, че споразумението със Канада ще се случи, тъй като постигнатото решение е предварително и предстои процедура в ЕП: Няма да е толкова просто. Процедурата ще е много тежка. Тя се опростява само в следния аспект- между решението на Европейския парламент и решенията на парламентите на страните-членки, които ще дойдат по-късно, ще има период от време, който никак не е малък. Целта е, евентуално ако Европейският парламент одобри споразумението, през този период то да действа като предварително споразумение. За да влезе окончателно в сила, ще трябва да мине пак през парламентите на всички държави. Става дума за една изключително тежка процедура и нейното опростяване в един начален етап, пак няма да е много просто. Представете си в самия Европейски парламент какви дебати предстоят. Следователно, няма как да се договори само на равнище на изпълнителна власт и Комисия. Трябва пак да се мине през одобрението на парламентите, тоест през одобрението на народите. Това, че на Европейския парламент, народите със своя глас - когато са избирали евродепутатите - са делегирали някакви права, не изключва и правото на националните парламенти да се произнесат. Ето колко оплетена и объркана е цялата ситуация.

Намаляване на промишлените поръчки за стоки с дълготрайна употреба в САЩ през септември

Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба в САЩ се свиха изненадващо през септември, което е пореден сигнал, че американските производители все още не успяват да превъзмогват негативните ефекти от силния долар, ниските петролни цени и слабото търсене зад граница. През септември новите промишлени поръчки за стоки с дълготрайна употреба се понижиха с 0,1% до 227,3 млрд. долара спрямо август, когато нараснаха с 0,3% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%) и при очаквания за тяхното повишение с 0,1 на сто, показват данни на Търговския департамент на САЩ. Поръчките за дълготрайни промишлени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха с 0,2% след растеж с 0,1% месец по-рано, докато поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната, нараснаха с 0,7% след аналогичен по размер спад през август. Поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, обаче отбелязаха солиден спад с 1,2% (при прогноза за скромно понижение с 0,1%) след техен добър ръст с 1,2% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 0,9%). Това представлява най-солидно тяхно понижение от седем месец (от февруари насам) и отразява трудната среда за американските промишлени предприятия, които все още не могат да се справят с неустойчивото търсене и слабите разходи. Именно тези данни се следят като ключов барометър за бизнес инвестициите в САЩ, тъй като те са мерило за разходите на фирмите за оборудване и софтуер. Тяхното рязко понижение през септември след три поредни месеца на растеж е негативен сигнал за очакваните в бъдеще бизнес инвестиции в промишления сектор. Трябва да се има предвид, че слабите бизнес инвестиции са основна причина за анемичния растеж на американската икономика през настоящата година и поне на този етап не дават признаци за по-устойчиво повишение, след като през първите девет месеца на годината поръчките за промишлени стоки с дълготрайна употреба, без тези за отбраната и въздухоплаването, се понижиха с 3,9% спрямо същия период на предходната година. След края на своето последно заседание през септември Фед отбеляза "слабостта" на бизнес инвестициите като един от факторите за поредно запазване на лихвените ставки без промяна. От последната рецесия насам централната банка на САЩ провежда политиката на извънредно ниски лихви именно, за да спомогне за повишение на потребителските и на бизнес разходи, които пък да повишават икономическия растеж. И докато потреблението в страната сякаш продължава да набира скорост, американските компании все още не изглеждат склони на по-големи инвестиции.

Понижение на молбите за помощи при безработица в САЩ до 258 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица малко по-слабо от очакваното, но остава в нива, подсказващи за продължаващо подобрение на трудовия пазар в САЩ. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 22-ри октомври се понижиха с 3 000 до 258 000 при средни прогнози на финансовите пазари за техен спад до 256 000, показва проучване на Департамента по труда. Данните за предходната седмица до 15-и октомври бяха ревизирани слабо нагоре до 261 000 от 260 000 предишна оценка. По този начин молбите за помощи при безработица продължават да задържат недалеч от тяхното 43-годишно дъно от 246 000, достигнато три седмици по-рано - най-ниско тяхно ниво от ноември 1973-та година. В същото време молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 за 86-а поредна седмица, като това представлява най-продължителен период на ниски заявки за социални помощи от 1970 година насам, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. На четириседмична осреднена база молбите за социални помощи за седмицата до 22-и октомври се повишиха с хиляда до 253 00 броя, задържайки за 84-та поредна седмица под важното ниво от 300 000. Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 15-и октомври намаляха с 15 000 до 2,039 милиона, достигайки най-ниско ниво от юни 2000-та година насам.

Колебливи европейски борси въпреки добрия британски икономически растеж и солидните банкови отчети

Европейските фондови индекси се колебаят около техните вчерашни нива на затваряне, като инвеститорите не изглеждат впечатлени от по-добрия от очакваното растеж на британската икономика през третото тримесечие и от позитивни финансови отчети на водещи банки на Стария континент. В началото на днешната търговия основните борси отвориха на зелена територия благодарение на по-добри от очакваното финансови резултати на немската Deutsche bank и на британската Barclays. Водещият германски кредитор излезе неочаквано на печалба през трите месеца до края на септември, което доведе до първоначален ръст на неговите акции с близо 3%. Последва париране на голяма част от тези печалби и сега акциите на Deutsche bank се повишават скромно с 0,38%, тъй като инвеститорите остават притеснени относно продължаващите преговори с Министерството на правосъдието на САЩ за намаляване на наложената на банката огромна глоба в размер на 14 млрд. долара. Акциите на Barlays пък поскъпват с близо 2%, след като британската кредитна институция отчете по-сдържано от очакваното понижение на нетната печалба през последното тримесечие. Това се отразява позитивни на целия британски банков сектор, като акциите на Lloyds Banking Group PLC нарастват с 1,16% и на Royal Bank of Scotland Group PLC – с 0,46%. Индексът FTSE100 на Лондонската борса обаче заличи първоначалното си повишение и вече се търгува около нивото на затваряне на търговията в сряда въпреки предварителни данни на британската статистика, според които БВП на Великобритания нарасна през третото тримесечие с 0,5% спрямо предходните три месеца, когато се повиши с 0,7%. Прогнозите бяха за доста по-солидно забавяне на икономическия растеж до 0,3% в резултат на шока от проведения на 23-ти юни референдум, когато британците гласуваха за напускане на ЕС. Според анализатори тези по-добри данни намаляват съществено възможността за ново понижение на британските лихви на предстоящото през следващата седмица заседание на Английската централна банка, а това не е в подкрепа за инвеститорския риск-апетит на фондовите пазари. Общият европейски индекс Stoox Europe 500 последва движенията на Лондонската борса и след първоначален предпазлив отскок вече излиза на негативна територия, понижавайки се с 0,11%, благодарение най-вече на спад на акциите на минно-добивните компании. Слабостта на европейския добивен сектор е факт, след като Китай отчете спад на индустриалните печалби през септември до 7,7% на годишна база от 19,5% месец по-рано. Това води до понижение на акциите на BHP Billiton PLC с 1,85%, на Glencore PLC – с 0,56% и на Antofagasta PLC – с 2,1%. Немският DAX се понижава с 0,11%, френският CAC40 – с 0,24% и испанският Ibex-35 – с 0,14%, докато италианският индекс MIB се повишава с 0,49%.